Gemeente Baarn

EK-versiering leuk, maar let op brandveiligheid ekversiering.jpg

Nu het Europees Kampioenschap Voetbal van start gaat, versieren velen weer huis, tuin en straat met allerlei oranje EK-versiering. Het is belangrijk om daarbij ook te letten op de brandveiligheid. De horeca is goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels en de brandweer controleert hierop regelmatig. Maar de regels gelden voor iedereen het hele jaar door. Ook in en rond uw woning is brandveiligheid van levensbelang.

Omdat de brandweer niet bij iedereen kan controleren, moet u zelf letten op de brandveiligheid in en rond uw woning. De brandweer vraagt u tijdens het EK-Voetbal extra alert te zijn op brandveiligheid. Vooral de veiligheid van de oranjeversieringen is een belangrijk punt. De brandweer vraagt u goed na te denken, voordat u versieringen aanschaft en aanbrengt. Daarbij gelden een aantal aanbevelingen.

Tips voor brandveilig versieren
Versiering mag niet gemakkelijk ontvlambaar zijn. Dit moet vermeld staan op de verpakking. Niet alle versiering in de handel (bijvoorbeeld plastic vlaggetjes) hebben de goede brandvertragende kwaliteit. Verzeker u ervan dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt. Houd de versiering op minimaal 50 centimeter afstand van lampen en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen, dus ook van de televisie. Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

De proef nemen bij twijfel
Als u ernstig twijfelt of een bepaald versieringsmateriaal brandveilig is, kunt u dit eventueel zelf testen. Zon proef dient enkel en alleen door een volwassene, op een veilige, open en niet winderige plaats in de buitenlucht, en met gepaste voorzichtigheid te worden uitgevoerd! Deze brandproef gaat als volgt: u neemt een monster van het materiaal (van ongeveer 5 bij 25 centimeter) en houdt één uiteinde hiervan in een vlam van een ontstekingsbron, zoals een aansteker of lucifer. Wanneer het proefstuk vlam heeft gevat (of na 5 seconden) neemt u de ontstekingsbron weg. Nadat de ontstekingsbron is weggenomen moeten de vlammen direct (!) doven. Als dat niet het geval is, of er zijn brandende druppels vrijgekomen, heeft het materiaal vrijwel zeker niet de vereiste brandvertragende kwaliteit. Gebruik dit materiaal dan zeker niet!

Meer informatie
Wilt u meer weten over brandpreventie, kijk dan op www.brandweer.nl of neem contact op met één van de preventiemedewerkers van de brandweer. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer (035) 5481880. De brandweer informeert u graag over versieringen en brandveiligheid.