Gemeente Scheemda


Overgewicht: wel vet, niet cool

Overgewicht is een groeiend probleem in de hele westerse wereld, en de provincie Groningen blijft zeker niet achter. Sinds 1990 groeit het leger mensen met overgewicht in onze provincie jaarlijks met 1%. In 2006 had 51% van de Groninger volwassenen overgewicht. Bij één op de acht is zelfs sprake van ernstig overgewicht. Nog zorgelijker is dat ook onze kinderen steeds dikker worden.

Is dat erg, zult u zich misschien afvragen. Het antwoord is: ja! Overgewicht verhoogt namelijk het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, galziekten en bepaalde vormen van kanker. Bij vrouwen neemt het risico op menstruatiestoornissen en onvruchtbaarheid toe. De helft van het aantal nieuwe diabetesgevallen komt door overgewicht.

Verreweg de belangrijkste oorzaak waarom mensen te dik worden is dat het evenwicht tussen voeding en beweging is verstoord. Je neemt meer voedsel in dan je opmaakt. Elke calorie die je niet verbruikt, wordt opgeslagen in de vorm van vet, zo simpel is het. Toch hebben veel mensen er geen idee van hoe het komt dat ze overgewicht hebben. Of dàt ze overgewicht hebben, want één op de drie Groningers is zich daar niet van bewust. De overheid adviseert al jaren dat we gezond moeten eten en meer moeten bewegen, maar dat leidt niet tot de nodige gedragsverandering. De verleidingen van onze welvaart zijn gewoon te groot. Gemaksvoedsel ís inderdaad gemakkelijk en goedkoop, en de porties worden steeds groter. De dagelijkse beweging legt het al snel af tegen de drukte van het bestaan. Kinderen spelen minder buiten en zitten tegenwoordig veel stil, zowel op school als thuis, bijvoorbeeld achter de computer of TV.

Het voorkómen van overgewicht is in wezen simpel: eet gezond, bewust en vooral mínder! En zorg voor voldoende beweging: minimaal 30 minuten per dag. Daarvoor hoeft u echt niet direct naar de sportschool. Stevig wandelen, fietsen, de trap nemen in plaats van de lift - allemaal beweging die we gemakkelijk kunnen combineren met onze dagelijkse bezigheden. En wat eten betreft: u kunt natuurlijk gaan `Sonjabakkeren', maar het laten staan van al die tussendoortjes helpt écht meer, net zoals het vermijden van frisdrank. Water is beste dorstlesser die er is! Gemakkelijk gezegd, maar minder gemakkelijk gedaan. Daarom is er veel informatie en hulp beschikbaar voor mensen die hun overgewicht willen wegwerken.

Waar kan ik terecht voor informatie of hulp?

Uw huisarts: Voor individuele vragen en hulp.

GGD Groningen: Informatie Centrum Gezondheid: algemene informatie over voeding en beweging. Bereikbaar op werkdagen, 10.00-16.30 uur. Telefoon: 050 - 367 41 77. E-mail: icg@hvd.groningen.nl. Of kijk op: www.gezondheid.groningen.nl. Thuiszorg Groningen: telefoon: 0900 - 8615 (lokaal tarief) of klantenservice@thuiszorg-groningen.nl. Voor cursussen over voeding, ook speciaal voor kinderen en ouderen.

Meer bewegen: Kijk in de gemeentegids of op de website van uw gemeente voor sport- en beweegactiviteiten bij u in de buurt.

Hulp en informatie over voeding, overgewicht en bewegen op internet:

www.voedingscentrum.nl. Alles over gezonde en eerlijke voeding, met tests en spelletjes.

www.overgewicht.org. Kenniscentrum overgewicht.

www.wateetenbeweegik.nl. Kijk hier of u gezond eet en voldoende beweegt.

www.30minutenbewegen.nl. Landelijke campagne die sporten en bewegen stimuleert.

www.zorgwijzer.nl/Groningen. Overzicht van diëtisten en gewichtsconsulenten in de provincie Groningen. Voor voedingsadvies.