Gemeente Zwolle

Integratieraad, conceptverslag bijeenkomst 4 juni 2008

Presentielijst
Stuknummer:2008-070


Onderwerp:Conceptverslag bijeenkomst Integratieraad Zwolle Datum:woensdag 4 juni 2008
Locatie:Thomas à Kempiszaal, stadhuis Zwolle

Aanwezig:
Leden:Ahmed Abdi Mahamud, Ezzat Ammar, Anna Arodji, Hanife Aydin, Ad van Halem, Ziya Özcan, Sroetie Patandin, Jeroen Pattipeilohy, Els Reims, Jan Scholten Voorzitter:Jitro Ubro
Secretaris: Edith van der Hoek
Afwezig m.k.:Femmianne Bredewold, MaryAnn Chua, Otjep Rahantoknam ( adviseur onderwijs ) Afwezig z.k.:
Namens gemeente:Wethouder Hennie Kenkhuis, Ferry Rahantoknam Gastsprekers:Klaas Smid (Coördinator afstudeerprojecten School of Social Werk, Windesheim) Publieke belangstelling:geen

Opening
De voorzitter, Jitro Ubro, opent de vergadering door iedereen welkom te heten. Een bijzonder welkom voor Klaas Smid. Er wordt één agendapunttoegevoegd. Voor de pauze zal formeel afscheid genomen van de vertrekkende leden Ezzat Ammar en Jan van Halem. omhoog
Inspreek mogelijkheid voor het publiek
De voorzitter stelt vast dat zich geen insprekers hebben gemeld.

Vaststellen notulen en afsprakenlijst (vergadering 19 december 2007) Ziya vraagt aandacht voor het correct spellen van zijn naam. Met deze wijziging worden de notulen vastgesteld. Jeroen heeft een opmerking naar aanleiding van de notulen. Hij heeft telefonisch contact gezocht met mevrouw White en hij zal een afspraak met haar maken.

Mededelingen en informatie (reeds schriftelijk verstrekt) Afstudeerproject Windesheim - werkconferentie gemeenteraad De voorzitter stelt Klaas Smid voor en licht zijn aanwezigheid toe. In het laatste bestuurlijk overleg met wethouder Kenkhuis heeft de Integratieraad zijn zorg uitgesproken over de participatie van de leden van de gemeenteraad bij behandeling van de Integratienota. De wethouder heeft toen voorgesteld een werkconferentie te organiseren met leden van de gemeenteraad en de Integratieraad. Ondertussen was er al een afspraak gemaakt met Klaas Smid van Windesheim om samenwerking tussen Windesheim en de Integratieraad te onderzoeken. Tijdens het gesprek met de heer Smid bleek dat hij, in het organiseren van een werkconferentie en het aan de slag gaan met uitwerken van activiteiten die voortvloeien uit deze werkconferentie, een mogelijk afstudeerproject ziet voor SPH en/of CMV-studenten.

Studenten lopen het 3e jaar stage en doen daar al ervaring op om het 4e jaar aan de slag te gaan met een afstudeeropdracht. De kern van deze afstudeeropdracht ligt er dat studenten op basis van beleidsmatige zaken, nieuwe activiteiten kunnen ontwikkelen. Elke student heeft 580 uur voor zijn afstudeeropdracht. Hij zal daarin leerervaring moeten opdoen, zijn competenties laten zien en die ook waarmaken. Als sluitstuk zal een rapport geschreven moeten worden. Door het organiseren van een werkconferentie kunnen studenten meer bekend worden met het integratiebeleid. De studenten kunnen de conferentie meeorganiseren, onderzoek doen naar aanleiding van de uitkomsten van de conferentie en op basis van wat leeft in Zwolle een actie opzetten. De heer Smid heeft de formulering van de afstudeeropdracht vastgelegd in een format. Dit format zal nog besproken moeten worden in het presidium en ter goedkeuring voorgelegd worden aan de wethouder.

