Gemeente Den Haag

Nota van Uitgangspunten ontwikkeling Kijkduin

De gemeente Den Haag kiest voor kwaliteit in plaats van massaliteit bij de ontwikkeling van Kijkduin.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) : Kijkduin ligt in een uniek gebied op de grens van land en zee. Dat gegeven kan veel beter benut worden. Een investering van minimaal 20 miljoen euro in de al rijke landschappelijke omgeving, gecombineerd met nieuwe voorzieningen en woningen, zal Kijkduin extra allure geven.

Landschap als leidraad
De rust en ruimte van het gebied springen nu al in het oog. Net zoals de bezoekers die op zonnige dagen, de familiebadplaats bezoeken. Maar Kijkduin biedt nog kansen die onbenut blijven. Daarom stelt de gemeente Den Haag stevige ambities vast op het gebied van natuur, wonen, voorzieningen, werken, sport en verkeer.

Groen
Het landschap rondom Kijkduin is bijzonder, maar het gebied is niet overal even toegankelijk. De diversiteit van de natuur kan duidelijker zichtbaar gemaakt worden. Daarom wordt er geïnvesteerd in versterking van het landschap: uitbreiding van de jonge duinen, een nieuw aan te leggen duinvallei en het bosrijke gebied rondom Ockenburgh. Door de aanleg van extra recreatieve routes kunnen meer mensen daar straks van genieten.

Wonen, werk, recreatie
Bij de toekomstige ontwikkelingen is het landschap richtinggevend. In het collegeakkoord is vastgelegd dat er in Kijkduin, voor 2020, zon 1000 woningen worden toegevoegd. Een goede invulling daarvan zal er voor zorgen dat de woningbouw prima aansluit op de natuurlijke omgeving.

Daarom kiest het college voor woningbouw op strategische plekken zoals langs de duinvallei, bij de Ockenburghstraat/Kijkduinsestraat, de Wijndaelerweg, hoek Machiel Vrijenhoeklaan, Monsterseweg/Loosduinseweg en op de huidige locatie van een tankstation.

Vernieuwing van het winkelgebied aan het Deltaplein kan zorgen voor nog meer allure van de badplaats. Boven de nieuwe luxe winkels en horecagelegenheden zijn woningen voorzien. Ook de aansluiting met het aangrenzend duingebied wordt gemaakt.
Kijkduin moet staan voor wellness en ontspanning. Het meer toegankelijk en aantrekkelijk maken van het gebied voor fietsers, hardlopers en wandelaars maakt deel uit van de plannen. Het toekomstige Kijkduin verdient verder versteviging van het aanbod van wellness- en gezondheidscentra.

Ook sportvoorzieningen zijn een essentieel onderdeel van Kijkduin. Dat blijft ook zo onder meer door intensief gebruik van de velden die behouden blijven en versterking van de sportaccommodaties bij de Internationale School.
Het brongebied van de Haagse Beek, evenals de natuurlijke omgeving bij de Machiel Vrijenhoeklaan en de Puinduinen, wordt opgewaardeerd. Kunst in de openbare ruimte krijgt daar ook meer kansen. Dat zal ten koste gaan van de aanwezige parkeerplaatsen. Een oplossing daarvoor wordt gezocht in het bouwen van ondergrondse parkeervoorzieningen in Kijkduin.

Om de bereikbaarheid van Kijkduin te vergroten wordt onderzoek gedaan naar het doortrekken van Randstadrail. Daardoor zou er een alternatief komen naast het bestaande busvervoer. De busbuffer die er nu is, kan anders worden ingevuld of -verplaatst.

In gesprek met de stad
De ideeën voor Kijkduin zijn een uitwerking van de Structuurvisie 2020, Wereldstad aan Zee. Hierin zijn de lijnen uitgezet voor een sociaal en economisch sterke stad aan zee, met een internationaal profiel in een sterke regio Kijkduin.

Na de zomer van 2008 gaat de gemeente in gesprek met burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties en belanghebbenden over de plannen voor dit gebied. De gemeente stimuleert dat iedereen die wil meepraten, meedenken of zijn advies wil uitbrengen daar de gelegenheid toe krijgt. Hiervoor trekt de gemeente ongeveer twee maanden uit. De ingebrachte ideeën worden meegenomen bij het opstellen van het uiteindelijke plan, het zogenaamde masterplan voor dit gebied.