Voedingcentrum
Gezond en goed: haring
Het haringseizoen 2008 is dinsdag officieel begonnen. Met een nieuwe
haring kom je op een heerlijke manier aan meer goede visvetzuren. Het
Voedingscentrum zet hieronder interessante feiten over haring op een
rij. Ook vind je er een aantal smakelijke recepten.
Haringfeiten
* Haringseizoen. Nieuwe haring kan meestal vanaf half mei tot half
juli gevangen worden. Dit is zogenaamde maatjesharing. Daarna
begint het voortplantingsproces van de vissen. De haring die dan
nog wordt gevangen, is bestemd voor andere haringproducten, zoals
zure haring.
* Diepvries. Veel vis wordt al op zee ingevroren, op zogenaamde
vriestrawlers. Bij Hollandse Nieuwe mag dit niet. De maatjesharing
wordt vers verwerkt en aan land gebracht. Natuurlijk wordt het wel
aan boord meteen op ijs gelegd en voor de reis uit Scandinavië
ingevroren. Dit invriezen zorgt niet voor veel smaakverlies.
* Hoeveel haring is er? Er zijn regels voor het aantal haringen dat
vissers mogen vangen. Volgens onderzoekers zouden die nog wel wat
strikter mogen. Het aantal jonge haringen dat ieder jaar geboren
wordt, is niet genoeg om de stand op peil te houden.
* Hollandse Nieuwe. Er zijn maar twee Nederlandse schepen die op
maatjesharing vissen. Vlakbij onze kust is namelijk weinig haring
te vangen. De twee Nederlandse schepen zijn vriestrawlers.
Speciaal voor het haringseizoen worden deze omgebouwd om de vis
vers te verwerken.
* Scandinavische Nieuwe. De meeste Hollandse Nieuwe is dus niet echt
âHollandsâ, maar komt van Noorse, Deense en soms Zweedse
schippers. Die hoeven minder ver te varen om maatjesharing te
vangen.
* MSC-haring? De 'Nederlandseâ Hollandse Nieuwe heeft het
MSC-keurmerk. Dit is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Er
zijn nu dus maar twee (Nederlandse) schepen die deze haring
vangen. Maar supermarkten willen dat in 2011 alle vis het
MSC-keurmerk heeft. De verwachting is dat al volgend jaar alle
haring het MSC-keurmerk heeft.
* Haringvangst. Bij de haringvangst gaan de netten niet over de
zeebodem, zoals bij de vangst van bijvoorbeeld kabeljauw of schol.
Ook raken er nauwelijks andere vissen en dieren in de netten
verstrikt. Ook daarom is haring een prima keuze volgens de
viswijzer van Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds.
* Veel gezonde visvetzuren. In een nieuwe haring zit ruim 1 gram van
de goede visvetzuren. Dit voordeel weegt op tegen het hoge aantal
kilocalorieën: 130. Het is slim om twee keer in de week vis te
eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals haring.
Haringrecepten
* Hollandse haring
* Haringsalade
Zie ook:
* Waarom is het goed om vis te eten?
* Visvetzuren
* Het MSC-keurmerk
* www.goedevis.nl. Hier kun je ook de Viswijzer downloaden of
bestellen