Roséwijnen van het Jaar bekend gemaakt


Overall winnaars uit Australië, Spanje en Frankrijk

AMSTERDAM, 20080602 -- In het kader van het 20e Proefschrift Wijnconcours (verkiezing Wijnen van het Jaar) zijn tijdens de 8e editie van het Nederlands Wine & Food Festival in Amsterdam de beste roséwijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn bekend gemaakt. In de drie hoofdcategorieën zijn roséwijnen uit Australië, Spanje en Frankrijk als all-over winnaar gekozen. De all-over winnaars zijn Rosemount Estate uit Australië in de supermarktcategorie, de Spaanse Huerta del Rey van Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja in de categorie wijnspeciaalzaak en in de categorie boutique (beperkte aantallen) de Franse Domaine Tempier. Meer dan 500 wijnen in verschillende prijscategorieën werden ingezonden door ruim 100 importeurs, waarmee de competitie een betrouwbaar en veelzijdig beeld geeft van het huidige aanbod aan roséwijnen die in ons land verkrijgbaar zijn.

Winnaars

In de categorie Boutiquewijnen is het de Bandol 2007 van Domaine Tempier (euro 19,95) die met de hoogste eer strijkt. Deze rosé, geïmporteerd door Sauter Wijnen in Maastricht met dependance in Bussum, valt dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer in de prijzen! Hij dankt zijn bijzondere karakter aan de biologische teelt, de zeer lage rendementen (28-30 hl/ha) en de hoofdrol voor de mourvèdre-druif.
De Huerta del Rey Rosado 2007 van Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja, een landwijn uit Castilla y Léon (euro 6,70), wint in de categorie Wijnspeciaalzaken/slijterijen. Hij biedt een aangename combinatie van fruit en kruidigheid en wordt geïmporteerd door Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem.
Topper in het supermarktaanbod is de rosé uit 2007 van Rosemount Estate in South Eastern Australia, een evenwichtige blend van shiraz en grenache, verkrijgbaar bij Albert Heijn voor euro 4,99.

Finaleselectie: 50 procent uit Frankrijk

Rosé is populairder dan ooit tevoren en wordt anno 2008 zowel door de consument als de horecaprofessional beschouwd als een volwaardige wijn. De keuze is inmiddels enorm, het wereldwijde aanbod loopt uiteen van frisse doordrinkrosés voor op een zomers terras tot inmiddels een waarneembare trend onder restaurants die rosé als serieuze maaltijdbegeleider op de wijnkaart staat.
Van de ruim 500 rosés ingestuurd door meer dan 100 importeurs, groothandels, slijters, wijnspeciaalzaken en supermarkten bleef een finaleselectie over van zo'n 120 wijnen. Deze stonden afgelopen zondag op de proeftafels tijdens het Nederlands Wine & Food Festival in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam, dat bezocht werd door ruim 650 professionele proevers. 50% van de rosés kwam uit Frankrijk, ruim een kwart daarvan uit de Provence. Hoewel in de totale inzending iets teruggelopen, speelde Spanje in de finale een rol van betekenis: 22,5% van de wijnen was Spaans, waarbij het opmerkelijk was hoeveel verschillende regio's prima rosés blijken te produceren. Rond de 18% van de finalewijnen was afkomstig van andere continenten, aangevoerd door Zuid-Afrika.

Schroefdop

De verwachting van organisator The Wine & Food Association om bij een snel te consumeren wijn als rosé een hoog percentage flessen met schroefdop aan te treffen, kwam dit jaar voor het eerst uit. Zo'n 30% van alle ingezonden wijnen waren voorzien van deze afsluiting. De kunststof kurkafsluiting (circa 13%) wint geen terrein. In het segment van roséwijnen met bewaarpotentieel en in de hogere prijsklasse heeft de natuurkurkafsluiting nog steeds de overhand.
Winkelprijzen van de finalewijnen liepen uiteen van euro 2,99 tot euro 41,99. Vijf wijnen wisten hun status als Rosé van het Jaar dit jaar te prolongeren.

