Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 2 juni 2008

Prestigieuze Spinozapremie voor UvA-letterkundige Joep Leerssen


De Spinozapremie 2008 wordt toegekend aan prof. dr. Joep Leerssen, hoogleraar Moderne Europese letteren aan de UvA. Dit heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) op
maandagochtend 2 juni bekend gemaakt. De NWO-Spinozapremie, ook wel gezien als de `Nederlandse Nobelprijs', wordt jaarlijks toegekend aan vier Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Leerssen is een van die vier toponderzoekers. Hij ontvangt de premie - anderhalf miljoen euro - onder andere voor zijn vernieuwende bijdragen aan de imagologie en Irish Studies, en zijn onderzoek naar cultuurnationalisme.

Leerssen heeft een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam over nationale stereotypen en over het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme. De recente boeken National Thought in Europe: A Cultural History (2006) en Imagology (2007) vestigden blijvend zijn reputatie. Zijn publicaties vormden meermaals het startpunt voor vernieuwing in de beschreven vakgebieden. Leerssen beweegt zich in de voorhoede van de wetenschappelijke ontwikkelingen: zijn monografieën werden vaak eerst bekritiseerd, maar bleken niet lang daarna gezaghebbend te zijn in het veld.

Cultuurnationalisme verenigd

In het juryrapport stelt NWO dat Leerssen op drie terreinen een belangrijke rol heeft gespeeld. Voor het gebied van de Irish studies - de bestudering van de Ierse cultuurgeschiedenis op basis van diverse cultuurtradities en talen - worden zijn boeken als grondleggers gezien. Verder heeft Leerssen twee richtingen binnen het negentiende-eeuwse cultuurnationalisme verenigd: de richting die de natie beschouwt als latent aanwezige metafysische entiteit en de richting die haar ziet als product van politieke manipulatie. Daarmee demonstreerde hij dat nationale bewegingen vooral vanuit hun culturele idealen en zelfbeelden bestudeerd moeten worden en niet alleen vanuit hun politieke acties of gevolgen. Ten slotte heeft hij de imagologie - de studie van beeldvorming, nationaal besef en stereotypen - versterkt door de wereldwijd verspreide initiatieven op dit terrein te bundelen. Zijn onderzoek naar beeldvorming en nationale stereotypen heeft bovendien geleid tot een nieuwe kijk op de geschiedenis van cultureel nationalisme. Daarbij volgt hij een Europees-vergelijkende benadering die netwerken bestudeerd van Ierland tot de Balkan en van Baskenland tot Finland. Momenteel werkt hij aan een groot project om met dit model de negentiende-eeuwse receptiegeschiedenis van de middeleeuwse literatuur in kaart te brengen voor de natievormende processen in Europa.

Leerssen is een van de stichters en vormgevers van het interdisciplinaire vakgebied Europese Studies, dat aan de UvA een succesvolle opleiding en productief onderzoeksprogramma heeft opgeleverd. Hij heeft voor dit vakgebied vanuit zijn eigen unieke profiel een belangwekkende interdisciplinaire methodiek ontwikkeld die politieke ideeëngeschiedenis en cultuurgeschiedenis combineert, en die literaire bronnen betrekt bij het onderzoek naar de geschiedenis van verbeeldingspatronen en ideologieën.

Vergelijkend onderzoek op Europees niveau

De laureaat is een vooraanstaand en erudiet wetenschapper met zeer uitgebreide talen- en historische kennis. Zijn groot retorisch talent maakt hem niet alleen een gewild spreker, maar ook een inspirerend en meeslepend docent. Vorig jaar ontving Leerssen als genomineerde voor de titel UvA-Docent van het Jaar de speciale prijs voor eloquentie en eruditie. Zijn studenten stellen dat hij dé man is die grote thema's voor alle studenten begrijpbaar maakt, zonder zaken te versimpelen en altijd nuancerend.

Leerssen is zeer ingenomen met de toekenning van Spinozapremie: `Dit is een grote en uitdagende stimulans, uitgerekend voor de Geesteswetenschappen en uitgerekend in Nederland. Wij verkeren in een goede positie om onderzoeksgroepen uit meerdere Europese landen met elkaar in contact te brengen voor vergelijkend onderzoek op Europees niveau. Met de middelen en de uitstraling van de Spinoza-premie wil ik dat concreet gaan opstarten.'

Prof. dr. J. Th. (Joep) Leerssen (1955) studeerde Vergelijkende Literatuurwetenschap en Engels aan de RWTH (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) in Aken. Hij voltooide in 1980 een honours MA in Anglo-Irish Studies aan het University College te Dublin. Van 1982 tot 1984 was hij teaching assistant aan de University of Toronto, van 1984 tot 1986 wetenschappelijk medewerker in Aken, om vervolgens in 1986 cum laude te promoveren aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1991 is hij hoogleraar Europese Studies, in het bijzonder Moderne Europese Letterkunde, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Van 1996 tot 2006 was hij tevens directeur van het Huizinga Instituut, de Onderzoekschool voor Cultuurgeschiedenis. In 2003 was hij gasthoogleraar aan Harvard University, komend jaar is hij visiting fellow aan Magdalene College Cambridge. Onlangs trad Leerssen toe als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Spinozapremies en de UvA

De Spinozapremie wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt. Leerssen is de achtste onderzoeker van de UvA aan wie de premie wordt toegekend. Onder anderen mathematisch fysicus Robbert Dijkgraaf, sterrenkundige Ed van den Heuvel en logicus Johan van Benthem gingen hem voor. Leerssen is de eerste geesteswetenschapper van de UvA aan wie de eer toekomt.

De officiële uitreiking van de Spinozapremie vindt plaats op woensdag 19 november 2008 in Den Haag. Ronald Plasterk, minister van OCW, overhandigt de premie.
Bron: UvA Persvoorlichting