Politie Friesland

Politieberichten van zondag 1 juni

Fryslân, 01-06-2008 o Politieberichten van zaterdag 31 mei 11.00 uur t/m zondag 1 juni 11.00 uur.

Oostrum: politie zoekt getuigen ontvoering
De politie zoekt getuigen of anderszins mensen die klaarheid kunnen brengen in een opmerkelijk voorval op zaterdagavond 31 mei 2008 nabij de Tichelwei te Oostrum. Omstreeks 21.00 uur zagen twee getuigen dat een meisje op het fietspad nabij de Tichelwei liep. Dat is op de plek waar de Friese Marrekrite aanlegplekken heeft voor passanten, bootjes. Het meisje werd door twee mannen in een donkere, mogelijk zwarte auto werd getrokken. Het meisje was ongeveer 18 á 20 jaar met lang blond haar. De ene man was ongeveer 30 á 40 jaar, donker kort haar, nette verzorgde verschijning. Hij was eerst door het maïsland gelopen in de richting van het meisje en de andere man stond met de auto een honderd meter verderop. Er is geen goed signalement van de andere man. Bij het wsegrijden zaten beide manne voorin; het meisje achterin. Door de politie is direct een sporenonderzoek uitgevoerd. Ook is onder andere onder de watersporters, die daar afgemeerd lagen, een buurtonderzoek gehouden. Tot nu toe heeft dit niet geleid tot de oplossing van deze opmerkelijke gebeurtenis. De politie verzoekt iedereen die iets weet of heeft gehoord over deze zaak of anderszins iets kan bijdragen dat tot de opheldering leidt, zich te melden. Dar kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Oostrum: brand in schuur
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een brand in een schuur van een boerderij aan de Heechswei. De brand werd ontdekt door een medewerker van een naastgelegen boerderij. Een deel van de weg werd direct afgezet in verband met de mogelijk van asbest. De brandweer bluste het vuur. Er ontstond flinke schade maar de landbouwvoertuigen, die in de schuur stonden, zijn vermoedelijk bespaard gebleven. Gezien het feit dat een technische oorzaak niet waarschijnlijk is, houdt de politie rekening met brandstichting. Er is een buurtonderzoek uitgevoerd en de technische recherche zal een uitvoerig sporenonderzoek naar de oorzaak doen.

Steggerda: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen een fietser en een auto op de Westvierdeparten. Beiden reden in de richting Vinkega. De automobilist, een 63-jarige man uit Noordwolde, haalde de fietser in. Op het moment dat hij met de auto de fiets had gepasseerd, zag hij dat de fietser naar links stuurde. Kennelijk had die niet gezien dat er nog en aanhangwagen achter de auto zat. Een aanrijding was het gevolg. De man op de fiets, een 66-jarige inwoner van De Hoeve, kwam ten val. Hij is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Veenwouden: groep winkeldieven aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag vijf mannen in de leeftijd van 24 tot 34 jaar, allen uit Ter Apel, op verdenking van winkeldiefstal. De vijf werden op heterdaad ontdekt toen ze met een speciaal voor winkeldiefstal geprepareerde tas goederen mee wilde nemen zonder te betalen uit een winkel aan d3e Hoofdstraat. De winkelier belde 1-1-2 en ging direct achter het vijftal aan. Bij het NS-station trof de politie de winkelier, de vijf verdachten en de tas met gestolen waar, 19 opzetborstel voor tandenborstels, crème en lipstick. Alle verdachten zijn aangehouden in ingesloten. Waarschijnlijk hebben ze meer zaken op hun geweten.

Dronrijp: alcoholcontrole Ryper Merke
De politie heeft zaterdagochtend opnieuw van 07.00 tot 08.30 uur een alcoholcontrole gehouden op eventuele doorzakkers met een kort nachtje na het dorpsfeest. Ruim 30 bestuurders moesten blazen. Niemand had teveel gedronken. De meeste bestuurders konden de actie wel waarderen.

Leeuwarden: man aangehouden na vernieling
De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige man uit Heeze ingesloten op verdenking van vernieling. Volgens getuigen, medewerkers van de NS, had de man met een steen een snoepautomaat op het perron van het station vernield. Ze hadden de verdachte aangehouden en droegen hem over aan de politie.

Hoornsterzwaag: man komt om bij eenzijdig ongeval
Zaterdagavond rond 22.00 uur is een 30-jarige man uit Drachten om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeval op de Sint Magnuswei. Het slachtoffer kwam met zijn personenauto vanuit de richting Jubbega, verloor door onbekende reden de macht over het stuur en kwam tot stilstand tegen een boom. Hij was op slag dood.

