Gemeente Oirschot

Ontwerpbestemmingsplan voor Centrum Oirschot

Gemeente Oirschot actualiseert momenteel het bestemmingsplan voor het historische centrum van Oirschot. Deze actualisering maakt deel uit van het project "Een bestemmingsplan voor Oirschot" waarin vrijwel alle bestemmingsplannen vernieuwd worden. Na de integrale herziening van de bestemmingsplannen voor Woonwijken Oirschot, de Kommen Oostelbeers en Spoordonk en Middelbeers is de beurt nu aan het historische centrum van Oirschot.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?
Er zijn verschillende redenen om het bestemmingsplan te vernieuwen:
1. Alle bestemmingsplannen van de gemeente krijgen (zoveel mogelijk) een uniforme planologische regeling. Voor elk plangebied gelden dan zoveel mogelijk de zelfde regels en ook verbetert de leesbaarheid;
2. Het geldende bestemmingsplan is meer dan 10 jaar oud. De wet verplicht gemeente om in dat geval het plan te vernieuwen. Verder is het nodig om een actueel bestemmingsplan te hebben in verband met de handhaving;

3. Bovendien is het mogelijk om enkele (recente) ontwikkelingen mee te nemen in het nieuwe bestemmingsplan waar dat aan de orde is
4. Tot slot moet de gemeente vanaf 2008 voldoen aan eisen van het rijk om de bestemmingsplannen digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar te maken.

Plangebied
Het bestemmingsplan Centrum Oirschot omvat het gebied rond de Markt en de Rijkesluisstraat met directe omgeving. Het plangebied wordt aan de noord- en oostzijde begrensd door de woonwijken Sonnevanck, De Pullen-Gildewijk, Korenaar en de Drossaard. Aan de zuidzijde vormt de Kanaalzone de grens. Aan de westzijde begrenzen de bedrijven aan Den Heuvel en het buitengebied het plangebied. Bijzonder element binnen het plangebied vormt het van rijkswege aangewezen beschermd dorpsgezicht.

Conserverend bestemmingsplan
Dit nieuwe bestemmingsplan is een integrale herziening van het geldende bestemmingsplan Komplan Oirschot. Het plan is in de eerste plaats conserverend. Het vastleggen en behouden van de bestaande ruimtelijke en functionele situatie staat voorop. Nieuwe ontwikkelingen beperken zich voornamelijk tot het bieden van uitbreidingsmogelijkheden. Verder bevat het plan een flexibele bestemming Centrum. Daarbinnen is uitwisseling van centrumfuncties mogelijk.

Terugblik inspraakperiode
Nadat de gemeente in januari een voorontwerpbestemmingsplan heeft gepresenteerd, heeft dit plan vanaf 3 januari 6 weken ter visie gelegen. Op 8 januari heeft de raad het plan behandeld in een opiniërende raadsvergadering. Tijdens de inspraakperiode hebben 19 personen en 14 instanties een reactie ingezonden.

In de periode na de inspraak (vanaf maart) heeft de gemeente alle ingekomen reacties beoordeeld. In een aantal gevallen leidde dat tot aanpassing van het plan. Alle reacties zijn samengevat en voorzien van een reactie (overweging) van de gemeente. Deze zijn terug te vinden in de inspraaknota, die deel uitmaakt van het ontwerpbestemmingsplan.

In de voorbije periode heeft de gemeente het plan bijgewerkt. Foutjes zijn hersteld en ontbrekende informatie is toegevoegd.

Een in het oog springende wijziging tegenover het voorontwerpbestemmingsplan is de nadere uitwerking van het horecabeleid. Zowel de gemeenteraad als verschillende personen en instanties vroegen hier aandacht voor. Het aantal horecavestigingen in het centrum hoeft niet uitgebreid te worden. De ruimte die het geldende bestemmingsplan Komplan biedt, is volgens de gemeenteraad voldoende. Ook biedt de gemeente meer ruimte voor terrassen aan de achterzijde van horecavestigingen. Horeca in kelders en op verdieping blijft - op ondersteunende horecafuncties en de twee bestaande horecavestigingen na - niet toegestaan.

Planproces: waar staan we nu en waar gaan we naar toe De voorontwerpfase is nu achter de rug. Het plan is waar nodig aangepast. Het plan heet nu ontwerpbestemmingsplan. In deze fase kunnen belanghebbenden wederom hun mening, in de vorm van zienswijzen, richten aan de gemeenteraad.
In de zomerperiode beoordeelt de gemeente de ingekomen zienswijzen. Naar verwachting stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan op 30 september vast. Na de vaststelling moet het plan goedgekeurd worden door Gedeputeerde Staten.