Gemeente Buren


Nota grondbeleid gemeente Buren vastgesteld

De raad van de gemeente Buren heeft op 27 mei 2008 de Nota Grondbeleid Gemeente Buren vastgesteld. Daarmee wil de gemeente Buren aangeven hoe zij ontwikkelingen op het gebied van volkshuisvesting, economie, natuur en milieu kan stimuleren. Immers, grondbeleid is niet een doel op zich maar een instrument voor ruimtelijke ordening van de gemeente.

Keuze type grondbeleid

Er zijn drie vormen van grondbeleid: actief grondbeleid, passief en faciliterend grondbeleid. Bij actief grondbeleid koopt de gemeente zelf grond aan en is actief betrokken bij de ontwikkeling van de grond. Daarna kan de gemeente de kavels verkopen of in erfpacht uitgeven. Bij passief grondbeleid ligt het initiatief tot het bouwrijp maken van de bouwgrond en het exploiteren van de bouwgrond bij de marktpartijen (vaak een ontwikkelaar). Bij faciliterend grondbeleid neemt de gemeente gezamenlijk met marktpartijen het initiatief voor de uitvoering van een ruimtelijk plan en delen zij gezamenlijk de eventuele resultaten en risico's. Bij faciliterend grondbeleid zijn er vele tussenvormen van samenwerking mogelijk. Dit is afhankelijk van de risico's die partijen op zich willen nemen.

Bij de keuze voor het type grondbeleid wordt nagegaan in welke mate invulling gegeven kan worden aan:


- Ondernemersrisico;


- Kostenverhaal;


- Winst (afroming);


- Invloed op de locatieontwikkeling.

De keuze voor een van de genoemde vormen van grondbeleid of een combinatie hiervan hangt af van de vier invalshoeken zoals hiervoor omschreven.

Mogelijkheden en risico's van de drie standaard-typen grondbeleid

Winst/Risico

Kostenverhaal

Mogelijkheid realisatie maatschappelijke of politieke doelen

Actief grondbeleid

Volledig

Volledig

Volledig

Faciliterend grondbeleid

Beperkt

Beperkt

Beperkt

Passief grondbeleid

Geen

Beperkt

Zeer beperkt

Landelijk maar ook in Buren is steeds meer grond in bezit van ontwikkelaars. Daardoor wordt de keuze voor de vorm van grondbeleid sterk beïnvloed. Als een ontwikkelaar zelf wil ontwikkelen zal de gemeente door het sluiten van samenwerkingscontracten haar grondbeleid moeten vormgeven. De mate voor invloed van de gemeente is dan beperkter dan in het geval de gemeente zelf eigenaar is van de grond.

Als gevolg van verandering in de wetgeving zal de positie van gemeenten op de grondmarkt anders worden. Het gaat daarbij om de Nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening (nieuwe Wro) die naar verwachting per 1 juli 2008 in werking zal treden. De nieuwe wet zal voor alle partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling ingrijpende veranderingen meebrengen. De gemeente krijgt een ruimer kostenverhaal van grondexploitatie, kan sociale woningbouw en vrije kavels voorschrijven en duurzaamheids- en kwaliteitseisen stellen aan de inrichting van de locatie. De wet biedt een heldere basis voor contracten tussen gemeenten en marktpartijen. In de wet staan de taken en bevoegdheden van de gemeente omschreven; voor particuliere eigenaren betekent dit onder meer een goede rechtsbescherming en een helder overzicht van de verhaalbare kosten via de kostensoortenlijst.

De gemeente Buren krijgt met een komst van de nieuwe Wro een krachtig sturingsinstrument. Bestuurlijke doelen kunnen eenvoudiger worden afgedwongen bij locaties die onder de nieuwe Wro worden opgepakt. Onze gemeente voert op dit moment naast faciliterend ook mede actief grondbeleid om bestuurlijke doelen te bereiken en winst te genereren. De redenen om uitsluitend een actief grondbeleid te willen voeren zijn nagenoeg komen te vervallen.

Dat brengt met zich mee dat de gemeente Buren zich - sterker dan voorheen - in haar actieve rol wil beperken tot alleen de winstgevende locaties. Dat houdt een koersverandering in van de gemeente Buren op de grondmarkt. Om deze koersverandering duidelijk te onderscheiden van het actieve en faciliterend grondbeleid, is in de onderliggende nota Grondbeleid het begrip: "Regisserend grondbeleid" gehanteerd. Met de vaststelling van de onderliggende Nota Grondbeleid wordt er door de raad een keuze gemaakt voor regisserend grondbeleid.

De rol van de gemeenteraad is zowel kaderstellend als controlerend. De raad heeft hiervoor een aantal instrumenten. De vastgestelde Nota Grondbeleid is één daarvan.

Het is voor de raad dan ook belangrijk om een actuele nota grondbeleid te hebben. In principe dient de raad eens per 4 jaar een nota grondbeleid vast te stellen waarin de kaders en de instrumenten voor het grondbeleid staan.

Transparantie en duidelijkheid over het te voeren grondbeleid is belangrijk, zodat de gemeente een betrouwbare partner blijft voor de andere spelers op de grondmarkt. De onderliggende Nota Grondbeleid draagt daaraan bij.

Nota grondbeleid gemeente Buren