Nederlands Jeugdinstituut


STEP blijkt betrouwbaar meetinstrument

Onderzoek naar instrument om ernst problematiek te beoordelen

Jeugdhulpverleners beoordelen dagelijks de problematiek van jeugdigen en gezinnen. Een vereiste daarbij is dat zij een goede inschatting van de ernst van de problematiek kunnen maken. Het Nederlands Jeugdinstituut / NJi ontwikkelde hiervoor de zogeheten "Standaard Taxatie Ernst van de Problematiek" (STEP). Recent onderzoek laat zien dat de interbeoordelaarbetrouwbaarheid van de STEP voldoende is.

De STEP bestaat uit zes schalen, gericht op het functioneren van de jeugdige, de kwaliteit van de omgeving, de zwaarte van de zorg, de urgentie van de zorg, het risico dat de jeugdige loopt bij het uitblijven van hulp en het risico dat de jeugdige in dat geval voor zijn omgeving vormt.
Nadat eerder onderzoek bij bureaus jeugdzorg uitwees dat de interne consistentie en dekking van de eerste vier schalen van het instrument voldoende tot goed waren, is een tweede onderzoekstraject gestart met drie deelonderzoeken: een onderzoek naar het gebruik van de STEP in de jeugdbescherming en de jeugdreclassering, een onderzoek naar de interbeoordelaarbetrouwbaarheid en een naar de voorspellende en evaluatieve waarde van de STEP.

Resultaat
Het onderzoek naar de interbeoordelaarbetrouwbaarheid is nu afgerond. Onderzocht is in hoeverre invullers van de STEP met elkaar overeenstemmen in de scores die zij toekennen aan eenzelfde casus. De resultaten laten zien dat de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de STEP voldoende is. Dat betekent dat de score op het instrument niet te veel afhankelijk is van de betrokken hulpverlener.

Het onderzoeksrapport "Interbeoordelaarbetrouwbaarheid Standaard Taxatie Ernst Problematiek" (STEP) is een uitgave van het NJi en te downloaden via de website www.nji.nl . Op deze site zijn tevens het instrument en de handleiding te vinden.