Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden uit Limburgs Parlement 30 mei 2008 De vergadering stond vooral in het teken van de behandeling van de jaarstukken 2007 en de Voorjaarsnota. Bij de behandeling van het communicatiebeleid voor de komende jaren kozen Provinciale Staten voor zichzelf een nieuwe naam: Limburgs Parlement

Jaarstukken 2007
Met de jaarstukken leggen Gedeputeerde Staten verantwoording af over het gevoerde beleid in 2007.
Door de oppositiepartijen werd aandacht gevraagd voor de conclusies en adviezen van de Zuidelijke Rekenkamer en de Controlecommissie omtrent de gewenste verbetering van aspecten als inzichtelijkheid, transparantie en controleerbaarheid. Het Limburgs Parlement besloot een werkgroep in het leven te roepen die over deze aspecten advies zal uitbrengen.
Het amendement van de VVD om het extra interim dividend van Essent van 40 miljoen in te zetten voor een teruggave aan de Limburgse huishoudens werd verworpen: 37 stemmen tegen (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, Partij voor de Dieren en D66) en 6 voor (VVD).

De Jaarstukken 2007 werden vastgesteld: 36 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, PNL, Partij voor de Dieren en D66) en 8 stemmen tegen (SP).

Communicatiebeleid voor het Limburgs Parlement
Het Limburgs Parlement stelde met algemene stemmen de kaders vast voor het communicatiebeleid van Provinciale Staten voor 2008 en verder, inclusief het activiteitenplan communicatie 2008. Bij de vaststelling van het communicatiebeleid werd besloten om in toekomstige uitingen niet meer de term Provinciale Staten te voeren maar Limburgs Parlement.

Voorjaarsnota 2008
De Voorjaarsnota is bedoeld als leidraad voor het debat met het Limburg Parlement over de te volgen koers op hoofdlijnen. Met de Voorjaarsnota wordt vooruit gekeken naar het komend jaar; de nota vormt derhalve de basis voor de begroting van 2009. De fracties gaven hun reactie op de Voorjaarsnota. Daar waar een aantal oppositiepartijen zich kritisch uitte op inzichtelijkheid, concreetheid en controleerbaarheid, deed gedeputeerde Kersten een oproep om de nota inhoudelijk op de juiste merites te beoordelen.

Ingediende moties Voorjaarsnota:
Motie Renovatie Lambertuskerk en ECI-complex
De statenbrede motie om ten behoeve van renovatie van de Lambertuskerk in Maastricht 1.600.000 te reserveren en voor het ECI-complex 2.000.000, werd unaniem aanvaard.
Motie Termijnen tenderregeling cultuur
De door SP, VVD, GroenLinks, CDA en D66 ingediende motie om de aanvraag- en behandelingstermijnen van de tenderregeling cultuur beter af te stemmen op de belangen van indieners werd met algemene stemmen aanvaard.
Motie Subsidie energiebesparing
PvdA en CDA dienden een motie in voor een subsidieregeling voor huishoudens voor investeringen in duurzame energie en energiebesparing en hiervoor in de begroting 2009 financiële ruimte ter beschikking te stellen. Deze motie werd met 33 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD en D66) en 7 tegen (VVD) aangenomen. Motie atelierwoningen
PvdA diende een motie in voor atelierwoningen in Limburg voor jong creatief talent en het culturele klimaat verder te stimuleren door de ontwikkeling van een Talentvol Kunstenaarshuis voor talentvolle jonge kunstenaars. Deze motie werd met 33 stemmen voor (CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD en D66) en 7 tegen (VVD) aangenomen. Motie studie vestigingslocaties EDCO
De motie van GroenLinks om een studie te verrichten naar de mogelijkheden van vestiging van EDCO op 3 locaties (Venlo Trade Port, bedrijventerrein St.Joost en de Meer, gemeente Roerdalen) werd met 29 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD en PNL) en 11 voor (SP, GroenLinks, PvdD, D66) verworpen.
Motie renovatie Rodahal
De motie van CDA, PvdA en PNL om een bedrag van maximaal 2,5 miljoen te reserveren in de begroting van 2009 voor de renovatie van de Rodahal en Kerkrade en dit bedrag te koppelen aan de regioagenda Parkstad werd unaniem aanvaard.
De Voorjaarsnota 2008 werd met 30 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, PNL, D66) en 10 stemmen tegen (SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren) aangenomen.

Motie vreemd aan de orde van de dag
Motie afkeuring financiële bijdrage aan Roda JC De door GroenLinks, SP en VVD ingediende motie, waarmee deze fracties hun afkeuring uitspreken over de toekenning van een provinciale bijdrage aan Roda JC voor deelname aan de landelijke eredivisie voetbal voor vrouwen, werd met 24 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD, PNL en D66) en 15 voor (SP, VVD, GroenLinks en PvdD) verworpen.

Tenslotte stelde het Limburgs Parlement de beleidskaders vast voor reserves en voorzieningen alsmede de kaders voor herstructurering van bedrijventerreinen.

2-6-2008 15:06