Senternovem


03-06-2008 | Borstelwormen dresseren voor afbraak zuiveringsslib

Elk jaar levert het zuiveren van rioolwater in Nederland zevenhonderd miljoen ton zuiveringsslib op. Vroeger bemestten boeren hiermee hun land, maar door strengere milieuwetgeving mag dat niet meer. Een strop voor de waterschappen, want het ontwateren, transporteren en verbranden van het slib kost op jaarbasis honderden miljoenen. Hoe minder slib, hoe beter dus.

Eén van de mogelijkheden om zuiveringsslib af te breken op locatie is met behulp van borstelwormen. Die leven in water en voeden zich met slib. "Daar wordt al dertig jaar onderzoek naar gedaan", vertelt Gerrit van Schouwenburg van SR Technology, een joint venture van zijn bedrijf Elsdon en Waterschap Rijn & IJssel. "Op laboratoriumschaal werkte het, maar het lukte niet om het proces op grote schaal te controleren. De wormen luisteren niet: ze willen weg uit het proces of voeren hun taak niet uit. Daardoor was deze methode nooit commercieel inzetbaar."

Reactor met ideaal leefklimaat voor wormen
SR Technology startte een aantal jaren geleden met de ontwikkeling van een speciale reactor, waarin de leefomstandigheden voor de wormen ideaal zijn: ze worden als het ware gedresseerd om hun werk te doen. Van Schouwenburg: "De reactor heeft zich al bewezen op laboratoriumschaal en zelfs op ware grootte in een pilotinstallatie bij de rioolwater zuiveringsinstallatie (RWZI) in Wolvega. Nu zijn we bij de laatste kraal aan de ketting: de procesvalidatie. De komende twee jaar bekijken we hoe we het slibafbraakproces verder kunnen uitbouwen."

Ook meten en analyseren we de output, zegt hij. "En met een aantal waterschappen onderzoeken we de universele inzetbaarheid: kunnen alle RWZI's ermee uit de voeten? Economisch is het vooral interessant voor kleinere, decentrale zuiveringen. Veel grote installaties werken al met vergisters. Door onze technologie toe te passen kunnen RWZI's de hoeveelheid slib met minstens 50 procent terugdringen. En het is nog ecologisch verantwoord ook."