Vakjury

Een onafhankelijk panel heeft onder leiding van wijnkenner, wijnmaker en uitgever Jan van Lissum de finalewijnen (blind) beoordeeld. De groep van ervaren professionele proevers bestond uit sommeliers die werkzaam zijn in de topgastronomie met hoge noteringen in de Nederlandse edities van de internationaal bekende restaurantgidsen GaultMillau en Michelin: Gaylord de Winter (eigenaar/sommelier restaurant Apicius, 17|20 punten GaultMillau, 2 Michelinsterren) en Peter van Santen (eigenaar restaurant Savarin, 13|20 punten GaultMillau) van Les Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland. Noël Vanwittenberg (sommmelier restaurant Ciel Bleu, Hotel Okura, 15|20 punten GaultMillau, 2 Michelinsterren en Timo Honig (sommelier restaurant Ron Blaauw, 16|20 punten GaultMillau, 2 Michelinsterren), Ronald Opten (Maître d'Hôtel restaurant La Rive, Amstel Hotel, 17|20 punten GaultMillau, 1 Michelinster) van Alliance Gastronomique.
Cindy Borger (sommelier restaurant De Lindenhof, 18|20 punten GaultMillau, 2 Michelinsterren) van Les Patrons Cuisiniers en Nic van Lokven (eigenaar/sommelier restaurant Het Savarijn, 13|20 punten GautMillau, Bib Gourmand) van Relais Restaurants. Overige juryleden waren Arman Chan (sommelier restaurant Chang-I, 13|20 punten GaultMillau), Allard Sieburgh (oud sommelier restaurant De Zwethheul, 17|20 punten GaultMillau, 2 Michelinsterren), oud-hoofdredacteur van de restaurantgids LEKKER Guido Nijssen en Louis Janssen en Kyra van Lissum van het wijnmagazine Proefschrift.

Prijsuitreiking

Bij de bekendmaking van de winnaars in de verschillende (prijs)categorieën reikten de officiële partners van het Proefschrift Wijnconcours diverse prijzen uit. Een belangrijke rol tijdens de ceremonie was weggelegd voor restauranthouder John Beeren (voorzitter Alliance Gastronomique), sommelier Gaylord de Winter (wijncommissie Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland) en chef/eigenaar Ferdy Bult (voorzitter Relais Restaurants) en namens Koninklijk Horeca Nederland waren voorzitter restaurant sector Gijsbert Bianchi en Jan Gerard van der Wal aanwezig.

Persprijs

Traditioneel koos een vertegenwoordiging van de Nederlandse wijnpers hun favoriete rosé uit het totaal aanbod van finalisten. Criteria voor de persprijs was het zoeken naar een breed verkrijgbare wijn die niet alleen als terraswijn dienst kan doen, maar ook als serieuze maaltijdbegeleider ingezet kan worden. Rosé staat immers het gehele jaar door in restaurants op de kaart, en bovendien zijn er steeds meer consumenten die in verschillende jaargetijden rosé bij het eten drinken. Bacchantes Wijnimport uit Gouda mocht uit handen van Johan Veenstra (Wijnplein) de felicitaties in ontvangst nemen. Samen met Harold Hamersma (Parool, Wijnalmanak), Cuno van 't Hof (Playboy, Miljonair, AD, De Pers) en Hans Officier (Lekkerwijntje) maakte Veenstra dit jaar deel uit van de Persjury die unaniem koos voor de Château Ollieux Romanis, Classique 2007 uit de Corbières die voor euro 9,80 verkrijgbaar is.

Prix du Sommelier

Onder leiding van lid van de commissie proeverijen van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), Noël Vanwittenbergh, ging een delegatie NGS-leden op zoek naar twee roséwijnen. Een rosé die dienst kan doen als aperitief/terraswijn en een rosé die gastronomisch breed inzetbaar is. Zij kozen de Duitse Cuvée Rosé trocken 2007 van Weingut Knipser uit Pfalz (euro 12,65) als aperitief/terrasrosé van Goessens Wijnen in Maastricht. Als gastronomische rosé heeft het panel de Zuid-Afrikaanse Juanita van Rietvallei Cellars 2008 (euro 12,95) gekozen. Rietvallei Cellars wordt gerekend tot de generatie wijnmakers die deel uitmaken van de Route 62, geïmporteerd door Great Grapes Wine in Soest.

