Technische Universiteit Delft

TU Delft onderzoekt deelname aan Google Lunar X Prize

De faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft overweegt om mee te doen aan de Google Lunar X Prize. Dit is een prijs van 20 miljoen dollar die het bedrijf Google heeft ingesteld voor het eerste team dat voor 31 december 2012 een robot op de maan weet te zetten die zich 500 meter over het maanoppervlak kan verplaatsen en tevens videobeelden, panoramabeelden en data naar de aarde kan sturen. Als voorbereiding werken twee Delftse studententeams nu tien weken lang aan de voorbereidingen van een mogelijke missie.

De X Prizes zijn bedoeld om innovatie te stimuleren. De Google Lunar X Prize trekt veel belangstelling. Er hebben zich wereldwijd al tien teams geregistreerd als deelnemer, met namen als Odyssey Moon, Team Italia, Micro Space, Quantum3, Astrobotic en Lunatrex. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft overweegt ook om deel te nemen. Als voorbereiding daarop werken twintig studenten aan een voorontwerp van zowel het voertuig als de missie. De uitkomsten hiervan wegen mee in het bepalen van de haalbaarheid van deelname aan de X Prize competitie.

Ontwerp Synthese

De voorbereidingen van een mogelijke maanmissie zijn twee opdrachten uit een totaal van 19 die samen de zogenoemde Ontwerp Synthese (OS) oefening vormen. Dit is het studie-onderdeel waarmee studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek hun bachelorfase afronden. In eerdere jaren heeft deze oefening geresulteerd in nieuwe uitvindingen zoals de Delfly, een insectachtig vliegtuigje, en de Wasub, een door spierkracht aangedreven onderzeeboot van luchtvaartmaterialen.

De Ontwerp Synthese oefening wordt op 12 juni afgesloten met een symposium, waar alle 19 groepen hun resultaten zullen presenteren. Daar zullen dan ook de twee groepen die aan de Google Lunar X-Prize werken, hun resultaten presenteren.