Provincie Overijssel

Overijsselse gemeenten kiezen voor Eigen Kracht

Achttien Overijsselse gemeenten ondertekenden vrijdag op initiatief van Overijssel een intentieverklaring om Eigen Kracht in te zetten binnen hun gemeente. Bijvoorbeeld voor gezinnen waar problemen dreigen rondom opvoeding, maar ook op andere terreinen. Alle Overijsselse gemeenten hebben de intentie uitgesproken om aan de slag te gaan met Eigen Kracht.

Alle Overijsselse gemeenten hebben de intentie uitgesproken om aan de slag te gaan met Eigen Kracht. Dit uitte zich in een estafette waarin de meeste wethouders symbolisch hun handtekening hebben gezet in Zwolle, Nijverdal, Hengelo en Deventer. De provincie Overijssel, de Overijsselse gemeenten en de Eigen Kracht Centrale gaan samen optrekken om Eigen Kracht te verbreden naar gemeentelijke instellingen voor maatschappelijke dienstverlening en zorg. De provincie Overijssel heeft al ervaring opgedaan met de Eigen Kracht-conferenties in de geïndiceerde Overijsselse jeugdzorg. Gemeenten gaan dit verder uitbreiden door burgers te informeren over de Eigen Kracht-conferenties als middel om weer regie te krijgen of te houden over hun eigen leven.

Zwolle, 09.00 uur: "Iets voor mijn broer."

ek294.jpg (23 Kb)
Om 09.00 uur start de estafette in Zwolle. In totaal acht wethouders (Zwolle, Dalfsen, Hattem, Raalte, Zwartewaterland. Steenwijkerland, Kampen en Staphorst) zetten hier samen met Gert Ranter, gedeputeerde voor Jeugd, hun handtekening onder een convenant op het plein voor het stadhuis. Winkelende marktbezoekers kijken geïnteresseerd toe. "Eigen Kracht?" vraagt een dame bij de lappenkraam. "Daar heb ik nog nooit van gehoord." Een medewerker van de Eigen Kracht Centrale legt het uit. Ze reageert enthousiast: "Dit lijkt me wel iets voor mijn broer."

Nijverdal, 11.00 uur: "Kinderen sneller veilig."

In Nijverdal staan de tv-camera's en de wethouders van gemeente Hellendoorn, Twenterand en Tubbergen al klaar wanneer de Eigen Kracht karavaan met gedeputeerde Ranter arriveert. Cabaretière en ambassadrice voor de jeugdzorg Sara Kroos presenteert de ondertekeningsceremonie. Voor de ondertekening vraagt ze Rob van Pagée, grondlegger van Eigen Kracht in Nederland, naar de opbrengsten van Eigen Kracht-conferenties. "Gemiddeld komen er dertien familieleden en kennissen naar een conferentie", vertelt hij. "Vandaag verschenen onderzoek van de VU laat zien dat de problemen in een gezin met een Eigen Kracht-conferentie binnen drie maanden sterk zijn afgenomen en dat de situatie stabiel blijft. Bij een gezin waar de gezinsvoogd een plan maakt, duurt dit veel langer. Kinderen zijn dus sneller veilig met Eigen Kracht."

Hengelo, 13.30 uur: Preventief inzetten

Naast gedeputeerde Gert Ranter reist ook Sander Band mee met de bus. Band is projectleider voor de Centra voor Jeugd en Gezin vanuit het ministerie van minister Rouvoet. Ook op het ministerie van Jeugd en Gezin zijn ze enthousiast over Eigen Kracht. "Als de conferenties ondergebracht worden in het beleid van de Centra voor Jeugd en Gezin, kan er veel bereikt worden voordat gezinnen bij Bureau Jeugdzorg terechtkomen", noemt Sander Band als één van de pluspunten. Het vroeg inzetten van een Eigen Kracht-conferentie kan voorkomen dat de situatie in een gezin escaleert. In Hengelo waren 7 wethouders (Hengelo, Almelo, Dinkelland, Oldenzaal, Hof van Twente, Hardenberg en Ommen) aanwezig om hun steun voor Eigen Kracht te bekrachtigen.

Met Sarah Kroos in Hengelo.

Deventer, 15.30 uur: "Draagvlak van het plan heel belangrijk."

Wethouder Adema van Deventer vindt het draagvlak waar Eigen Kracht voor zorgt één van de belangrijkste voordelen van de methode: "Bij het maken van plannen voor stedelijke vernieuwing hebben we als gemeente buurtbewoners gevraagd een plan te maken. Hun plan leek veel op het plan van de gemeente. Maar omdat het echt hun plan was, stond iedereen er achter, dat krijg je met plannen van de gemeente nooit voor elkaar." Het VU onderzoek bevestigt dit verschijnsel ook bij de Eigen Kracht-conferenties. Familie en vrienden letten op dezelfde dingen als het gaat om de veiligheid van kinderen als professionele hulpverleners. De plannen van families zijn dan ook niet spectaculair anders, maar ze werken zo goed omdat ze van de familie zelf zijn.

Eigen Kracht geeft mensen een stem

De Eigen Kracht Centrale heeft Eigen Kracht-conferenties ontwikkeld. Een Eigen Krachtconferentie betekent dat, wanneer het in een gezin tegenzit en niet goed loopt, een gezin samen met familie, vrienden en bekenden een plan voor de toekomst maakt. De conferentie bestaat uit drie delen. In het eerste deel worden de zorgen helder gemaakt. Eventueel geven hulpverleners informatie over beschikbare hulp. In het tweede deel maakt de familie, zonder buitenstaanders, een plan. In het laatste deel wordt het plan gepresenteerd. Dit plan wordt leidend voor hulp. Voor Eigen Krachtconferenties zijn geen wachtlijsten; na aanmelding wordt direct gestart met de voorbereidingen.

De ondertekening in Deventer.
Uit het onderzoek `De familie aan zet', dat vrijdag 30 mei is gepubliceerd (uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam, Pi Research, en Onderzoeksbureau WESP in opdracht van de Eigen Kracht Centrale te Zwolle), blijkt dat in een gezin het aantal problemen snel afneemt na inzet van een Eigen Krachtconferentie. Ook blijkt dat de gezinssituatie vervolgens stabiel blijft. Vanuit het ontwikkelingsperspectief van het kind is dat een niet te onderschatten winst.

Minder afhankelijk van zorg

Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat deelnemers en betrokken hulpverleners tevreden zijn over Eigen Krachtconferenties. Nu is echter ook op de lange termijn gekeken of na deze conferentie de zorgen om de veiligheid en welzijn van kinderen afnemen en of de sociale steun voor ouders en de cohesie in het netwerk toeneemt. Ook wordt gekeken waar de regie over de hulp komt te liggen. Het gaat hierbij dus om gezinnen in de jeugdzorg waarbij bijvoorbeeld uithuisplaatsing van kinderen dreigt. De eindverantwoordelijkheid hiervoor ligt bij een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg. Dit nieuwste onderzoek toont aan dat gezinnen die Eigen Kracht volgen na 9 maanden minder afhankelijk van zorg zijn dan gezinnen die dat niet doen en dat de regiefunctie meer bij de familie en het eigen netwerk komt te liggen in plaats van bij de gezinsvoogd. Gedeputeerde Ranter: "Hieruit mogen we concluderen dat Eigen Kracht aansluit bij moderne opvattingen over vraaggestuurde hulpverlening met een focus op draagkracht."

Bekijk alle foto's van de eigen-kracht estafette.