Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dierenwelzijnsorganisaties luiden noodklok over dierenbeschermingswetgeving

22 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties presenteren Algemene Dierenbeschermingswet

Den Haag, 2 juni 2008 Morgenmiddag om 13.30 uur presenteert CDON, een coalitie van tweeëntwintig Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties, de Algemene Dierenbeschermingswet aan de Tweede Kamer. Deze wet is een reactie op de vaak te gefragmenteerde, vrijblijvende en veelal ineffectieve wetgeving op het gebied van dierenbescherming tot dusver. In de aanloop naar de bespreking in de Tweede Kamer van de door Minister Verburg voorgestelde Wet dieren, doen de dierenwelzijnsorganisaties een voorstel voor een zelfstandige dierenbeschermingswet. Deze wet legt de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn bij de overheid, legt zelfregulering aan banden en beschouwt dieren niet als zaken, maar als levende wezens met bewustzijn en gevoel. Het is ruim 20 jaar geleden dat dierenwelzijnsorganisaties zich genoodzaakt zagen om zelf een wetsvoorstel te presenteren. CDON hoopt dat ook dit voorstel zal dienen als basis voor nieuwe dierenbeschermingswetgeving.

De Algemene Dierenbeschermingswet van CDON is ondubbelzinnig en helder in haar doelstelling: het bieden van een ethische en wettelijke basis voor continue, effectieve bescherming van álle dieren. Daarmee kiest CDON nadrukkelijk voor een ander doelstelling dan de voorgestelde Wet dieren. De Wet dieren is een samenvoeging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd), met een aantal zuiver economische wetten die de productie van dieren moeten stimuleren. Daarom behartigt zij niet alleen de belangen van dieren, maar óók van de partijen die dieren gebruiken en houden, volgens CDON een zeer opmerkelijke en onwenselijke combinatie voor een EU-land.

Actieve rol voor de overheid

Uitgangspunt van de Algemene Dierenbeschermingswet is de erkenning van dieren als levende wezens met bewustzijn en gevoel, ofwel de erkenning van de intrinsieke waarde van dieren. Op basis van dat beginsel wordt een actieve rol van de overheid verlangd in de bescherming van dieren. David van Gennep, woordvoerder namens CDON: Het is aan de overheid om een respectvolle omgang met dieren te bevorderen, te verbeteren en waar nodig af te dwingen. De minister stelt in haar wetsvoorstel daarentegen voor om de sector een cruciale rol te laten spelen. Uit de praktijk van alle dag weten wij welke ellende dat tot gevolg heeft.

Toetsing van het doel

In de wet van CDON is vastgelegd dat voor alle handelingen waarbij dieren betrokken zijn, het nee, tenzij - beginsel geldt. Dat houdt in dat het gebruik van dieren is verboden, tenzij de noodzaak daartoe op basis van een ethisch afwegingsmodel, gerechtvaardigd kan worden. In het wetsvoorstel van minister Verburg doet het doel waarvoor dieren worden gebruikt daarentegen niet ter zake en ontbreekt een ethisch afwegingskader. David van Gennep: Dan mag je met elk doel, hoe futiel ook, dieren exploiteren. Hierdoor kan bijvoorbeeld de productie van bont of diergebruik voor kunstuitingen, niet worden verboden of tegengegaan.

Beoordeling op basis van wetenschappelijke criteria

CDON pleit er in haar wet tevens voor dat het welzijn van dieren wordt beoordeeld op basis van wetenschappelijk vastgestelde criteria die betrekking hebben op lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden van dieren. In het wetsvoorstel van het ministerie van LNV wordt het houden van dieren enkel beoordeeld op basis van het lichamelijk welbevinden van dieren. David van Gennep: Hierdoor wordt het welzijn van bijvoorbeeld circusdieren alleen beoordeeld op basis van hun lichamelijke gesteldheid en niet op basis van de vraag of het natuurlijk gedrag is om dagelijks door een brandende hoepel te springen.

Eveneens verplicht de Algemene Dierenbeschermingswet de overheid om de wetgeving op het gebied van dierenbescherming regelmatig te evalueren en nieuwe wetenschappelijke inzichten in te brengen in de wetgeving.

De volledige tekst van de Algemene Dierenbeschermingswet kan worden gedownload via www.dierencoalitie.nl

Over CDON

CDON (Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland), bestaat uit 22 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties die in totaal bijna 1 miljoen leden/donateurs vertegenwoordigen:

Stichting AAP - Bont voor Dieren - Comité Anti Stierenvechten - Compassion in World Farming Nederland - De Dierenbescherming - Stichting Dierenrechten Europa - De Faunabescherming - Hondenbescherming - IFAW (International Fund for Animal Welfare) - Milieudefensie - Nederlandse Vegetariërsbond - Nederlandse Vereniging voor Veganisme - Vereniging Proefdiervrij - Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren - Stichting Dier en Recht Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft - Varkens in Nood - Vissenbescherming - Wakker Dier - World Animal Net - WSPA Nederland - Zeehondencrèche Lenie t Hart