Oxfam: $14,5 miljard nodig voor aanpak voedselprijzen-crisis

03/06/2008 00:01

Oxfam Novib

EMBARGO : 00.01, 3 JUNI, 2008 !!

Oxfam: $14,5 miljard nodig om miljoenen slachtoffers van voedselprijzencrisis te helpen

VN-conferentie moet wereldwijd actieplan opleveren

Er is 14,5 miljard dollar extra nodig ter verhoging van de onmiddellijke hulp aan 290 miljoen ( zie onderaan persbericht ) arme mensen die slachtoffer dreigen te worden van de stijgende voedselprijzen. Dit zegt de internationale organisatie Oxfam vandaag in een rapport dat wordt gepubliceerd aan de vooravond van de noodtop van de VN over voedsel en klimaatverandering in Rome. De VN-top start 3 juni.

De leiders moeten hier overeenstemming bereiken over een gecoördineerd wereldwijd actieplan voor de komende weken, waarin de meest dringende behoeften worden aangepakt. Volgens het rapport moeten ze aan het eind van de VN-millenniumtop in september actieplannen presenteren voor de langere termijn.

"We zien bij Oxfam de negatieve invloed van hogere voedselprijzen op de armen, die nu al meer dan de helft van hun inkomen aan voedsel besteden en die lijden onder de klimaatverandering", aldus Barbara Stocking, CEO van Oxfam. "De leidende positie en de legitimiteit van internationale organisaties staan op het spel, maar tegelijkertijd biedt de situatie de mogelijkheid om eindelijk broodnodige hervormingen door te voeren."

Oxfam komt tot de conclusie dat er ten minste 14,5 miljard dollar nodig is voor meer hulp aan kwetsbare groepen. Hiervan moet 755 miljoen dollar direct ten goede komen aan het Wereldvoedselprogramma. Dit is een klein bedrag in vergelijking met meer dan 1 biljoen dollar die de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank de afgelopen zes maanden in het financiële systeem hebben geïnjecteerd in een poging om een economische crisis af te wenden.

Regeringen van arme landen moeten worden ondersteund bij de invoering van regelingen voor sociale bescherming van de allerarmsten, bijvoorbeeld garanties voor een minimuminkomen, gratis zaden en kunstmest voor arme boeren en een lager btw-tarief voor voedselproducten.

Op langere termijn zijn ook politieke veranderingen noodzakelijk. Ten eerste moeten snel de verplichte doelstellingen voor biobrandstof in rijke landen worden herzien, aangezien deze tot inflatie leiden. Uit recente schattingen komt naar voren dat de toenemende vraag naar biobrandstoffen verantwoordelijk is voor 30% van de recente stijgingen van de voedselprijzen. Bovendien wijst steeds meer wetenschappelijk onderzoek erop dat biobrandstof over de hele linie een negatieve invloed op klimaatverandering heeft.

Ten tweede moet de internationale gemeenschap meer steun verlenen aan investeringen in de landbouw, om zo de problemen van lage opbrengsten en chronische armoede op het platteland aan te pakken. Algemeen wordt aangenomen dat de slechte voedselsituatie mede wordt veroorzaakt door te weinig investeringen. Toch is de wereldwijde hulp op landbouwgebied tussen 1980 en 2005 gehalveerd. Deze bedraagt nu vier miljard dollar, terwijl de rijke landen in 2006 hun boeren 125 miljard dollar gaven.

Volgens het rapport moet naar aanleiding van de crisis ook het voedselhulpsysteem worden hervormd. Hulp moet vaker worden gegeven in de vorm van geld of ter plaatse gekochte goederen, en minder vaak door middel van voedselzendingen. De OESO schat dat er 750 miljoen dollar per jaar kan vrijkomen als rijke landen voedselhulp niet in natura maar in geld geven. Dit is dus vrijwel hetzelfde bedrag als de 755 miljoen die het Wereldvoedselprogramma heeft gevraagd.

Een afspraak over wereldwijde vrijhandel zoals die nu op stapel staat, zou niet goed zijn voor de situatie. Ontwikkelingslanden moeten kunnen reageren op onverwachte situaties. Door de bestaande voorstellen bij de Wereldhandelsorganisatie zou liberalisering echter worden ingeperkt en zou flexibiliteit verdwijnen. Arme landen zouden nog meer aan de grillen van de vrije markt zijn overgeleverd.

Stocking: "Deze crisis kan alleen succesvol worden aangepakt als instellingen, regeringen en de particuliere sector samenwerken zoals ze dat nog nooit eerder hebben gedaan. De enorme hoeveelheid geld die in de financiële crisis is gepompt, toont aan hoeveel er mogelijk is wanneer de politieke wil maar aanwezig is. Wanneer de gemeenschap hier faalt, is het resultaat niet alleen vele doden en een enorm menselijk lijden, maar gaat er ook veel geloofwaardigheid verloren."

/ Einde

De naar schatting 290 miljoen mensen die slachtoffer dreigen te worden zijn de armste inwoners van de 30 landen die het meest onder de crisis te lijden hebben. Het getal van 14,5 miljard dollar is erop gebaseerd dat deze mensen gemiddeld per persoon in 2008 vijftig dollar nodig hebben.

http://www.oxfamnovib.nl