KNHS


Dressuurruiters gaan in De Steeg de strijd om de Olympische tickets aan
2 juni 2008

ERMELO (KNHS) - De eerste echte krachtmeting tussen de Nederlandse dressuurruiters van dit jaar vindt het komende weekeinde plaats op het Landgoed Middachten bij De Steeg tijdens Outdoor Gelderland. Inzet van de strijd zijn de tickets voor de Olympische Spelen. Anky van Grunsven (Erp) en IPS Salinero, alsmede Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas Sunrise lijken zeker van hun ticket, maar wie wordt de derde combinatie? Die strijd zal zich vooral toespitsen tussen Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival en Hans Peter Minderhoud (Harskamp) en Exquis Nadine, omdat Stéphanie Peters (Roermond) met Jeff heeft moeten afzeggen.

In tegenstelling tot voorgaande Olympische Spelen bestaat het team in de dressuursport nog uit slechts drie combinaties. Dat houdt ook in dat er geen weg te strepen resultaat meer is. In de aanloop naar Hong Kong formeerde de KNHS in samenspraak met trainer Sjef Jansen en teammanager Mariëtte Sanders een Olympische kernploeg. Deze kernploeg heeft zich in de afgelopen periode terdege op de Olympische Spelen voorbereid en nu komen de momenten waarop klaarheid dient te komen. Na de wedstrijd in De Steeg alsmede de wedstrijd in Rotterdam over drie weken zal duidelijk moeten zijn welke vier ruiters daadwerkelijk naar Hong Kong gaan en wie van hen de reserve is. Drie leden van het Olympisch kader hebben reeds te kennen gegeven niet in De Steeg van start te zullen gaan. Die combinaties zijn: Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) met Broere Jazz, vanwege net te weinig conditie; Marlies van Baalen (Brakel) met BMC Kigali, want daar is sprake van een lichte hoefkneuzing. De derde combinatie is Stéphanie Peters met Jeff.
"Ik vind het bijzonder jammer dat Stéphanie nu heeft moeten afhaken. Zij was - niet alleen in mijn ogen - heel duidelijk een kandidaat voor het team. Tijdens een traningssessie vorige week heeft Jeff helaas een lichte blessure opgelopen en daardoor een achterstand in training", meldde teammanager Mariëtte Sanders. Die daarbij wel opmerkt dat wat haar betreft het boek Peters nog niet dicht is. "Wij hebben ook nog de wedstrijd in Rotterdam, maar deze lichte blessure is niet alleen heel vervelend, het komt ook op het verkeerde moment", aldus Sanders.

Mocht het zo zijn dat in De Steeg en in Rotterdam Anky van Grunsven en Imke Schellekens aan de verwachtingen voldoen dan zijn er, naast Peters, dus nog twee kandidaten voor die ene derde plek in het team, Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhoud. Maar Sanders wil ook nadrukkelijk de ruimte houden om de overige leden van het Olympisch kader in het team op te kunnen nemen. Mariëtte Sanders is heel stellig: "Het gaat in deze selectie voor het team om de prestatie die wordt neergezet in de Grand Prix. Daarin worden de teammedailles verdeeld en daarin moeten we goud kunnen winnen! Gezien de prestaties in de afgelopen maanden lijken Peters, Cornelissen en Minderhoud het meeste aanspraak op deze twee plaatsen te kunnen maken, maar ik wil toch eerst gaan zien hoe ruiters als bijvoorbeeld Alex van Silfhout en Laurens van Lieren presteren. Ik heb nog geen van de leden van het Olympische kader van mijn lijst geschrapt. Dat is dan ook de reden dat we de wedstrijden in De Steeg en in Rotterdam als zeer belangrijke meetpunten beschouwen. We spreken niet van selectiewedstrijden, maar van observatiewedstrijden. Maar het mag duidelijk zijn dat onze observaties tot een selectie zullen leiden", aldus Sanders. In De Steeg zullen een aantal juryleden actief zijn die ook in Hong Kong de punten mogen uitdelen, terwijl in Rotterdam de gehele jury zal bestaan juryleden die in Hong Kong actief zijn.

Naast Anky van Grunsven, Imke Schellekens, Hans Peter Minderhoud en Adelinde Cornelissen komen ook nog de volgende Nederlandse combinaties aan de start:

- Marlies van Baalen met: BMC Future (small tour), BMC Phoebe (big tour)

- Kirsten Beckers met: Broere Ohio (big tour), Broere Phoenix (small tour)

- Adelinde Cornelissen met: Parzival (big tour)
- Edward Gal met: Interfloor Next One (big tour), Moorland Totilas (small tour), Sisther de Jeu (big tour)

- Anky van Grunsven met: IPS Painted Black (big tour), IPS Salinero (big tour), Nelson (small tour)

- Laurens van Lieren met: Hexagon's Ollright (big tour), Laterna (small tour)

- Hans Peter Minderhoud met: Exquis Nadine (big tour), I.P.S. Tango (small tour)

- Stéphanie Peters met: Rossi (small tour)

- Carolien Reverdink met: Port-au-Prince (small tour)
- Imke Schellekens Bartels met: Hunter Douglas Rhapsody (small tour), Hunter Douglas Sunrise (big tour)

- Alex van Silfhout met: Luxform's Nimbly (big tour), Nifango (small tour).

Programma:

De Grand Prix wordt verreden op donderdag 5 juni en begint om 11.00 uur.
Op vrijdag 6 juni gaat de eerste ruiter in de Grand Prix Special om 20.30 uur de ring binnen, terwijl de Kür op zaterdagavond 7 juni in twee gedeelten wordt verreden. Het eerste gedeelte begint vanaf 19.00 uur, terwijl om 20.30 uur de tweede helft in actie komt.

Verdere informatie met betrekking tot deelnemers en exacte aanvangstijden treft u aan op: www.outdoorgelderland.nl

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen