Gemeente Soest

Een veilig EK

Datum: 03/06/2008

Laat Oranje-gekte het feest niet bederven

In de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal kleuren Soest en Soesterberg langzaam oranje. Het lijkt niet gek genoeg te kunnen zijn om te laten zien dat we voor Oranje zijn. De gemeente Soest wil voorkomen dat de vrolijke gekte onveilig wordt en is daarom een EK-actie gestart met voorlichting over veilige versiering en controles bij ondernemers.

Wij willen de Oranje-gekte vooral gezellig houden en roept elke Oranjefan op om het gezond verstand te gebruiken. De afgelopen week hebben ondernemers in Soest en Soesterberg een brief gehad van burgemeester Noordergraaf. Hij roept hen daarin op om samen voor een veilig kampioenschap te zorgen. Bij de brief zit een folder met informatie en handreikingen voor het aanbrengen van versieringen.
* U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader. Oranje versiering: Het kan en moet veilig!

Om de veiligheid te waarborgen voert de gemeente Soest integraal controles uit in de aanloop naar en tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Daarbij worden onder andere binnen- en buitenversieringen onder de loep genomen en 'EK-aanpassingen' aan gebouwen kritisch bekeken. Uit oogpunt van brandveiligheid, maar ook vanwege verkeers- en bouwkundige veiligheid.

Tips

Het lijkt zo logisch, maar helaas is veilig versieren nog niet vanzelfsprekend.

Daarom een paar tips:

* Zorg dat iedereen in geval van nood direct naar buiten kan. Houdt vluchtwegen en (nood)uitgangen daarom altijd vrij van obstakels.
* Kies voor brandveilig versieringsmateriaal. Oranje bouwzeilen en slingers zijn bijvoorbeeld zeer brandgevaarlijk. Bij brand vormen ze druppels en ontstaat zeer giftige rook.

* Hang versiering binnen op een minimale hoogte van 2,5 meter en buiten bereik van hittebronnen zoals lampen.
* Hang versiering over de openbare weg op een minimale hoogte van 4 meter, zodat hulpverleningsvoertuigen er altijd zonder hinder door kunnen.

* Wees voorzichtig met open vuur zoals kaarsen en vuurkorfen.
* Wees voorzichtig met brandbare kleding, als kleding vlam vat is het al te laat.

* Verander bouwkundig niets aan het gebouw.

Advies

Wie advies wil over het veilig versieren van huis of bedrijf kan contact opnemen met Harrie Tolboom, teamcoördinator preventie van Brandweer Soest (035 6093390).

.