Erasmus MC


---

Enorme variatie in gezondheidsverschillen binnen Europa

In heel Europa geldt dat onder mensen met de laagste opleiding het hoogste sterftecijfer bestaat. Het verschil in sterfte tussen mensen met een hoge of een lage opleiding komt vooral door hart- en vaatziekten. Roken en overmatig alcoholgebruik spelen een grote rol. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Verschillen
Het Erasmus MC onderzocht de gezondheidsverschillen in relatie tot opleiding, beroep en inkomen in 22 Europese landen. Tussen de landen blijken enorme verschillen te bestaan. Het New England Journal of Medicine publiceert de resultaten op donderdag 5 juni 2008.

Viermaal zo hoog
Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC vonden het kleinste verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden bij zowel mannen als vrouwen in het Baskische deel van Spanje. Het grootste verschil bestond in de Tsjechische republiek en in Litouwen. Zo is het sterftecijfer onder mannen met de laagste opleiding in de Tsjechische republiek meer dan viermaal zo hoog als het sterftecijfer onder mannen met de hoogste opleiding. Dat gezondheidsverschillen zo in omvang uiteenlopen, betekent volgens de onderzoekers dat ze veranderbaar zijn.

Roken
In heel Europa wordt het verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden vooral veroorzaakt door hart- en vaatziekten, met 50% bij vrouwen en 33% bij mannen. Roken is een belangrijke oorzaak voor het verschil in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden, met respectievelijk 21% voor mannen en 6% voor vrouwen. In de Oost-Europese en de Baltische landen zijn de door roken veroorzaakte verschillen groter dan in de rest van Europa. In de zuidelijke landen is dat verschil juist kleiner ten opzichte van Europa. Overmatig alcoholgebruik is ook een belangrijke oorzaak van verschillen in sterfte tussen hoger en lager opgeleiden, met respectievelijk 11% bij mannen en opnieuw 6% bij vrouwen.

Verbazing
Tot verbazing van de onderzoekers vonden zij geen systematisch kleinere gezondheidsverschillen in Noord-Europese landen, ondanks de sociale voorzieningen daar. Sociale zekerheid en toegang tot gezondheidszorg zijn van belang voor het terugdringen van gezondheidsverschillen. Volgens de onderzoekers moet er meer worden gedaan aan terugdringen van leefstijl gerelateerde risicofactoren. Niet met gezondheidsvoorlichting, maar door barrières voor gezond gedrag weg te nemen.

Publicatiedatum :05-06-2008