29 mei 2008

On derdeel: Alterra

Wageningen/Bonn, 29 mei 2008

Ongewijzigd beleid op het gebied van biodiversiteit leidt tot het niet halen van de gestelde doelen en enorme fysieke, sociale en economische verliezen. Dat staat in het rapport âThe Cost of Policy Inaction: The case of not meeting the 2010 biodiversity targetâ, dat Alterra, Wageningen UR, vandaag presenteert op een bijeenkomst van de Europese Commissie in Bonn.

De studie presenteert de verliezen van biodiversiteit in heden, verleden en toekomst. Ze zijn gekwantificeerd en in geld omgerekend door het internationale onderzoeksteam, dat de studie in opdracht van de dienst Environment van de EU heeft uitgevoerd onder leiding van dr. L. Braat van Alterra, Wageningen UR. Uit de studie blijkt dat de doelstellingen van een significante afname van het jaarlijkse verlies (de Biodiversiteitdoelstelling 2010 van de Convention of Biological Diversity) en het stoppen van de achteruitgang (de EU 2010-doelstelling) zonder extra beleid niet worden gehaald â zelfs niet in 2050.

Het âbaselineâscenario, ofwel de algemene gevolgen bij gelijkblijvende ontwikkeling en beleid:


1. Bevolkingsontwikkeling van ca 6 miljard in 2000 naar ca 9,1 miljard in 2050, hetgeen een âmediumâ-projectie is van de Verenigde Naties.

2. Economische groei (o.a. reflectie van de consumptie) van ca 2,8 % per jaar van 2005 â 2050, hetgeen door de OECD een conservatief groeiscenario wordt genoemd.

3. Extra grond voor landbouw, dus conversie van natuurlijke ecosystemen (in 2030 een toename van 14 % ten opzichte van 2000).
4. Meer dan verdubbeling van het energiegebruik tussen 2000 en 2050 met gevolgen voor het klimaat.

5. Een voor voedsel voor de wereldbevolking benodigde toename van 50% van het huidige landbouwproductie.

6. Het compleet leegvissen van de oceanen, niet langer beschikbaar voor humane consumptie en als voedsel voor aquacultuur.
7. Het volledig verdwijnen van 1300 miljoen ha (1,5 x het grondgebied van de USA) natuur tussen 2000 en 2050, om plaats te maken voor intensieve landbouw, biofuels en asfalt.

Fysieke gevolgen

1. Verlies van zogenoemde ecosysteemdiensten, dat zijn de producten die ecosystemen leveren en het werk dat ze doen.
2. De maximalisatie van productie van voedsel, vezels, hout, brandstof, vis, schoon water en medicijnen op de korte termijn is ten koste gegaan van de ecosystemen en biodiversiteit op langere termijn.

3. Daardoor is het regelende, bufferende en beschermende werk van ecosystemen verloren gegaan, zoals klimaatbuffering (waaronder het vastleggen vanCO2 in bossen), waterzuivering (bijvoorbeeld infiltratie in de bodem en zuivering via bacteriën), bescherming tegen stormen, vloedgolven en overstromingen (bijvoorbeeld in de duinen en in mangrovebossen).

4. Ook de sociale gevolgen zijn enorm, deze uiten zich in voedsel- en watertekorten voor miljarden mensen.

Economische gevolgen

1. Anno 2050 zal het jaarlijkse verlies aan biodiversiteit (op het land) zijn opgelopen tot een totaal jaarlijks verlies van ecosysteemdiensten dat overeenkomt met een bedrag van ca 14.000 miljard euro. Dit komt overeen met ca 7% van het dan verwachte Bruto Wereld Product.

2. Naast de verliezen op het land zijn er de nog niet volledig becijferde verliezen van de ecosysteemdiensten van de mariene en kust-ecosystemen, waarvan de regionale studies en visserijcijfers doen vermoeden dat het ook om enkele duizenden miljarden euroâs gaat. De visserijsector lijkt overigens in het jaar 2050 volledig verdwenen te zijn. Er zal niet veel meer te vangen zijn dan kwallen en plankton.

3. De sociale gevolgen zullen dramatisch zijn. Met name in de ontwikkelingslanden, waar de afhankelijkheid van de ecosysteemdiensten voor de dagelijkse overleving zeer groot is. Maar ook de rijke westerse landen zullen niet aan de sociale gevolgen ontkomen. De verwachte ontwikkelingen in de fossiele brandstofvoorraden (een aanhoudende afname en opraken tegen 2030-2050) zal tot een confronterende afhankelijkheid van ecosysteemdiensten leiden.

Achtergrond
De studie is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie, met als doel een schatting te maken van de kosten van het niet halen van de Biodiversiteitdoelstelling 2010. De oorsprong van dit zogenaamde Potsdam Initiatief dateert van maart 2007, waar tijdens een conferentie van Milieuministers van de G8+5,vertegenwoordiggers van de EU, de VN en de IUCN o.a. de vraag is gesteld: wat zijn de economische gevolgen van het biodiversiteitverlies?

Conferentie in Bonn
De resultaten van de Potsdam-projecten worden op donderdag 29 mei 2008 in Bonn tijdens de Conference of Parties 9 van de Convention on Biological Diversity (190 lidstaten) aan de Ministersvergadering gepresenteerd door Stavros Dimas, European Commissioner voor Environment en Sigmar Gabriel, Minister van Milieu van Duitsland. Ook op donderdag 29 mei presenteert dr. Braat de resultaten van de Cost of Policy Interaction-studie in Bonn.

Titel Publicatie:
The Cost of Policy Inaction: The case of not meeting the 2010 biodiversity target (aan gerefereerd als: de COPI-studie)

Auteurs:
L. Braat van Alterra, Wageningen UR & P. ten Brink van Institute for European Environment Policy (IEEP), (eds.)

Onderzoeksteam:
Het onderzoeksteam bestaat uit medewerkers van Alterra, Wageningen UR, Milieu- en NatuurPlanbureau, Witteveen + Bos (allen Nederland), Institute for European Environment Policy, GHK, UNEP-World Conservation Monitoing Centre (alle UK), Ecologic (Duitsland), FEEM (Italië).

Â

Opdrachtgever:
European Commission, DG Environment, contract: ENV.G.1/ETU/2007/0044


----------------------------------------

Begrippenlijst
CBD: Convention of Biological Diversity
OECD: Organisation for Economic Cooperation and Development Biodiversiteit: de verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio.
Ecosystemen: het geheel van alle organismen in een bepaald gebied, hun onderlinge wisselwerking en hun leefomgeving.
Ecosysteemdiensten: producten die ecosystemen leveren, die een meerwaarde bieden voor het leven op aarde. Voorbeelden: gezondheid, veiligheid, voedsel.
Â

Meer over dit onderwerp
Samenvatting rapport The Cost of Policy Inaction. The case of not meeting the 2010 biodiversity target
Contact
Inhoudelijke informatie
Dr. Leon Braat
0317 485954 / 0618079112
leon.braat@wur.nl

persinformatie, een exemplaar van het onderzoek en nadere gegevens: Francine Loos, Communicatieadviseur Alterra
0317 481918 / 06 11041635
francine.loos@wur.nl