Voedingcentrum


Gezond en goed: haring

Het haringseizoen 2008 is dinsdag officieel begonnen. Met een nieuwe haring kom je op een heerlijke manier aan meer goede visvetzuren. Het Voedingscentrum zet hieronder interessante feiten over haring op een rij. Ook vind je er een aantal smakelijke recepten.

Haringfeiten

* Haringseizoen. Nieuwe haring kan meestal vanaf half mei tot half juli gevangen worden. Dit is zogenaamde maatjesharing. Daarna begint het voortplantingsproces van de vissen. De haring die dan nog wordt gevangen, is bestemd voor andere haringproducten, zoals zure haring.

* Diepvries. Veel vis wordt al op zee ingevroren, op zogenaamde vriestrawlers. Bij Hollandse Nieuwe mag dit niet. De maatjesharing wordt vers verwerkt en aan land gebracht. Natuurlijk wordt het wel aan boord meteen op ijs gelegd en voor de reis uit Scandinavië ingevroren. Dit invriezen zorgt niet voor veel smaakverlies.
* Hoeveel haring is er? Er zijn regels voor het aantal haringen dat vissers mogen vangen. Volgens onderzoekers zouden die nog wel wat strikter mogen. Het aantal jonge haringen dat ieder jaar geboren wordt, is niet genoeg om de stand op peil te houden.
* Hollandse Nieuwe. Er zijn maar twee Nederlandse schepen die op maatjesharing vissen. Vlakbij onze kust is namelijk weinig haring te vangen. De twee Nederlandse schepen zijn vriestrawlers. Speciaal voor het haringseizoen worden deze omgebouwd om de vis vers te verwerken.

* Scandinavische Nieuwe. De meeste Hollandse Nieuwe is dus niet echt âHollandsâ, maar komt van Noorse, Deense en soms Zweedse schippers. Die hoeven minder ver te varen om maatjesharing te vangen.

* MSC-haring? De 'Nederlandseâ Hollandse Nieuwe heeft het MSC-keurmerk. Dit is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Er zijn nu dus maar twee (Nederlandse) schepen die deze haring vangen. Maar supermarkten willen dat in 2011 alle vis het MSC-keurmerk heeft. De verwachting is dat al volgend jaar alle haring het MSC-keurmerk heeft.

* Haringvangst. Bij de haringvangst gaan de netten niet over de zeebodem, zoals bij de vangst van bijvoorbeeld kabeljauw of schol. Ook raken er nauwelijks andere vissen en dieren in de netten verstrikt. Ook daarom is haring een prima keuze volgens de viswijzer van Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds.
* Veel gezonde visvetzuren. In een nieuwe haring zit ruim 1 gram van de goede visvetzuren. Dit voordeel weegt op tegen het hoge aantal kilocalorieën: 130. Het is slim om twee keer in de week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals haring.

Haringrecepten

* Hollandse haring

* Haringsalade

Zie ook:

* Waarom is het goed om vis te eten?

* Visvetzuren

* Het MSC-keurmerk

* www.goedevis.nl. Hier kun je ook de Viswijzer downloaden of bestellen