Siemens

Persbericht

0806. 068

Den Haag, woensdag 4 juni 2008

Simatic software-plc van Siemens nu ook met Profinet-interface

Siemens heeft de pc-based software-plc Simatic WinAC RTX in real-time uitvoering voorzien van een Profinet-interface. Men kan deze interface gebruiken voor standaard-ethernet data-overdracht. Verder is de besturing met deze nieuwe interface op te nemen in een Profinet-configuratie, waarbij de software-plc de functie heeft van een Profinet IO-controller. Daarnaast is via deze interface de communicatie uit te voeren volgens Profinet CBA (Component Based Automation.

De software-plc communiceert in een Profinet-netwerk conform de protocolstandaard Profinet IRT (Isochronous Real-Time) isochroon met andere I/O-apparatuur en de overige automatiseringssystemen in het netwerk. Simatic WinAC RTX maakt onafhankelijk van het Windows-besturingssysteem van de pc gebruik van de nieuwe interface. Hierdoor is een hogere beschikbaarheid verkregen en kan een deterministisch gedrag in de data-overdracht worden gegarandeerd. Naast de Profinet-interface is de software-plc nog uitgevoerd met interfaces om drie Profibus-veldbuscircuits aan te sturen.

De software-plc Simatic WinAC RTX 2008 wordt geprojecteerd en geprogrammeerd met Step 7, de standaardtaal voor de midrange en highend Simatic S7-plcs in hardware-uitvoering. WinAC RTX is compatibel met de programmas die worden toegepast bij de Simatic S7-400. Bestaande programmas voor deze highend-plc kunnen zonder enige aanpassing ook in de software-plc worden toegepast. Daarnaast zijn met de Open Development Kit (ODK) Windows- en C/C++-applicaties bij de software-plc te gebruiken. Met deze ODK kan men ook op een eenvoudige manier pc-printkaarten en pc-periferie in de software-plc integreren. Op die manier kan de gebruiker de pc-based besturing naar eigen wensen aanpassen aan de automatiseringstoepassing.

Voor het projecteren en programmeren van de software-plc kan men de pc gebruiken, waarin de software-plc is geïnstalleerd. Bovendien is de software-plc op iedere ander punt in het Profinet-netwerk of de Profibus-veldbus met een programmeerapparaat te projecteren en te programmeren. De softwarebesturing Simatic WinAC RTX 2008 is compatibel met voorgaande uitvoeringen, zodat bestaande applicatieprogrammas zonder aanpassing opnieuw zijn te gebruiken.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Herm Brunott
Tel: (070) 333 3905,
E-mail: herm.brunott@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier