Ingezonden persbericht
2 juni 2008
Ook in Gelderland meer meldingen van Q-koorts
De GGD Regio Nijmegen krijgt, net als de GGD Hart voor Brabant, meer meldingen van Q-koorts besmettingen in haar regio. Sinds 9 mei zijn er 20 gevallen van Q-koorts bevestigd die samenhangen met het GGZ-terrein. Daarnaast zijn er 13 individuele Q-koorts besmettingen vastgesteld in 2008. Mogelijk zijn er in de regio meer besmette dieren die de ziekte overbrengen. Ook wordt de ziekte waarschijnlijk vaker gevonden, omdat er vaker gedacht wordt aan Q-koorts en er vaker bloedonderzoek plaatsvindt. Q-koorts is met antibiotica goed te behandelen.
Wat is Q-koorts?
Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 15 Q-koorts besmettingen vastgesteld. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'coxiella burnetii'. De meeste besmettingen verlopen zonder klachten of als een milde griep (koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, buikpijn, diarree, pijn op de borst). Bij een ernstiger verloop begint de ziekte meestal met heftige hoofdpijn en hoge koorts en kan longontsteking voorkomen. Meestal geneest Q-koorts vanzelf binnen twee weken. Ernstige ziektegevallen zijn goed te behandelen met antibiotica. De ziekte is door middel van bloedonderzoek vast te stellen.
Hoe krijg je Q-koorts?
Dieren zijn de belangrijkste bron van de ziekte (meestal herkauwers, zoals runderen, geiten en schapen). Geïnfecteerde dieren zijn meestal niet ziek maar scheiden de bacterie wel uit in hun urine, ontlasting, melk, moederkoek, vruchtvliezen en het vruchtwater. Vooral bij een miskraam of geboorte van deze dieren komen er veel bacteriën vrij. De ziekte wordt vervolgens overgebracht op de mens door inademing van besmet stof. Consumptie van ongepasteuriseerde zuivelproducten kan de bacterie ook overbrengen. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.
Is Q-koorts te behandelen?
Meestal geneest Q-koorts vanzelf na één tot twee weken. Soms is het nodig om na het vaststellen van Q-koorts de ziekte te behandelen met een antibioticum. Mensen die ziek zijn met hoge koorts, hoofdpijn en longklachten, kunnen bij de huisarts nagaan of hun klachten passen bij Q-koorts. De huisartsen en medisch specialisten in de regio Nijmegen zijn hierover geïnformeerd en kunnen beslissen of een bloedtest nodig is voor het vaststellen van de Q-koorts. Zonodig kan de huisarts antibiotica voorschrijven. Voor algemene vragen of meer informatie over de ziekte kunnen mensen terecht op de website van de GGD: www.ggd-nijmegen.nl
Noot voor de redactie (