Gemeente Delft
Cijfers handhavingsactie station Delft
Zwartrijders, foutparkeerders en wildplassers hadden het moeilijk vrijdagavond in Delft
Vandaag zijn de resultaten bekend van de handhavingsactie op en rond het station Delft Centraal. Zes uur lang werden overtreders meteen aangesproken, bekeurd of zelfs aangehouden, afhankelijk van de aard van het vergrijp. Dat resulteerde onder meer in 33 aanhoudingen, 188 bekeuringen en 89 waarschuwingen. Burgemeester Bas Verkerk is vol lof over de samenwerking en de behaalde resultaten.
De actie op station Delft is de tweede in een serie die naast handhavend op te treden tot doel heeft het stationsgebied veilig te maken en te houden, maar is tegelijkertijd een goede test voor de samenwerking tussen de vele deelnemende partijen. De regie ligt bij de gemeente Delft, de operationele leiding ter plekke bij de Politie Haaglanden. 93 mensen werkten er aan mee van Politie Haaglanden, Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), NS, Connexxion, HTM en gemeente Delft (Toezicht Openbare Ruimte). Nieuw dit keer is dat het centrum waar monitoring plaats vindt van de 23 camera's actief betrokken was bij de handhavingsactie. Dit in combinatie met de vele controleurs, toezichthouders en politieagenten, maakte het mogelijk het gehele gebied te bestrijken van tramlijn 1, via het gebied voor het station, tot en met aankomende en vertrekkende treinen.
Inkijkje
De analyse van resultaten laat zien dat zwartrijden (dan wel met het verkeerde kaartje rijden) de overtredingenlijst aanvoert: de KLPD bekeurde daar 26 keer voor, de NS 31 en de HTM 86. Gevolgd door foutief parkeren voor het station. De TOR moest daarvoor 75 waarschuwingen afgeven en ging één maal over tot het uitschrijven van een bekeuring, waarna de geïrriteerde autobezitter levensgevaarlijk wegscheurde en daarbij zijn velg beschadigde. De politie en HTM verrichtten samen 22 aanhoudingen. Een groot deel daarvan betrof moeilijkheden bij controle op tram 1. Ook waren er echter aanhoudingen voor wapen- en drugsbezit. Dankzij het cameratoezicht kon de politie een wildplasser in de kraag grijpen. Hetzelfde betrof iemand die meende het spoor over te kunnen lopen om het andere perron te bereiken. Dankzij een enorme sprint van een van de controleurs van TOR kon deze net voor het instappen in de trein aangehouden worden.
Vriendelijk
Naast streng optreden, was er ook ruimte voor tactvol en of publieksvriendelijk optreden. Zo werden dit keer voor het eerst fietsen die hinderlijk gestald stonden, weliswaar verwijderd, maar op de bewuste plek liet de TOR een foto achter met telefoonnummer waar de eigenaar zijn fiets weer kan ophalen (tegen betaling van ¤ 10). Een jongen die meende glas op de stoep kapot te moeten gooien, mocht de scherven zelf opruimen en in de vuilnisbak gooien. Ook Connexxion wilde, na enkele dagen stakingen, tactvol optreden.
Handhavingvrijdagavond
De actie van vrijdagavond 30 mei is een uitvloeisel van het Handhavingsarrangement Stationsgebied dat genoemde partijen hebben ondertekend. Burgemeester Verkerk: "Het is goed te zien dat dit niet slechts een papieren document is, maar dat partijen in de praktijk uitstekend blijken samen te werken. Wat dit maal vooral opvalt is dat door de uitstekende aansturing van de politie, er snel kon worden geschakeld tussen de deelnemers aan de actie en zo voortvarend kon worden opgetreden. Ik ben ervan overtuigd dat er een preventieve werking uitgaat van acties als deze en dat ze leiden tot een verhoogd veiligheidsgevoel. Reacties van omstanders, aankomende en vertrekkende reizigers en passanten, waren dan ook vrijwel unaniem dat ze het een prima actie vinden. Dat zegt genoeg."
Voor meer cijferwerk en/of achtergrondinformatie, kunt u terecht bij Hans Buskes, woordvoerder gemeente Delft, 06-53986131