Winnende wijnen

Overall winnaar categorie Supermarkten, Slijterijketens
Rosemount Rosé, Rosemount Estate, South Eastern Australia, Australië 2007
Winkelprijs per fles: euro 4,99
Importeur en verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Overall winnaar categorie Wijnspeciaalzaak, slijterij
Huerta del Rey Rosado, Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja, Vino de la Tierra de Castilla Y Léon, Spanje 2007
Winkelprijs per fles: euro 6,70
Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem

Overall winnaar categorie Boutiquewijnen
Domaine Tempier, Bandol, Frankrijk 2007
Winkelprijs per fles: euro 19,95
Importeur: Sauter Wijnen, Maastricht & Bussum

Winnaars categorie Supermarkten, Slijterijketens

Tot euro 5,00
Rosemount Rosé, Rosemount Estate, South Eastern Australia, Australië 2007
Winkelprijs per fles: euro 4,99
Importeur en verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Van euro 5,01 t/m euro 7,50 (prolongatie)
120 Rosé Cabernet Sauvignon, Santa Rita, Maipo Valley, Chili 2007
Winkelprijs per fles: euro 5,95
Verkrijgbaar bij: Dirckiii, Super de Boer, Makro, Vomar, DH17
Importeur: Noordman Wijnimport, Leiden

Van euro 10,01 t/m euro 15,00
Château La Moutete, Gerard Duffort, Côtes de Provence, Frankrijk 2007
Winkelprijs per fles: euro 11,99
Importeur en verkrijgbaar bij: Gall & Gall

Winnaars categorie Wijnspeciaalzaak, slijterij

Tot euro 5,00 (prolongatie)
Gournier Tradition Rosé, Domaine de Gournier , Vin de Pays Cévennes, Frankrijk 2007 (schroefdop)
Winkelprijs per fles: euro 4,99
Importeur: Goessens Wijnen, Maastricht

Euro 5,01 t/m euro 7,50
Huerta del Rey Rosado, Bodegas de Crianza de Castilla la Vieja, Vino de la Tierra de Castilla Y Léon, Spanje 2007
Winkelprijs per fles: euro 6,70
Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem

Euro 7,51 t/m euro 10,00 - ex aequo:
Rosat de Llàgrima, Bodegas Mas Comtal, Penedès, Spanje 2007
Verkoopinformatie & importeur: Wijnimport J. Bart, Purmerend

Jané Ventura Rosat, Jané Ventura, Penedès, Spanje 2007
Winkelprijs per fles: euro 8,25
Importeur: J.J.C. Kwast Wijnkopers, Nieuw-Vennep

Euro 10,01 t/m euro 15,00
Méridienne, Domaine de l'Arjolle, Vin des Pays des Côtes de Thongue, Frankrijk 2007
Winkelprijs per fles: euro 11,75
Importeur: Les Généreux, Zutphen

Winnaars categorie Boutiquewijnen (beperkte productie/verkrijgbaarheid)

Van euro 7,51 t/m euro 10,00
Corail, Château de Roquefort, Côtes de Provence, Frankrijk 2007
Winkelprijs per fles: euro 8,95
Importeur: Vinoblesse, Baarn

Euro 10,01 t/m euro 15,00
Château Les Crostes, Côtes de Provence, Frankrijk 2007
Winkelprijs per fles: euro 12,95
Importeur: Cees van Noord, Utrecht

Euro 15,01 t/m euro 20,00 (prolongatie)
Domaine Tempier, Bandol, Frankrijk 2007
Winkelprijs per fles: euro 19,95
Importeur: Sauter Wijnen, Maastricht & Bussum

Meer dan euro 20,00 (prolongatie)
Coeur de Grain, Château de Selle, Domaines Ott*, Côtes de Provence, Frankrijk 2006
Winkelprijs per fles: euro 41,99
Importeur: Fourcroy Nederland, Bussum