Gemeente Almelo

Platform Samen werken we aan de stad gestart

4 juni 2008 - Op woensdag 28 mei 2008 is het platform Samen werken we aan de stad van start gegaan, onder voorzitterschap van wethouder Mieke Kuik-Verweg.

Sociale aspecten van de binnenstad
De sociale aspecten van de binnenstad

De gemeente heeft besloten een breed samengestelde groep burgers en belanghebbenden met verschillende invalshoeken uit te nodigen om mee te denken over vraagstukken rond de sociale invulling van de stad en bij uitstek de binnenstad. Het platform bestaat uit circa 35 deelnemers uit diverse groepen en geledingen van de stad.

In de startbijeenkomst zijn de deelnemers van het platform bijgepraat over de achtergrond en stand van zaken rond het binnenstadsplan. Ook is een discussie gevoerd over de gewenste sociale- en welzijnsfuncties in de nieuwe binnenstad. De opbrengsten van deze discussie worden meegenomen in een onderzoek dat de gemeente momenteel laat uitvoeren. Daarnaast is op de startbijeenkomst een inventarisatie gemaakt van thema's die de deelnemers het liefst willen bespreken. Vier thema's staan voor de deelnemers hoog op de agenda:

* sociale veiligheid

* ontmoeten, participeren en integreren in de binnenstad
* stad en stijging (nieuwe kansen voor bevolkingsgroepen)
* wonen in de binnenstad.

Deze thema's zullen daarom ruim aandacht krijgen in de komende bijeenkomsten van het platform. Het platform zal gemiddeld vier keer per jaar bijeen komen. De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden in september.

Doel platform

Sociale aspecten van het binnenstadsplan komen vanzelfsprekend ook in andere overlegorganen veelvuldig aan de orde als belangrijke aandachtspunten bij de `fysieke' projecten en plannen voor stadsontwikkeling. In de bestaande overlegorganen is er echter te weinig gelegenheid om de sociale vraagstukken op zich goed uit te diepen. In het nieuwe platform wil de gemeente ruimte creëren om die verdiepingsslag te maken en samen met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden verschillende denkrichtingen te verkennen.

Bijvoorbeeld rond de vraag hoe we de ontmoetings-, participatie en integratiefunctie van de binnenstad willen vormgeven. Of rond de vraag hoe we er voor kunnen zorgen dat de realisatie van het Masterplan ook daadwerkelijk nieuwe en betere stijgingskansen voor de Almelose bevolking oplevert.

Rond dit soort vragen kijkt het platform vooruit op de langere termijn: waar willen we rond 2020 willen zijn met onze stad? Dat geeft het platform de ruimte om ook buiten het bestaande beleid te denken.

Doel van het platform is inzichten, ideeën en inspiratie op te leveren waaruit bestuurders en deelnemers aan andere overlegorganen kunnen putten, maar ook inspiratie voor deelnemers om in eigen omgeving kansen te ontdekken om bij te dragen aan een eigen, sociale stad.

Zie ook:

* Binnenstadsplan