VNG steunt kabinetsvoorstel voor prioriteiten in e-overheid
02/06/2008 11:55
VNG
Persbericht
VNG steunt kabinetsvoorstel voor prioriteiten in e-overheid
De VNG is blij met het door het kabinet voorgestelde 'Actieprogramma Betere Dienstverlening'. Dit legt een solide basis voor elektronische dienstverlening. Het actieprogramma stopt de wildgroei aan ICT-initiatieven vanuit het rijk. Door gebrek aan prioriteit en samenhang was de e-overheid de afgelopen jaren voor gemeenten niet meer te behappen. Het actieprogramma herstelt dit. Basisvoorzieningen zoals DigiD en basisregistraties worden voor alle overheden verplicht. Dit schept de noodzakelijke duidelijkheid voor gemeenten. Wel maakt de VNG zich zorgen over de financiering.
Het 'Actieprogramma betere dienstverlening' is een reactie op het onderzoek van de commissie Postma/Wallage. De commissie concludeerde dat de ontwikkeling van de e-overheid stagneert. Bij rijk en gemeenten ontbreekt het gevoel aan urgentie om de dienstverlening aan burgers en bedrijven daadwerkelijk te verbeteren. De commissie stelde voor een 'nationaal urgentieprogramma' te maken, waarin de noodzakelijke basis-ICT is gebundeld. Daarnaast adviseerde zij de regie op de e-overheid te versterken. Het kabinet neemt de aanbevelingen van de commissie Postma/Wallage praktisch geheel over.
Efficiënte dienstverlening die goed toegankelijk is voor burgers en bedrijven, kan niet zonder goede ICT. Het actieprogramma geeft aan welke basis-ICT hiervoor nodig is en hoe die met prioriteit kan worden ingevoerd. De VNG is blij dat er gekozen is voor een uitputtende lijst van voorzieningen die gemeenten en rijk de komende jaren gezamenlijk zullen realiseren. Dit schept helderheid voor de gemeenten. De noodzakelijke voorzieningen zijn bijvoorbeeld de DigiD en het burgerservicenummer, de grootschalige basiskaart van Nederland, maar ook basisregistraties voor onder andere personen, adressen en gebouwen. Het gebruik van deze basisinfrastructuur wordt voor alle overheden verplicht.
Het kabinet stelt voor om het actieprogramma snel verder uit te werken. Hiertoe zal tussen rijk, provincies, waterschappen en gemeenten een akkoord worden gesloten. Het verbeteren van de dienstverlening is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle overheden. Onderdeel van dit akkoord is een gedetailleerde planning voor de invoering van de basis-ICT.
Het onderzoek van Postma/Wallage maakte duidelijk dat de financiering onvoldoende geregeld is. In totaal is er euro45 miljoen extra nodig voor de ontwikkeling van enkele voorzieningen en euro15 miljoen voor de versterking van de I-teams. Het kabinetsvoorstel geeft helaas geen duidelijkheid over de financiering. Een goede financiële basis is echter voor de VNG een noodzakelijke voorwaarde om met het Actieprogramma aan de slag te gaan.
Den Haag, 2 juni 2008
Vereniging Nederlandse Gemeenten