Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Lancering meldpunt eergerelateerd geweld

31 mei 2008

Marijke Vos, wethouder Zorg, heeft donderdag 29 mei bekendgemaakt dat vanaf 1 juni het Meldpunt Eergerelateerd Geweld toegankelijk is.

Het Meldpunt Eergerelateerd Geweld is voor iedereen die met deze problematiek te maken heeft. Het meldpunt is ondergebracht bij het Steunpunt Huiselijk Geweld, omdat er een duidelijke overlap is. Toch vergen zij een andere benadering. Achter het telefoonnummer van het Steunpunt Huiselijk Geweld zitten daarom deskundigen die de eerste screening doen van de meldingen van geweld: is het huiselijke geweld of is het eergerelateerd geweld?

Oproep aan de wetgever

Wethouder Vos deed bij de bekendmaking van het meldpunt ook een oproep aan de wetgever om gedwongen huwelijken, ook een vorm van eergerelateerd geweld, strafbaar te stellen: "Een vrouw wordt onder enorme druk gedwongen om met een man te trouwen. In praktijk betekent dit dat zij gedwongen is om naar bed te gaan met een `ongewenste' partner. Dat is structurele verkrachting. Ik wil daarom de minister van justitie oproepen om deze vreselijke misdaad uitdrukkelijk strafbaar te stellen. Zowel in het burgerlijke recht, als in het strafrecht en vreemdelingenrecht zou gedwongen uithuwelijken als een apart artikel opgenomen moeten worden."

158 eergerelateerde geweldzaken in Amsterdam

Eergerelateerd geweld is in Nederland in een aantal migranten-gemeenschappen in Nederland een serieus probleem. In 2006 zijn er naar schatting 158 eergerelateerde geweldzaken bij de Politie Amsterdam-Amstelland gemeld.

Actieprogramma Eergerelateerd geweld

De gemeente Amsterdam onderkent dit probleem en heeft eind 2007 het Actieprogramma Eergerelateerd geweld vastgesteld.

Het programma richt zich met ondermeer het Steunpunt op preventie en training van onder andere leerkrachten en huisartsen, bescherming, opvang en hulpverlening van (potentiële) slachtoffers. Maar ook op coaching, het verwerken van meldingen en ondersteuning van vertrouwenspersonen.

`Mijn eer, onze zaak!'

Om bijvoorbeeld alle politiekorpsen en hulpverleners die met het onderwerp te maken krijgen, te informeren over deze problematiek is op donderdag ook de documentaire `Mijn eer, onze zaak!' in première gegaan. In deze aangrijpende documentaire over eergerelateerd geweld vertellen slachtoffers hun verhaal en geven politiemensen over de signalen die kunnen duiden op eergerelateerd geweld.

Eergerelateerd geweld is elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld, gepleegd als reactie op een dreiging van schending van de eer van een man of vrouw (en daarmee de familie) waarvan de buitenwereld op de hoogte is of dreigt te raken. Aan alle betrokkenen, (potentiële) slachtoffers én (potentiële) daders, moet duidelijk worden gemaakt welke wegen in Nederland bewandeld kunnen worden bij zaken die met een schending van de familie-eer te maken hebben.

Reageer