Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Overzicht financiering veertig krachtwijken


02-06-2008

Het kabinet wil dit jaar extra geld vrijmaken voor de veertig krachtwijken. Dat betekent dat er naast de drie bestaande geldstromen extra financiële ruimte komt voor de verbetering van de aandachtswijken. Hoe is het budget voor deze beleidsprioriteit van minister Vogelaar precies geregeld? Een overzicht.

Corporaties
Een van de belangrijkste bronnen voor de financiering van het project krachtwijken is het financieel akkoord tussen een gemeente en de betreffende woningcorporaties. Minister Vogelaar en de corporaties zijn in september 2007 overeengekomen, dat de woningcorporaties de komende tien jaar 2,5 miljard euro extra beschikbaar stellen voor de aanpak van de wijken. Dat is 250 miljoen euro per jaar.

Gemeentefonds
Een andere belangrijke financiele bron komt voort uit het bestuursakkoord tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarbij het Rijk geld in het gemeentefonds heeft gestort. De gemeenten krijgen deze extra middelen om een aantal maatschappelijke knelpunten aan te pakken, zoals op het gebied van zorg, veiligheid, wijken, onderwijs en armoedebeleid. Gemeenten kunnen van deze middelen gebruik maken voor de verbetering van de krachtwijken.

Extra middelen
Gemeenten kunnen daarnaast gebruik maken van extra financiële middelen via andere ministeries. De achttien gemeenten waarin de veertig krachtwijken liggen kunnen die middelen met voorrang inzetten in hun aandachtswijken. Het gaat daarbij om projecten die raakvlakken hebben met wijkverbetering, zoals de inzet van extra wijkagenten, brede scholen, Centra voor Jeugd en Gezin en duale inburgering. Ook zijn er extra middelen voor bewonersinitiatieven in de veertig wijken. De betrokken ministeries zijn Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Economische Zaken (EZ), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en VROM.

In gemeenten waar nog geen financieel akkoord is bereikt, lopen isde onderhandelingen vertraging op door vragen over de omvang en soort inzet van de woningcorporaties in de plannen. Daarnaast geven enkele gemeenten aan de benodigde inzet in de wijken niet zelf te kunnen bekostigen. Zij zeggen extra rijksgeld nodig te hebben. Nu het kabinet heeft besloten extra financiële middelen vrij te maken voor de wijkenaanpak, is de verwachting dat het ook in deze steden snel tot akkoorden komt.

Aedes
Onderdeel van de afspraken was, dat de gezamenlijke woningcorporaties met bezit buiten de veertig aandachtswijken over een periode van tien jaar 750 miljoen euro aan de wijkenaanpak zouden bijdragen. Dit ter dekking van een deel van de kosten die hun collegacorporaties in de veertig wijken gaan maken. De voorstellen van de koepelorganisatie Aedes voldeden tot op heden echter niet aan de eerder gemaakte afspraken. Minister Vogelaar besloot daarom dat het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) in 2008 de projectsteun verzorgt. Daartoe wordt jaarlijks 75 miljoen euro bij de corporaties buiten de veertig andachtswijken geheven.

Inmiddels is in tien gemeenten het charter met het Rijk getekend over de verbetering van deze wijken, dan wel ligt dit klaar voor ondertekening tijdens een wijkbezoek. Deze gemeenten zijn: Alkmaar, Arnhem, Deventer, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Maastricht en Zaanstad. Voor de overige steden zijn de charters in het afrondende stadium.

Zie ook:
Nieuwsbericht meer geld voor bewoners krachtwijken