Time : 16:21:11
Date : 03 June 2008
Sender Name: crisiscentrum

Simulatie-oefening van een nucleair incident in de Electrabel-kerncentrale van Tihange

BRUSSEL ­ Vandaag, 3 juni 2008, werd in Tihange een oefening georganiseerd waarin een nucleair incident werd gesimuleerd. Deze oefening werd georganiseerd met de bevoegde federale, provinciale en lokale overheden en met de exploitant van de kerncentrale.

In het kader van het nucleair en radiologisch noodplan voor het Belgische grondgebied worden elk jaar simulaties gedaan om de procedures die in de nood- en interventieplannen omschreven staan toe te passen, te bestuderen en te verfijnen.

Eerste indrukken
De simulatie-oefening van vandaag heeft een specifiek aspect getest van het nationaal nucleair en radiologisch noodplan: de reflexfase. Dit bijzonder oefenscenario liet toe om de coördinatie te testen tussen de verschillende overheden en diensten en van een aantal noodplanprocedures.

Vroeg in de ochtend werden de betrokken overheden en diensten gealarmeerd om de situatie te coördineren in Brussel bij het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Regering en in Crisnée, bij het coördinatiecomité van de Provincie Luik. De uitbater van de kerncentrale (Electrabel) heeft het intern noodplan geactiveerd en de procedures toegepast die erin vermeld staan. Zonder kennis te hebben van de exacte datum en het exacte tijdstip van de oefening, liet de alarmering in reële tijd van de betrokkenen toe om de activatietijd en operationaliteit van de verschillende crisiscellen te testen.

Op basis van een eerste nabespreking van de oefening, kan de aandacht al op een aantal punten gevestigd worden:
Het instellen van een veiligheidsperimeter door de politietesten werd getest en is gebleken vlot en efficiënt te verlopen;
Er werden met gunstig resultaat alternatieven voor vaste telefonie gebruikt als gevolg van gesimuleerde storingen: het telecommunicatienetwerk van de Regering (www.regetel.be), het communicatiesysteem Astrid (www.astrid.be) en het
videoconferentiesysteem;
De oefening heeft de Federale Overheidsdiensten
gesensibiliseerd voor het belang van departementale crisiscellen; De verspreiding van dringende informatie aan de bevolking werd positief bevonden dankzij de verschillende kanalen die door de overheden werden aangewend: de sirenes van de Civiele Bescherming, het systeem "Crisis Alert" voor alarmering via de media, een provinciaal informatienummer, een website, specifieke informatie aan collectiviteiten zoals scholen en bedrijven via de gemeenten, ...

De reflexfase: vooraf bepaalde maatregelen in een vooraf bepaalde zone
Het nucleair en radiologisch noodplan voorziet dat in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden onmiddellijk beschermingsmaatregelen voor de bevolking genomen moeten worden, zonder een meer diepgaande evaluatie van de situatie af te wachten.

Op basis van vooraf bepaalde scenario's door de bevoegde overheden en in overleg met de uitbater van de site, kan desgevallend tot een reflexfase worden overgegaan. De Gouverneur staat dan in voor de uitvoering van de specifieke beschermingsmaatregelen voor de bevolking in de betrokken zone. Die hypothese lag vandaag aan de basis van het oefenscenario.

Concreet gaat het over een gebeurtenis waarbij op korte termijn radioactieve stoffen zouden kunnen verspreid worden, waardoor binnen een termijn van minder dan 4 uur een blootstelling kan ontstaan die hoger is dan een interventierichtwaarde. Een dergelijk extreem scenario zou de Gouverneur ertoe nopen om onmiddellijke beschermingsmaatregelen te nemen voor de direct betrokken bevolking (in de zogenaamde reflexzone), nl. waarschuwing van de bevolking, schuilen (naar binnen gaan) en naar de media luisteren voor verdere informatie.

Testen om te beschermen
De jaarlijkse test en de noodplanning in het algemeen hebben als doelstelling dat de hulpdiensten en alle potentieel betrokken diensten doeltreffend hun werk kunnen doen om de bevolking bij een incident adequaat te beschermen.

In de loop van de komende weken wordt een evaluatie gemaakt van de geteste aspecten, om zo nodig de huidige werking aan te passen. Op die manier blijven alle betrokken diensten waakzaam voor de permanente verbetering van de procedures die bij een reëel incident moeten worden toegepast.

Contactpersonen voor de media:
Peter Mertens (NL), 0479 450 400, peter.mertens@ibz.fgov.be Benoît Ramacker (FR), 0473 30 50 08, benoit.ramacker@ibz.fgov.be