Ingezonden persbericht

Aan: het college van B&W
Van: fractie GroenLinks

Amersfoort, 27 mei 2008

Geacht college,

Ecologische graslandjes Bonairelaan/ Surinamelaan

Zo'n tien jaar geleden startte de gemeente Amersfoort op enkele plekken in de stad met experimenten ter stimulering van de floradiversiteit. Afhankelijk van de uitgangssituatie betekende dit veelal dat bestaande graslandjes -met een maairegime van tweeëntwintig keer per jaar- werden afgegraven en ingezaaid met gebiedseigen plantensoorten. Zo geschiedde dit ook op de hoek Bonairelaan/Surinamelaan...
Op de T-splitsing van voornoemde lanen -in het lommerrijk groen van het beschermde stadsgezicht Berg-zuid- werden toentertijd drie graslandjes ingezaaid met een bloemrijk mengsel geschikt voor droge zandgronden. Het beheer -reeds tien jaar lang- is er op gericht de graslandjes (verder) te verschralen door deze eenmaal per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. Dat dit door de Gemeente Amersfoort uitgevoerde beheer succesvol genoemd mag worden, blijkt uit telling door buurtbewoners (leden van KNNV en IVN A'foort). In de zomer van 2006 werden door hen zo'n zestig verschillende soorten geteld, waaronder (het zeldzame) Weideklokje, Schapenzuring, Margriet, Avondkoekoeksbloem, Sint Janskruid en Knoopkruid. Naast een esthetische functie, vervullen de graslandjes in de Berg-zuid ook een expliciete ecologische functie: vlinders en andere van nectar afhankelijke insecten "weten" de bloemrijke landjes te vinden én te gebruiken. De graslandjes aan de Bonairelaan/ Surinamelaan dragen daarmee niet alleen positief bij aan de wijkflora en -fauna, maar leveren bovendien een "biodiverse bijdrage" aan het functioneren van de Vlinderbaan -een vlinderrijke route tussen Amersfoort en Utrecht !

Echter, ten behoeve van de in opdracht van de Gemeente Amersfoort in gang gezette rioleringswerkzaamheden aan -allereerst- de Hugo de Grootlaan en -nu- het gebied rondom de Kapelweg is vanaf het najaar 2007 om volstrekt onduidelijke redenen één van de ecologisch zeer waardevolle graslandjes door Imtech Infra BV "geconfisqueerd". Grote containers en allerhande bouwtechnisch materiaal vormen het openlucht-magazijn van waaruit dit bedrijf in het Bergkwartier opereert. Ecologische regels worden simpelweg vertrapt - de juryronde voor de Groenste Stad van Nederland/Europa langs deze bloemenpracht lijkt te zijn vergeten...

Niet alleen is communicatie over de plaatsing(sduur) van dit bouwmateriaal richting wijkbewoners tot op heden achterwege gebleven, bovendien is hier -naar mening van GroenLinks- sprake van 'niet de lusten, wel de lasten' voor de bewoners van de Berg-zuid. Daar de rioleringswerkzaamheden plaatsvinden in het gebied gesitueerd tussen en aan de Hugo de Grootlaan, Kapelweg en Vondellaan is het niet meer dan logisch dat opslag van het bouwmateriaal ook in die buurt plaatsvindt. De groenstrook aan de Jacob Catslaan leent zich hier naar idee van GroenLinks prima voor, temeer het daar liggende grasveld slechts een geringe ecologische waarde kent. Ook andere grasveldjes/openbare ruimte in het Bergkwartier -allen met minder biodiverse waarde dan het nu gekozen terrein- hadden op een positief oordeel van GroenLinks kunnen rekenen. GroenLinks wil derhalve antwoord op de volgende vragen:

1) Zijn B&W op de hoogte van de ecologische waarde van de betreffende graslandjes aan de Bonairelaan/Surinamelaan en meer in het bijzonder van de zeldzame plantensoorten die daar groeien? Zo ja, waar blijkt dat uit?
2) Welke -expliciete- criteria gebruiken B&W voor het vaststellen van "openlucht-magazijnen" ten behoeve van bouwwerkzaamheden - en meer in het bijzonder: welke criteria hebben B&W gebruikt ter vaststelling van de plek voor Imtech Infra BV ten behoeve van de rioleringswerkzaamheden in het Bergkwartier?
3) In lijn met de vorige vraag: welke weging van die criteria hebben B&W toegepast, waardoor de keuze voor de ecologisch zeer waardevolle plek aan de Bonairelaan/Surinamelaan prevaleerde boven plaatsing van het "magazijn" in de openbare ruimte van de driehoek Hugo de Grootlaan, Kapelweg en Vondellaan?
4) Welke acties en activiteiten -eventueel in samenspraak met buurtbewoners- gaan B&W initiëren en ondernemen om de ecologische schade aan het graslandje aan de Bonairelaan/ Surinamelaan te doen herstellen?



Ingezonden persbericht