KNMG

KNMG pleit voor snelle besluitvorming pre-implantatie genetische diagnostiek

"De patiënt mag niet de dupe worden"

De KNMG betreurt de ophef die is ontstaan over het - inmiddels ingetrokken - standpunt van staatssecretaris Bussemaker over pre-implementatie genetische diagnostiek (PGD) en de daardoor ontstane onduidelijkheid voor patiënten. In een eerdere reactie heeft de KNMG al aangegeven dat zij het voorstel van Bussemaker om de indicatie voor PGD te verruimen naar erfelijke vormen van kanker ondersteunt.

In de politiek en media is nu discussie ontstaan over de 'glijdende schaal' met betrekking tot de besluitvorming over genetische aandoeningen. De KNMG is van mening dat in het geval van de PGD een soortgelijke benadering dient te gelden als bij de prenatale diagnostiek: per aandoening zou door een groep deskundigen bekeken moeten worden of het wenselijk is om de aandoening voor PGD in aanmerking te laten komen. Door maatschappelijke veranderingen worden grenzen continu verlegd en daarom wordt de wetgeving steeds aangepast. Dat is niet erg mits dat weloverwogen gebeurt en goed onderbouwd is door besluitvorming van deskundigen.

"Patiënten mogen in geen geval de dupe worden van een trage besluitvorming in de politiek" stelt Peter Holland, voorzitter van de KNMG. Holland roept de politieke partijen dan ook op om op zeer korte termijn duidelijkheid over PGD te geven.