"In Jemen werd me meteen duidelijk hoe Unicef haar werk doet" 02 juni 2008, Den Haag - Ingrid Visscher is sinds een half jaar operationeel directeur van Unicef Nederland. Als voormalig directielid van een verzekeringsmaatschappij was de wereld van de ontwikkelingssamenwerking voor haar nog vrij onbekend terrein.


Eenmaal aan het werk voor Unicef, wist ze al snel hoe die er uitziet. Van achter een bureau dan. Hoe het er in de landen waar Unicef werkt aan toegaat, kon de nieuwbakken directeur alleen maar uit verhalen van anderen opmaken. Een reis naar Jemen bracht in één klap duidelijkheid. Die vond begin april plaats, maar Ingrid is nog steeds diep onder de indruk van wat ze heeft gezien. "Het overtrof al mijn verwachtingen en ik zag daar heel duidelijk hoe Unicef haar werk doet," zegt ze.

Samen met een delegatie van reisorganisatie Djoser, die in Jemen drie jaar lang Unicef-projecten steunt, zag Ingrid hoe Unicef het onderwijs voor de kinderen in Jemen verbetert. "Unicef werkt hier samen met vijftig scholen. Elke school krijgt een budget van 600 dollar per jaar en de schoolleiding kan hiermee de kansen voor kinderen op goed onderwijs vergroten. Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in peuteronderwijs, zodat kleine kinderen makkelijker de stap naar de basisschool kunnen maken."

Het reisgezelschap van Unicef en Djoser werd in Jemen overal enthousiast ontvangen en uitgezwaaid. Foto: Mohammed Sanabani Het reisgezelschap van Unicef en Djoser werd in Jemen overal enthousiast ontvangen en uitgezwaaid. Foto: Mohammed Sanabani

Zelf doen

Jemen heeft een streng-islamitische samenleving en het is hier niet vanzelfsprekend dat meisjes naar school gaan. "Daarom hebben de scholen die Unicef steunt ook vrouwelijke leerkrachten aangesteld. Dan mogen meisjes wél naar school; als er een man voor de klas staat, houden ouders hun dochters liever thuis," vertelt Ingrid. Unicef zorgt ervoor dat de onderwijzeressen een opleiding krijgen. Deze manier van werken is kenmerkend voor de aanpak van Unicef: de mensen moeten het zelf doen, Unicef zorgt voor geld, materialen en scholing. Daarnaast is zij als VN-kinderrechtenorganisatie een gezaghebbende overlegpartner, die niet alleen met lokale overheden praat, maar ook toegang heeft tot de regering van een land. Dat maakt dat Unicef veel kan bereiken; projecten kunnen eerst op kleine schaal worden getest en als ze zichzelf hebben bewezen kunnen ze in het hele land worden ingevoerd.

Op de foto met een wel heel stille klasgenoot. Foto: Unicef Op de foto met een wel heel stille klasgenoot. Foto: Unicef

Gesluierd
In Jemen zag Ingrid het verschil:de scholen die al wat langer met Unicef samenwerken zien er heel anders uit dan de scholen die daarmee net zijn begonnen. "Daar was de sfeer wat bedrukt en de jongens en meisjes kregen gescheiden les. Op de andere scholen hing een vrolijke stemming en stonden de bankjes in een U-vorm, zodat de kinderen met elkaar konden samenwerken." Ook een heel simpele oplossing als het installeren van gescheiden wc's voor jongens en meisjes zorgt voor een wereld van verschil. "Dan blijven meisjes naar school gaan, ook als ze op de leeftijd komen dat ze ongesteld worden." In Jemen lopen vrouwen en meisjes gesluierd op straat, vaak in burka. Ook in de klas blijven de sluiers om, maar Ingrid merkte wel dat de meisjes - ondanks de strenge tradities die hun bewegingsvrijheid belemmeren - na school willen doorleren. "Ze willen dokter worden, of onderwijzeres. Ze weten alleen nog niet dat er veel meer mogelijkheden zijn; je merkt dat hun wereldbeeld beperkt wordt door de samenleving waarin ze wonen," zegt ze.

Ingrid Visscher begroet een jongetje dat een beetje onder de indruk is van het bezoek uit Nederland. Foto: Mohammed Sanabani Ingrid Visscher begroet een jongetje dat een beetje onder de indruk is van het bezoek uit Nederland. Foto: Mohammed Sanabani

Gastvrij
Ingrid roemt de gastvrijheid van de Jemenieten en van het Unicef-kantoor dat hen ontving. "Ik merkte dat de medewerkers daar onze aanwezigheid zeer op prijs stelden. Dat er vanuit het buitenland belangstelling was voor hun werk, vonden ze heel bijzonder." De reis naar Jemen vond vlak na het verschijnen van 'Fitna' plaats, de anti-islamfilm van Geert Wilders. "Voor vertrek hadden we intensief contact met het Unicef-kantoor, want misschien zou de film voor onrust zorgen en dan zouden we misschien niet kunnen gaan. Maar in Jemen bleef het rustig en ook toen we er waren zijn we nergens vijandig behandeld."

Trots
Ingrid is heel blij met de ervaringen die ze door haar reis heeft opgedaan: "Ik was al trots op Unicef, maar nu ben ik dat nog meer. Je voelt je deel van een groot geheel dat echt resultaten voor kinderen bereikt. Deze reis was niet alleen goed voor mijn kijk op het werk van Unicef, maar je haalt ook de banden aan met de medewerkers ter plekke. Bovendien wordt zo de relatie tussen Unicef en donoren die onze projecten steunen nog beter. Djoser is zo'n donor. Die weet ondertussen wel hoe Unicef werkt, want Djoser is al 14 jaar een trouwe relatie van ons, maar het blijft belangrijk om degenen die ons financieel steunen te laten zien wat wij doen. Dit is een ervaring geweest die ik absoluut niet had willen missen!"

Interview: Margot de Graaff