16.000 Wajonge ren extra aan de slag

02/06/2008 12:36

Boaborea

Boaborea ontwerpt met UWV sluitende aanpak voor Wajongeren

Tilburg, 2 juni 2008 - Meer Wajongeren kunnen aan het werk. De kabinetsplannen richten zich op het terugdringen van het volume aan Wajongeren. Dat lukt alleen wanneer Wajongeren daadwerkelijk aan het werk geholpen worden. Het beeld dat Wajongeren niet werken klopt niet. Er zijn al 16.000 Wajongeren met ondersteuning regulier aan het werk. "Dat moeten we minimaal kunnen verdubbelen" aldus Kick van der Pol, voorzitter van Boaborea. "Eindelijk investeert het kabinet daarop. Bovendien kan preventie nu daadwerkelijk vormgegeven worden." De re-integratiebedrijven hebben met het UWV een sluitende aanpak afgesproken.

Vorig jaar werd de noodklok geluid doordat de SER constateerde dat de instroom in de Wajong de laatste jaren sterk toenam. En ook nu nog groeit het aantal mensen dat in een Wajong uitkering terecht komt sterk. Eind vorig jaar al pleitte Boaborea ervoor dat er een gedifferentieerde vorm van Wajong zou komen; iemand die wil en kan werken moet daartoe uitgedaagd kunnen worden. Eindelijk wordt daar nu de basis voor gelegd. Van het beperkt aantal trajecten dat de afgelopen periode is opgestart hebben Boaborea-leden al zo'n 16.000 mensen regulier naar werk weten te begeleiden en met de inzet van jobcoaching weten ze daar duurzame banen van te maken. 91% weet met behulp van een jobcoach die baan ook langer dan een jaar te behouden.

"Maar dan moet wel ook de inzet op participatie omhoog. Immers alleen met de juiste ondersteuning aan de Wajongere zelf en het goed betrekken van de werkgevers kan dit lukken," aldus Kick van der Pol.

Sluitend Werkaanbod Wajong

Boaborea wil samen met UWV tot een sluitend werkaanbod Wajong komen. Doelstellingen zijn:


1. Preventie: Potentieel Wajongeren moet direct na school een leer-werkgarantie geboden worden. Jobcoaching tijdens stage en na school blijken juist dan uiterst behulpzaam. Voorkomen wordt dat de Wajongere thuis komt te zitten. Met de leer-werkgarantie worden voor jongeren in andersoortige projecten al goede resultaten geboekt. Boaborea is verheugd dat het kabinet heeft besloten het sluitende werkaanbod juist ook voor potentieel Wajongeren beschikbaar te stellen.


2.Verhoging van participatiegraad van Wajonggerechtigden. Aan iedere klant die reeds in een Wajong uitkering zit en waarvan wordt ingeschat dat er:


- Re-integratie mogelijk is (al dan niet direct)


- Opleiding noodzakelijk is


- Of inzet van zorg noodzakelijk is

wordt de juiste dienstverlening ingezet. Binnen 5 weken na de intake kan daadwerkelijk gestart worden met de arbeidstoeleiding. Resultaten worden strak gemonitord en administratieve procedures mogen daarbij niet meer de belemmering vormen. Boaborea ziet het als belangrijke stap dat het kabinet nu extra middelen ter beschikking heeft gesteld om te kunnen investeren in hun participatie. Het maatschappelijk rendement is enorm wanneer de Wajongere meedoet: Voor hem of haar zelf, voor de werkgever, de sociale omgeving en last but not least voor de schatkist


3.Alle Wajonggerechtigden in kaart, dat wil zeggen dat 100% zicht is op waar de Wajonggerechtigde mee bezig is. Dat kan zijn werk, voorbereiding op werk, school , zorg of anderszins.

De sluitende aanpak zal zich in eerste instantie richten op klanten die reeds in beeld zijn. In een latere fase geldt deze sluitende aanpak ook voor de nieuwe instroom. Vanaf september 2008 zal deze werkwijze over de hele linie worden ingevoerd. In de zomermaanden wordt de werkwijze uitgetest in een pilot met 1.000 kandidaten.

Werk vinden bij de Wajongere

Maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. De beeldvorming bij werkgevers van Wajongeren is over het algemeen niet negatief. Werkgevers schrikken echter terug voor de eventuele financiële risico's en administratieve rompslomp. Daarnaast blijkt matching van vraag en aanbod meer specifiek. Het gaat veelal niet om banen, maar om specifiek werk, om specifieke taken. Dat betekent dat juist werkgevers die open staan voor deze doelgroep hiermee geholpen kunnen zijn. Boaborea leden committeren zich aan een campagne gericht op werkgevers teneinde beeldvorming en de inzetbaarheid van de doelgroep te vergroten.

Boaborea denkt met deze maatregelen het aantal participerende Wajongeren op een reguliere werkplek te kunnen vergroten. Aanzetten en stimuleren tot wat mensen wel kunnen en niet vastleggen op wat men niet kan. En ook voor werkgevers zitten hier daadwerkelijk mogelijkheden in.

Boaborea roept partijen op, de handen uit de mouwen te steken. Wajongeren en mensen op de wachtlijst WSW horen niet thuis te zitten, maar moeten mee kunnen doen in de maatschappij.





http://www.boaborea.nl