Provincie Utrecht

Gedeputeerde Krol (Utrecht): prijsvraag over Vechtstreek moet tot uitvoerbare ideeën leiden

3-6-2008 -

Gedeputeerde Bart Krol (Utrecht) vindt dat de inzendingen voor de Eo Wijers-prijsvraag over de Vechtstreek uitvoerbare plannen moeten bevatten. Krol is de bestuurlijke trekker van deze prijsvraag. Hij deed zijn uitspraak op 31 mei 2008 in Utrecht tijdens een informatiemiddag over de Eo Wijers-prijsvraagronde 2008.

De Eo Wijers-stichting heeft de prijsvraag voor de Vechtstreek uitgeschreven. In het steeds dichter wordende netwerk tussen Amsterdam en Utrecht fungeert de Vechtstreek van oudsher als het buiten van de Randstad. De spanning groeit tussen enerzijds het trage Vechtlandschap met zijn internationaal vermaarde kwaliteit en anderzijds de hoge ruimtelijke dynamiek in de Noordvleugel met zijn bundels infrastructuur en druk van woningbouw. Het is de opgave in de prijsvraag voor deze regio met uitvoerbare plannen te komen die voortbouwen op de onlangs vastgestelde Vechtvisie.

Deelnemers aan de prijsvraag zijn grote en kleine ingenieurs- en ontwerpbureaus in Nederland. Zij kunnen tot 17 oktober 2008 inzenden. De Eo Wijers-stichting organiseert de prijsvragen om doorbraken te bereiken in regio's waar duidelijk behoefte is aan ontwerpen op regionale schaal en waar de noodzakelijke samenwerking tussen lokale initiatieven een stimulans kan gebruiken. Gedeputeerde Krol heeft in de regio de verantwoordelijkheid op zich genomen deze prijsvraag te trekken. Hij zal een streekjury samenstellen. Het eindoordeel wordt gegeven door de vakjury van de Eo Wijers-stichting die onder leiding staat van ir. Dirk Sijmons, tot voor kort rijksadviseur voor het landschap.

Uit de inzenders worden enkele prijswinnaars geselecteerd die gevraagd zullen worden in een tweede ronde van de prijsvraag hun ontwerp verder uit te voeren en met ideeën te komen over de bestuurlijke samenwerking en de betrokkenheid van de regio om de uitvoering echt mogelijk te maken. Voor Krol is dit heel belangrijk. `Voor de provincie is dit een onderdeel van het proces om tot uitvoering te komen. De ideeën moeten uitvoeringsgericht en concreet zijn. Wij hebben de middelen en de betrokkenheid om tot uitvoering over te gaan.'

Krol zei dat de druk op de Vechtstreek zo groot is dat het al een hele prestatie zou zijn als in 2040 de grote cultuurhistorische en natuurwaarden nog steeds bewaard zijn. `Dat zou in deze omgeving heel knap zijn. Bovendien zouden de harde doorsnijdingen door infrastructuur zachter gemaakt moeten zijn.'
Uitgebreide informatie over de prijsvraag 2008 van de Eo Wijers-stichting is beschikbaar op www.eowijers.nl.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 3207