Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


02.06.2008

Verburg ontvangt rapport "Biomassa, hot issue"

Minister Verburg heeft op zondagavond 1 juni jl. in Rotterdam bij de opening van RRB4, de conferentie over biobased economy, een rapport ontvangen van het Platform Groene Grondstoffen). De ondertitel van het rapport luidt: "slimme keuzes in moeilijke tijden". Een van de conclusies van de opstellers is dat er noch een reden is om bio-energie in de ban te doen, noch om haar blind te omarmen.

Doel van het rapport is volgens de opstellers relevante feiten en een gedegen analyse te verstrekken voor het heftige maatschappelijke en politieke debat over de inzet van biomassa voor energie- en materiaaltoepassingen. Die toepassing van biomassa is in het afgelopen jaar in diskrediet geraakt. Hoewel het Platform Groene Grondstoffen van mening is dat de productie van bio-energie niet ten koste mag gaan van de voedselvoorziening, meent het ook dat biomassa essentieel is voor het bereiken van een duurzaam energiesysteem. Men stelt voor om de ambitieuze doelstellingen te handhaven onder de voorwaarde dat toepassing van groene grondstoffen op een duurzame en intelligente manier plaatsvindt, waarbij de landbouw voldoende blijft produceren om de wereld te voeden.

Het Platform zoekt naar evenwicht in de discussie. Het stelt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de landbouw voldoende kan produceren voor voeding en energie en materialen. De productiviteit van de landbouw stijgt voortdurend, zelfs al heeft de inspanning daarvoor de afgelopen decennia in grote delen van de wereld tekortgeschoten.

Bij intelligent gebruik van biomassa worden grenzen gerespecteerd teneinde biodiversiteit te behouden. Er wordt gezorgd voor verbeterde prestaties van gewassen. Vormen van landbouw die bevorderlijk zijn voor milieu, arbeidsomstandigheden en lokale economie, worden gestimuleerd. De slimme teelten en slimme technologieën die daarvoor nodig zijn, zijn reeds volop in ontwikkeling, aldus de opstellers van het rapport.

In haar speech gaf Verburg aan dat Nederland een goede uitgangspositie heeft als het gaat om de biobased economy. Nederland is sterk op het gebied van de chemie en de agro-industrie en heeft een geschikte infrastructuur in de vorm van de Rotterdamse haven. Bovendien zijn de sectoren innovatief. Verburg gaf bovendien aan dat haar inbreng op de komende FAO-meeting over energie en klimaatverandering later deze week zich zal richten op het naar voren brengen van duurzaamheidscriteria.

De oliemaatschappijen zien in de huidige biobrandstoffen - biodiesel (fatty acid methyl ester) en bio-ethanol - een tijdelijke oplossing. Dit bleek uit bijdragen van Chris Sommerville, die met financiële ondersteuning van BP onderzoek doet aan de Universiteit van Berkeley, en van Jan van Eijk van Shell. Beiden richten zich met name op het chemisch of thermisch omzetten van celluloseachtig materiaal tot grondstoffen voor chemie en energie. Veel van het onderzoek richt zich op het opschalen van de productie en het drastisch verlagen van de kosten.

De conferentie duurt nog tot woensdag 4 juni 2008.