Jeroen vraagt of er een kennisinstituut meedenkt en of er vanuit andere opleidingsrichtingen ook mogelijk heden zijn. De heer Smid legt uit dat het voor deze opdracht gaat om SPH-studenten (gericht op hulpverleningen) CMV-studenten (gericht op activiteiten). Ziya vraagt hoe het zit met de begeleiding tijdens dit leerproces. De heer Smid legt uit dat van de opdrachtgever wordt verwacht dat hij strikt zijn opdracht formuleert. Verder zal de opdrachtgever inhoudelijk kennis moeten bieden, zeker in het begin. De studenten zullen zichzelf moeten kunnen aansturen. Aan de opdracht wordt ook een docent gekoppeld van uit Windesheim. Hij bewaakt het proces en laat verantwoording afleggen. Hij overlegt en evalueert met de opdrachtgever. De afstudeeropdracht zal starten in september, het begin van het nieuwe jaar is er een evaluatiemoment. De studenten kunnen een bijeenkomst van de Integratieraad bijwonen om de Integratieraad over de voortgang van het project te informeren. Van studenten wordt verwacht dat zal klantgericht zijn, de taal goed beheersen en zelf grenzen kunnen stellen aan hun mogelijkheden. Anna vraagt wie de opdrachtgever wordt. De heer Smid verwacht dat de Integratieraad zal zijn. Jitro licht toe dat de wethouder eerst groen licht moet geven. Jitro polst hem in de pauze. Hij bedankt de heer Smid voor zijn aanwezigheid en toelichting. De heer Smid reikt het format van de afstudeeropdracht uit. Het format heeft in deze fase uitsluitend informatieve waarde. Afgesproken wordt dat: wij de leden informeren over de voortgang

Werkloket de Lure
In de commissie van 9 juni a.s. wordt circa 19.15 uur de evaluatie van het werkloket besproken. Anna zal aanwezig zijn en Ad zal als vrij burger zijn oor te luisteren leggen en ons hierover informeren.

Afgesproken wordt dat: De werkgroep Arbeid het onderwerp ´arbeidsparticipatie van allochtonen en werkloket de Lure´ verder oppakt en de volgende vergadering met een voorstel komt.

Werkgroep onderwijs
Er is nog geen gevolg gegeven aan de rondetafelbijeenkomst onderwijs aan allochtone leerlingen. Ook zijn er nog geen cijfermatige gegevens ontvangen van de gemeente. De werkgroep heeft een bijeenkomst gepland.

Afgesproken wordt dat:
De werkgroep onderwijs zich zal beraden op de te nemen acties richting de gemeente.

Homo-emancipatie in allochtone kring
Er wordt iemand aangesteld die specifiek wordt belast met de het opzetten en de uitwerking van de plannen voor homo-emancipatie.

Afgesproken wordt dat:
Edith de voortgang bewaakt.

Integratienota 'Integratie is van ons allemaal'
De beleidsnota komt 23 juni a.s. in de raad.

Noodfonds Zwolle
De Integratieraad zal in de persoon van de voorzitter participeren in het algemeen bestuur van het Noodfonds.

Bestuurlijk overleg Wethouder Dannenberg
Onderwerpen van gesprek waren: het vervolg op 'samen maken wij de stad' en het feit dat wij geen cijfer hebben ontvangen van allochtonen gehandicapten. De afdeling die betrokken is bij het aanleveren van de cijfers is erg druk geweest met het uitvoeren van de WMO. Wethouder Dannenberg heeft voorgesteld om dit najaar op een woensdagochtend een bijeenkomst te organiseren over interculturalisatie met directies van zorg- en welzijnsinstellingen. De Integratieraad zal hierin bijdragen.

Afgesproken wordt dat:
Leden hun ideeën voor het programma van deze woensdagochtend aanleveren bij de secretaris.

Inhoudelijke onderwerpen
5.1 Jaarverslag 2007 en werkplan 2008
De voorzitter wethouder Kenkhuis en de heer Rahantoknam van harte welkom. Zij zijn uitgenodigd om het jaarverslag 2007 en het werkplan 2008 te bespreken. Wethouder Kenkhuis dankt de Integratieraad voor de uitnodiging. Er zijn vier onderwerpen die hij met ons wil bespreken en daarna zal hij ingaan op het werkplan en de tweede en derde taak van de Integratieraad. Maar eerst wil de wethouder ons een compliment geven. Hij is onder de indruk van de deskundigheid en zorgvuldigheid van onze adviezen.


1. Onderwijs en allochtonen leerlingen
Met het rondetafelgesprek is een stap voorwaarts gedaan. Het is aan de raadscommissie hoe zij hiermee verder gaat. Indirect, door het maken van beleid of direct.


2. Homo-emancipatie
Ambtelijk wordt er een plan van aanpak opgesteld. Gemeente Zwolle heeft als koplopergemeente op het terrein van homo-emancipatie rijksmiddelen ontvangen voor het vormgeven en uitvoeren van het plan van aanpak.


3. Arbeidsmarkt en allochtonen
Het college onderkent het belang van arbeid en met name de toegang tot arbeid voor jongeren. Over de prestatie op het terrein van arbeid verschilt het college van mening met de Integratieraad. De prestaties zijn beter dan misschien lijkt. Het is moeilijk kwantitatief te onderbouwen omdat registratie niet mogelijk is. Voor het gehele land geldt echter dat de werkloosheid onder jongeren, mede onder invloed van de conjunctuur, is teruggelopen en onder allochtone jongeren in verhouding zelfs nog verder. Er zijn geen aanwijzingen om aan te nemen dat het in Zwolle anders is.


4. Zelforganisaties
De zelforganisaties hebben mede aan de wieg gestaan van het onstaan van de integratieraad. De opkomst tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de zelforganisaties was erg teleurstellend. De wethouder heeft zelf gesprekken gehad met circa 20 zelforganisaties. Hij heeft hen onder meer gevraagd hoe de zelforganisaties bijdragen aan integratie. Kunnen ze en willen ze bijdragen? Wat willen en kunnen ze betekenen?


5. Werkplan 2008
In grote lijnen kan het college zich vinden in het werkplan van de Integratieraad. Dit jaar zijn er al drie adviesaanvraag aan de Integratieraad gedaan. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de nieuwe cultuurnota. De wethouder vraagt of er andere vormen denkbaar zijn om de visie van de Integratieraad in het beleid weer te geven zonder formele procedures te volgen.


6. Deskundigheidsbevordering
De Integratieraad krijgt te maken met complexe beleidsterreinen. De wethouder vindt het goed om te werken aan de eigen deskundigheid om zo de deskundigheid verder te verbeteren en de kennis bij te houden.


7. kerntaken van de Integratieraad.
De eerste kerntaak heeft de Integratieraad al goed opgepakt. Aan de tweede kerntaak 'het innoveren, stimuleren, organiseren en coördineren van activiteiten voor minderheden in de gemeente' wil de wethouder graag toevoegen: voor zover integratiebevorderend. De integratieraad moet zelfde de vorm aangeven waarin zij deze taak wil gieten. Het college verwacht van de integratieraad dat zij de activiteiten, die de integratie bevorderen, zichtbaar maakt. De Integratieraad hoeft de activiteiten niet zelf te doen maar zal een stimulerende rol moeten vervullen. Suggesties voor activiteiten waar de Integratieraad een rol in kan spelen: a. de werkconferentie met de gemeenteraad
b. het aangaan van de samenwerking met de integratieraad van partnerstad Lunen De samenwerking op bestuurlijk niveau met de partnersteden van Zwolle zal veranderen. Vanaf heden zal meer gezocht worden naar samenwerking op basis van thema´s. In Lunen bestaat 30% van de bevolking uit niet-westerse allochtonen. In Lunen is ook een integratieraad actief, maar die heeft meer bevoegdheden. c. het aangaan van themagebonden partnerschap met steden in het land van herkomst. De wethouder zal hier graag eens met ons over van gedacht wisselen.

De voorzitter bedankt de wethouder voor zijn toelichting en zijn uitnodiging om van gedachten te wisselen over toekomstige activiteiten van de Integratieraad en beloofd erop terug te komen.

Ezzat vertelt dat zelforganisaties vooral en bindende rol vervullen voor mensen met een andere culturele achtergronden. Wethouder Kenkhuis vindt de interne binding van zelforganisaties goed, maar vindt ook dat de zelforganisaties naar buiten moeten treden.

