VNG: aanzienlijke lastenverlichting voor burgers en bedrijven
02/06/2008 16:53
VNG
Persbericht
VNG faciliteert aanzienlijke lastenverlichting voor burgers en bedrijven
De VNG heeft al haar modelverordeningen gedereguleerd en vereenvoudigd. Het resultaat is dat 46 % van de modellen is afgeschaft, verminderd of vereenvoudigd. Hierdoor gaat de VNG van 147 naar 117 modellen. Gemeenten die langer dan een jaar geleden hun APV hebben vernieuwd kunnen gemiddeld een resultaat behalen van 59% tijdsreductie voor burgers, 57% kostenreductie voor burgers en 61% kostenreductie voor bedrijven. Deregulering heeft als doel het reduceren van onnodige overheids-bemoeienis. Dat leidt tot vermindering van administratieve lasten (AL) en een verbetering van het ondernemersklimaat.
De deregulering van de VNG-modellen moet beschouwd worden als een eerste stap tot reductie van de AL van gemeenten. Modelverordeningen zijn de basis voor gemeentelijke verordeningen. Alle gemeenten zijn hier op geabonneerd en door deze vereenvoudiging realiseert de VNG in een keer een grote vereenvoudigingsslag voor alle gemeenten. De implementatie van de e-overheid en de verschillende ontwikkelingen op het gebied van stroomlijning van (vergunning)processen evenals een betere dienstverlening zullen tot verdere daling van de AL leiden. Andere initiatieven die de VNG heeft ondernomen om de AL voor burgers en ondernemers te verminderen zijn:
- terugdringen papieren rompslomp rondom trouwen. Dit bespaart burgers 400.000 documenten per jaar. Burgers hoeven veel minder documenten dan voorheen te overleggen! Tot nu toe moesten aanstaande echtelieden (of geregistreerde partners) beiden een GBA-uittreksel en een kopiegeboorteakte bij de gemeente overleggen. Overbodig, aangezien diezelfde gemeente toegang heeft tot al deze gegevens en de burgers zich toch ook al moeten legitimeren. Dit gaat op termijn ook gelden voor Nederlanders die in het buitenland geboren zijn, en voor buitenlanders met een geldige verblijfstitel in Nederland.
- Gemeenten kunnen door een nieuwe overeenkomst met de Kamer van Koophandel zelf de gegevens van de ondernemers inzien bij de KvK. Voor ondernemers betekent dit een afname van AL van ongeveer euro 2.500.000,- op jaarbasis. De VNG adviseert alle gemeenten om bij vergunningaanvragen door ondernemers de eis van een uittreksel van de Kamer van Koophandel achterwege te laten.
Gemeenten die de modelverordeningen overnemen behalen hiermee de minimaal te behalen reductie. Hiermee behalen wij al een grote landelijke slag in het terugdringen van AL. Door een goed georganiseerde uitvoering is op lokaal niveau een nog hogere lastenreductie te behalen. Daarom introduceert de VNG met deze cijfers een handreiking. Deze is bedoeld als ondersteuning bij de implementatie van de nieuwe VNG-modellen, maar geeft daarnaast adviezen voor de aanpak van uw regelgeving. In dit kader wordt ook kort ingegaan op de verplichtingen die volgen uit de implementatie van de Europese Dienstenrichtlijn. De handreiking bevat een specifiek onderdeel voor raadsleden, collegeleden en ambtenaren.
Den Haag, 2 juni 2008
Vereniging Nederlandse Gemeenten