Gemeente Doetinchem

Persbericht 3 juni 2008

Positief boekjaar voor gemeente Doetinchem

Voor de tweede keer op rij heeft de gemeente Doetinchem haar boekjaar met een positief saldo afgesloten. Voor het eerst heeft de accountant daarbij ook goedkeuring met betrekking tot de rechtmatigheid verleend. Daarmee heeft de gemeente haar financiële huishouding beter op orde.

Het college van burgemeester en wethouders presenteert deze resultaten in de jaarstukken. Daarin wordt inzichtelijk waar de gemeente haar geld aan heeft uitgegeven. Opvallend daarbij is dat voor het eerst ook een voordeel is behaald op de personeelskosten. De inkomsten zijn anders gezegd vooral uitgegeven aan directe investeringen in de samenleving. Dat loopt uiteen van fysieke projecten, tot projecten die de samenhang in de samenleving versterken en voortvloeien uit de positie van Doetinchem als centrumgemeente voor de Achterhoek.

Het afgelopen jaar is bijvoorbeed gestart met de bouw van schoolgebouwen in Wehl en de Huet en is het gemeentebestuur er - in een tijd dat de meeste gemeenten moeite hebben hun bouwopgaven te realiseren - in geslaagd het woningbestand met bijna 400 woningen toe te laten nemen. Ook de invoering van de Wmo is in Doetinchem, in vergelijking met de rest van Nederland, goed verlopen, inclusief de opening van een aparte Wmo-winkel. Bovendien is de gemeente er, ondanks een sober financieel beleid, in geslaagd een effectief armoedebeleid van de grond te krijgen.

Het voeren van een verantwoord financieel beleid brengt ook met zich mee dat er keuzen gemaakt moeten worden en niet alles tegelijk kan. Dat betekent dat er nog belangrijke taken voor de komende jaren moeten worden opgepakt.

Dankzij een succesvol reïntegratiebeleid zijn het afgelopen jaar 186 mensen aan het werk geholpen. Het aantal werklozen met een bijstandsuitkering in Doetinchem is daarmee in één jaar tijd teruggelopen van 812 naar 708. Hierdoor heeft de gemeente 1,3 miljoen euro aan gereserveerde uitkeringsgelden overgehouden.

Door minder te lenen bespaarde de gemeente 1 miljoen euro. Het belangrijkste voordeel, van 6,5 miljoen euro, is geboekt op de grondexploitatie. In totaal sluiten de boeken met een positief saldo van bijna 10,9 miljoen euro.

Dit resultaat is ook te danken aan een wat zakelijker opstelling op een aantal terreinen. Dat was nodig om de financiële situatie van de gemeente weer gezond te krijgen. Nu dit beleid haar vruchten afwerpt, ziet het college weer ruimte voor kwalitatieve inhaalslag. De gemeenteraad vergadert op 10 juli over de jaarrekening.