Persbericht

's-Hertogenbosch, 3 juni 2008

Hand op de knip

Meer geld, geen vertrouwen

In 2008 hebben meer Nederlanders hun inkomen zien stijgen dan vorig jaar. Ook voor de komende twee jaar heeft de Nederlander een positieve verwachting over het inkomen: eenderde verwacht een stijging van het inkomen. Gemiddeld verwachten mensen van 25 jaar en ouder er de komende twee jaar ¤ 257,- per maand bij te krijgen. Over de economische situatie in het algemeen is Nederland minder optimistisch. Slechts 6% van de Nederlanders verwacht dat de hypotheekcrisis in de VS geen invloed zal hebben op onze economie; bijna éénderde verwacht ook hier een hypotheekcrisis. Het gebrek aan optimisme heeft geen directe invloed op het betaalgedrag in Nederland.

Dit blijkt uit het onderzoek naar betaalgedrag in Nederland, dat onderzoeksbureau Motivaction jaarlijks uitvoert voor GGN Incassospecialisten en Gerechtsdeurwaarders. Het Betaaltrend Jaarverslag verschijnt vandaag.

Te laat betalen vooral door vergeetachtigheid en gemakzucht

Nog steeds betaalt bijna de helft van de Nederlanders zijn rekeningen wel eens te laat. 'Vergeten' en 'gemakzucht' scoren met 52% als redengeving voor de te late betaling hoger dan geldgebrek (38%). De geringe invloed van de economische verwachting op betaalgedrag wordt veroorzaakt door het feit, dat betaalgedrag eerder toe te schrijven is aan normen en waarden van mensen, dan aan externe factoren.

Motivaction-onderzoeksdirecteur Pieter Paul Verheggen: 'Net als vorig jaar hebben we ons Mentality-model gekoppeld aan het onderzoek naar betaalgedrag. We zien onze bevindingen duidelijk bevestigd: Nederland kent drie betaaltypen. Risicomijders, zuinige mensen met een strakke betaaldiscipline; spenders, die meer uitgeven dan ze hebben en nonchalanten -- zij zijn bezig met andere dingen dan geldzaken en vergeten te betalen of springen slordig met rekeningen om.

Dak boven het hoofd heeft prioriteit

Het onderzoek geeft ook inzicht in de prioriteiten die Nederland stelt bij het betalen voor voorzieningen, waaraan men grote waarde hecht. Het dak boven het hoofd scoort het hoogst. 85% geeft aan ook bij geldproblemen er alles aan te doen de hypotheek of de huur te betalen. Bij de nummers twee en drie, energiepremie en zorgpremie, valt dit percentage fors terug: slechts tweederde van de Nederlanders geeft aan bij te weinig geld prioriteit te geven aan nota's voor deze leveranciers. Rinus van Etten, lid van de Raad van Bestuur van GGN: 'We zien een duidelijk verschil tussen de moeite die men doet om koste wat kost huur of hypotheek te betalen, afgezet tegen energie en zorg. De recente marktwerking en daarmee mogelijkheid om over te stappen in de laatste twee is hier waarschijnlijk debet aan: niet betalen bij de één, en vervolgens overstappen naar de ander is een mogelijkheid. De maatregelen waarop men voor deze sectoren studeert lijken dus terecht: registratie bij het BKR of aanleggen van 'zwarte lijsten'.

Rekeningen die op de stapel blijven liggen in Nederland, zijn onveranderd die voor abonnementen en contributies (25%), postorderbedrijven (20%) en huis- en tandarts (19%).

'Financiële planning verplicht schoolvak'

Jongeren blijken niet goed op de hoogte van hun financiën. Van hen weet slechts 60% redelijk hoe ze er financieel voorstaan. Ook wat betreft het uitgavenpatroon is de leeftijdsgroep 15-24 het minst op de hoogte van waar de euro's blijven. Rinus van Etten van GGN: 'Dit pleit voor een noodzakelijke herwaardering en meer aandacht voor huishoudkunde op middelbare scholen, wat mij betreft in een modern jasje. Het is tijd om het vak financiële planning verplicht te stellen. De groep jongeren zonder inzicht in financiën, die gemakkelijk schulden aangaat, is de probleemgroep van morgen.'

2583 respondenten hebben aan het onderzoek deelgenomen. Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking van 15 tot 65 jaar.