SP: Voor fraudeurs geldt geen pakkans maar succesgarantie

04/06/2008 13:00

SP

SP-Kamerlid Jan de Wit noemt het Rekenkamerrapport, waaruit blijkt dat witwassers in Nederland bijna altijd vrijuit gaan, niet verrassend maar desondanks schokkend. "Er is eigenlijk geen sprake meer van een pakkans, maar van een succesgarantie van de overheid voor fraudeurs. De kans dat je de loterij wint is groter dan de kans dat je voor fraude wordt veroordeelt." De SP pleit al jaren voor onder meer een nationale coördinator fraudebestrijding, maar dit voorstel wordt tot nu toe geblokkeerd door een Kamermeerderheid.

De kans dat je als crimineel je (on)verdiende en witgewassen geld kunt behouden is groot. Van de ongeveer 18,5 miljard euro die naar schatting jaarlijks in Nederland wordt witgewassen wordt nauwelijks iets teruggehaald, de pakkans is extreem laag. Deze conclusies werden gisteren gepresenteerd in een uitgebreid onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer. De Wit is niet verbaasd: "Witteboordencriminaliteit loont in dit land en dat is treurig. Terwijl de gevangenissen vol zitten met junks en kruimeldieven, stromen de miljarden ongehinderd naar de onderwereld. We hebben geen tijd te verliezen orde op zaken te stellen."

In 2004 zette Jan Marijnissen de fraude hoog op de politieke agenda met het debat 'Nederland Fraudeland?'. Andere partijen onderschreven de urgentie, maar wezen de voorstellen van de SP af die de aanpak van fraude zouden versterken en het witwassen moesten tegengaan. Ook dit kabinet belooft weer de fraude- en witwasbestrijding serieus te nemen, maar daar is, getuige het rapport van de Rekenkamer, nog weinig van te merken. De capaciteit en deskundigheid bij de politie en het OM zijn ondermaats, er is nauwelijks kans dat witwassen ontdekt en bestraft wordt, en crimineel vermogen wordt slechts sporadisch ontnomen.

De Wit: "Als je de kennis en kunde bij de politie en het OM niet versterkt of op zijn minst vasthoudt, als je de bestrijding van fraude en witwassen versnippert en geen goede regie houdt, en als de pakkans niet omhoog gaat, zal deze vorm van misdaad voor steeds meer mensen aantrekkelijk worden. De regering kan steeds wel zeggen dat de aanpak van financieel-economische misdaad prioriteit heeft, maar het blijkt al jaren nergens uit. Voor witwassers is succes verzekerd op dit moment, de pakkans is miniem tot zelfs nul!"

De Wit zal wederom voorstellen om serieus te investeren in fraudebestijding, het tegengaan van witwassen en het ontnemen van crimineel geld. Centraal staat het voorstel om een nationale coördinator fraudebestrijding aan te stellen. "De Rekenkamer concludeert dat de regie ontbreekt, dat is precies het probleem dat wij sinds 2004 proberen te ondervangen door te pleiten voor een 'fraudetsaar'."





http://www.sp.nl