Ad heeft met interesse naar de wethouder geluisterd. Aangaande arbeidsparticipatie van allochtonen merkt hij op dat de raadscommissie niet tevreden is over werkloket de Lure. Hij vraagt de wethouder of hij op de hoogte is van de discriminatie klacht. Wethouder weet dat in vergadering van 9 juni a.s. de commissie zal spreken over werkloket de Lure. Dat zal echter vooral gaan over de manier van werken en niet zo zeer over de prestatie van het werkloket. In het najaar zal verder een regionale campagne van start gaan voor uitstroom naar werk. De wethouder is bekend met de discriminatieklacht die Artikel 1 heeft ingediend. Deze klacht ging over onheuse bejegening en wordt afgehandeld via de klachtencommissie. Volgens Ad gaat achter de klacht, die ingediend is door artikel 1, veel meer schuil. Het gaat volgens hem niet zozeer om een enkel geval van discriminatie. Hij adviseert de wethouder nog een goed te kijken naar de werkwijze van werkloket de Lure. De werkwijze van het loket zal tot discriminatie kunnen leiden.

Ziya is verbaast dat het voor gemeente Zwolle geen gegevens boventafel kan krijgen over het aantal allochtone Zwollenaren dat werkloos is. Het rijk beschikt toch ook over gegevens en de gemeente kan toch gebruik maken van het GBA. De heer Rahantoknam legt uit dat in het GBA wordt geregistreerd op nationaliteit en niet op herkomst. Sroetie vraagt zich af hoe het dan bijvoorbeeld wel mogelijk is te registreren dat 45% van de vrouwen bij de vrouwenopvang van allochtone herkomst is. De wethouder zegt toe dat hij zal onderzoeken welke mogelijkheden de registratiesystemen van de gemeente bieden om cijfermatige gegevens over allochtone Zwollenaren op te hoesten. Hij zal in een notitie laten aantonen wat de mogelijkheden zijn en ons hierover infomeren. Ad zegt dat aan de cijfermatige gegevens geen personen gekoppeld hoeven te zijn. Het gaat om de getallen. Ezzat vermoedt dat Zwolle een ander registratiebeleid voert dan het landelijke registratiebeleid.

Ezzat geeft aan dat in het uitgaansleven in Zwolle, bij het verlenen van toegang tot gelegenheden, gediscrimineerd wordt door portiers en dat portiers allochtonen ook uitdagen. De wethouder zal de burgemeester hiervan op de hoogte stellen.

Ahmed vraagt wat werd beoogd met de gesprekken met de zelforganisaties. Ging het om kennismaking, of een algemene indruk of om toekomstige verwachtingen aan de zelforganisaties te bespreken. Hij vraagt of ook gekeken is naar het gemeentelijk beleid en mogelijke aanpassing van regelgeving om de zelforganisaties tegemoet te komen. De wethouder vertelt dat de insteek kennismaken was en daarnaast om te vragen wat ze willen en waar ze tegenaan lopen Terugkomende thema's in de gesprekken met de zelforganisaties zijn ruimte, soc. culturele activiteiten (intern gericht), geld en bij islamitische organisaties ook begraven. Ahmed vraagt of de gemeente ook acties gaat uitvoeren? Ferry gaat een tweede ronde maken langs de zelforganisaties om te vragen wat ze willen betekenen voor de Integratie en welke ondersteuning zij daarbij nodig hebben.

Jan komt terug op het rondetafelgesprek onderwijs en allochtone leerlingen. De wethouders zegt dat het vervolg aan de cie. Welzijn is. Wethouder Kenkhuis en wethouder Knol zouden er bij de cie. Welzijn op aan moeten dringen om de zaken op te pakken en aan de commissie moeten trekken om de acties van de grond te krijgen. Er is nog veel werk te doen. Wethouder Kenkhuis zal met wethouder Knol bespreken of aangaande de aanbevelingen uit de rondetafelconferentie aandrang bij de cie. Welzijn gewenst is. Jan geeft aan dat wethouder Knol zegt niets te weten van Integratie.

