Time : 14:57:48
Date : 04 June 2008
Sender Name: Everaets & C°

Nieuwe borstkliniek van Brusselse Kliniek Sint-Jan garandeert patiënten met borstproblemen optimale behandeling

Brussel - Borstkanker is in ons land bij vrouwen veruit de meest frequente kanker. Ongeveer één vrouw op negen wordt vroeg of laat met deze aandoening geconfronteerd. In Brussel hield de directie van de Kliniek Sint-Jan gisterenavond haar nieuwe borstkliniek, in aanwezigheid van de ministers Benoît Cerexhe en Guy Vanhengel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, officieel boven de doopvont. Zowel patiënten met goedaardige als kwaadaardige borstaandoeningen worden er op diagnostisch en therapeutisch vlak begeleid. Een multidisciplinair medisch en paramedisch team werkt er samen om patiënten een optimale behandeling op maat te geven. Op vlak van diagnose beschikt de nieuwe borstkliniek met de aankoop van de Mammomat Inspiration van Siemens op vlak van digitale mammografie over het neusje van de zalm. Voor het Brussels Gewest heeft de borstkliniek van Sint-Jan hiermee zelfs een primeur. Verder bevinden ook alle ruimtes voor onthaal, diagnose en zorg zich op één medisch plateau, wat het comfort van de patiënten aanzienlijk verhoogt. Ook aan de aankleding van de onthaalruimte werd extra aandacht besteed. Die oogt erg vrouwvriendelijk dankzij het gebruik van zachte kleuren, bloemenprints op de muren en trendy zitmeubilair. Tot slot biedt de borstkliniek van de Kliniek Sint-Jan Nederlandstalige patiënten de garantie dat ze tijdens hun volledige zorgtraject in hun taal worden begeleid.

Voordelen voor de patiënten
Sinds de opstart in ons land van de zorgprogramma's voor oncologie in
2003 beschikt de Kliniek Sint-Jan al over een borstkliniek. Het ging toen niet zozeer over een 'plaats' of 'dienst' maar eerder over een samenwerkingsverband tussen gynaecologen, oncologen, radiologen, anatoompathologen, plastisch chirurgen en nucleair geneeskundigen. Ze bundelden als team hun krachten in de aanpak van borstproblemen. In de nieuwe borstkliniek consulteren alle specialisten van het multidisciplinaire borstteam voortaan vanaf de diagnose tot en met de nazorg samen in één en dezelfde dienst. Dat biedt als voordeel dat alle specialisten voor de patiënten nu ook onmiddellijk beschikbaar zijn op één en dezelfde plaats. Dat maakt een snellere en meer accurate opsporing, diagnose, behandeling en nazorg van borstkanker mogelijk.
In de nieuwe borstkliniek van Sint-Jan is ook het allernieuwste digitale mammografietoestel Mammomat Inspiration van Siemens in gebruik genomen. Het belangrijk voordeel van de Mammomat Inspiration voor de patiënt is de lage stralingsdosis. Het systeem selecteert automatisch de beste anode/filter combinatie aangepast aan de dikte en de densiteit van de borst. Op die manier kan de stralingsdosis tot maar liefst de helft gereduceerd worden. Om een goede beeldkwaliteit te bekomen is compressie van de borst noodzakelijk bij het nemen van een mammografie. De nieuwe Mammomat Inspiration zorgt als het ware voor een compressie op maat, in functie van de densiteit en de dikte van de borst van de patiënte. Daardoor ervaart de patiënte de compressie als minder onaangenaam.

Centraal aanspreekpunt
Met het in voege treden van het nieuwe KB van 20 juli 2007 werden in ons land vorig jaar nieuwe voorwaarden vastgelegd voor het functioneren van borstklinieken. Een belangrijk onderdeel hiervan betreft de verpleegkundige omkadering van patiënten. Ook de nieuwe borstkliniek van Sint-Jan beschikt over een borstverpleegkundige. Zij fungeert als rode draad doorheen het hele zorgtraject van de patiënte en is de referentiepersoon tot wie ze zich op elk moment kan wenden met vragen en problemen.
De borstverpleegkundige is beschikbaar voor de patiënten op alle sleutelmomenten in het zorgtraject. Bij het stellen van de diagnose kan ze zorgen voor crisisopvang op het moment van een positieve mammografie waarbij een punctie noodzakelijk blijkt. Ze kan ook de consultatie bijwonen wanneer de arts de diagnose meedeelt aan de patiënt. Ook bij het starten van de therapie en de folluw-up is de borstverpleegkundige steeds stand-by.
Borstkankerpatiënten kampen vaak met veel vragen en voelen zich erg onzeker over hun toekomst. Binnen de borstkliniek is er ook speciale aandacht voor de psychologische begeleiding van de patiënten. Een gespecialiseerde psychologe geeft patiënten de nodige professionele ondersteuning. Tot slot kunnen patiënten met borstkanker in de borstkliniek met tal van praktische vragen rond hun aandoening terecht bij een sociaal assistente. Ze legt onder meer uit van welke sociale voorzieningen patiënten gebruik kunnen maken of helpt met administratieve en financiële beslommeringen.