Sroetie vraagt de wethouder of er middelen beschikbaar zijn voor deskundigheidsbevordering van de Integratieraad. De wethouder verwijst haar naar de voorzitter.

Jitro bedankt voor de uitnodiging om in een eerder stadium te participeren bij het tot stand komen van de cultuurnota. Hij vertelt dat wij door OdeonDe Spiegel zijn uitgenodigd om mee te denken over de cultuuruitingen. Hij vraagt de wethouder of er aangaande de voortgang van de homo-emancipatie al licht aan het eind van de tunnel te zien is. De wethouder vertelt dat hij de cie. toegezegd heeft dat in het vroege voorjaar de notitie volgt. De nota is onderweg. We worden z.s.m. geïnformeerd. Jitro zegt toe dat wij terugkomen op het van gedachten wisselen over een ander wijze van partnerschap.

5.4 Afscheid van Ezzat Ammar en Ad van Halem
De voorzitter geeft aan dat hij vertrek van beide leden betreurt, maar dat hij begrip heeft voor de achterliggende redenen en de afwegingen die gemaakt worden tussen het lidmaatschap, het privé- en zakelijk leven. Voor beide heren heeft hij nog een persoonlijk woord van afscheid.

5.3 Conceptadvies lokale inburgeringsagenda
Ahmed spreekt zijn complimenten uit voor het conceptadvies. Ziya stelt voor om in het concept de gemeente te adviseren een klantenpanel op te zetten om uit hun ervaringen te leren. Jan geeft aan dat het instellen van een klantenpanel moeilijk te organiseren is aangezien der groep zo snel fluctueert. Ziya geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat het inburgeringstraject met de inburgeraars wordt geëvalueerd. Er kan geleerd worden van hun ervaringen en deze kunnen meegenomen worden in eventuele vervolgtrajecten. Ziya is op zoek naar een instrument op de belangen van de inburgeraars te behartigen. Mogelijke instrumenten zijn het instellen van een soort klankbordgroep waar mensen suggesties en klachten kwijt kunnen of het regelmatig evalueren. Het voordeel van een klantenpanel is dat je kunt meedenken over de kwaliteit van het aanbod. Jan denkt dat door ons advies om voor een zorgvuldige intake te zorgen en het formuleren van doelstellingen voor het inburgeringstraject al een basis wordt gelegd. Ziya vindt dit nog te eenzijdig. Jitro stelt voor om de gemeente te adviseren iedere inburgeraar te enquêteren of het traject volgens de afspraken gelopen is. Besloten wordt om de gemeente te adviseren naar 12 maanden een tussenevaluatie te laten houden zodat nog tussentijds bijgestuurd kan worden en het individuele maatwerk verbeterd kan worden. Anna vraag wat er gebeurt met de aanvullingen die zij via de mail heeft verstuurd. Jitro legt uit dat de opmerkingen die ingepast kunnen worden in het conceptadvies worden opgenomen. Hanife vindt de tekst voor aanbeveling 8 onduidelijk geformuleerd. Ziya heeft een aanbeveling ingediend over hetzelfde stukje. Besloten wordt dat nog een goed gekeken wordt naar de formulering van stukje.

Afgesproken wordt dat:
De punten waar tijdens de bijeenkomst overeenstemming is bereikt worden verwerkt in het conceptadvies. Verder zal gekeken worden hoe de via de mail aangeleverde opmerkingen kunnen worden ingepast in het conceptadvies. Maandag wordt het conceptadvies verzonden aan het college.

5.4 Evaluatie studiedag
De aanwezigen zijn zeer positief over de studiedag. Niet alleen is er veel geleerd en de kennis toegenomen maar ook is er veel geleerd van elkaar.

Afgesproken wordt dat:
Wij het initiatief nemen om in gesprek gaan met de wethouder om te kijken hoe wij de deskundigheidsbevordering, als vast onderdeel van de Integratieraad, in de toekomst kunnen vormgeven. omhoog
Wat verder ter tafel komt en rondvraag
geen

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering door de aanwezigen te bedanken voor hun inbreng.