Bolsward: aanrijding en alcohol
De politie heeft zaterdagnacht een fietser, een 61-jarige man uit Bolsward, betrapt op het rijden onder invloed. De man was betrokken bij een aanrijding. Op de Bargefenne stuurde hij uit naar links om over te steken op het moment dat hij juist werd ingehaald door een auto, bestuurd door een 19-jarige jongeman uit Bolsward. De fietser kwam ten val maar raakte niet gewond. Wel bleek dat hij had gedronken. Aan het bureau blies hij. 560 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: bestuurder onder invloed gepakt na achtervolging De politie heeft zaterdagnacht een 54-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van onder andere rijden onder invloed. Kort na middernacht wilden politiemensen de verdachte met zijn auto controleren op de Heiligeweg in Harlingen. Ze gaven hem een sein met een lamp. De verdachte remde eerst af maar op het laatste moment vermeerderde hij snelheid en ging er vandoor. Aanderhalf uur later zagen surveillerende agenten de auto opnieuw met dezelfde bestuurder op de Almenumerweg rijden. De bestuurder negeerde vanaf dat moment diverse stoptekens. De Franeker vervolgde zijn weg via de A31 naar zijn woonplaats. Tot tweemaal toen werd getracht de auto van de verdachte met een politieauto tot stoppen te dwingen. Op de A31 moest deze poging gestaakt worden uit veiligheid voor andere weggebruikers. Op de afrit Franeker reed de verdachte door de berm om aan de politieafzetting te ontkomen. Uiteindelijk kon hij op de eerste rotonde op de Hertog van Saxenlaan in Franeker worden klemgereden. Hij werd aangehouden. Het bleek dat de bestuurder onder invloed was. Aan het bureau blies hij 975 ug/l. Ook was zijn rijbewijs al eerder ongeldig verklaard. Bij onderzoek aan het bureau bleek ook nog dat de verdachte enkele wikkels speed bij zich had. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Twijzelerheide: bierglas in gezicht geduwd
De politier stelt een onderzoek in naar een poging zware mishandeling op zaterdagavond. Rond die tijd bevond een 19-jarige meisje uit Twijzelerheide zich in een horecabedrijf. Zij kreeg daar woorden met een andere jongedame. Het meningsverschil leidde tot een ruzie waarbij de onbekende een bierglas in het gezicht van de 19-jarige duwde. Het glas versplinterde daarbij. Ze liep wondjes aan haar gezicht op. Ze deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van het onbekende meisje.

Lemmer: brandstichting
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag onderzoek gedaan naar enkele brandstichtingen. Rond 04.00 uur werd en brand in een groene container gemeld in het fietstunneltje. Brandweer en politie gingen ter plaatse. Even later bleek dat er brand was in een schuurtje achter een woning aan de Gemini. Buurtbewoners blusten het vuur met tuinslangen. Het bleek dat er twee containers tegen het schuurtje waren aangezet en die waren in brand gestoken. Het schuurtje bleef bespaard maar liep wel schade op.

Leeuwarden: aanhoudingen na openlijk geweld
De politie heet zondag rond 05.00 uur twee inwoners van Leeuwarden van 19 en 28 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld. Een 27-jarige Leeuwarden liep met zijn vriendin over de Wirdumerdijk. Ze hadden ruzie met elkaar. De twee verdachten kwam met de bromfiets langsrijden en bemoeiden zich ermee. Dat leidde tot een vechtpartij, waarbij de twee op de brommer de Leeuwarder sloegen met hun helm. Aan de hand van de camerabeelden wist de politie wat er was gebeurd en kon één verdachte ter plaatse worden aangehouden. Uit de beelden was ook duidelijk dat de tweede verdachte was weggelopen in een steeg. Hij werd daar aangehouden. Beide verdachte zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: spoor van vernielingen
De politie ontdekte zondagochtend dat er een spoor van vernielingen was achtergelaten na de zaterdagstapavond. Van de abri aan de Oppenhuizerweg werden alle ruiten ingegooid. Bij een bedrijf aan deze weg werden bakstenen meegenomen. Op het Kleinzand werd een ruit van een woning en een ruit van een kantoor ingegooid. Bij een bed rijf aan de Suupmarkt werden met de bakstenen ook twee ruiten vernield. Op de Galigapromenade werden enkele containers omgegooid. Door een getuige waren twee knapen op de fiets gezien. Ze waren beide gekleed in een witte jas of trui.

Goenga: brand na blikseminslag
De politie heeft zondagochtend geassisteerd bij een brand in een schuurtje achter een woning aan de Hege Wier. De brand is vermoedelijk ontstaan door blikseminslag. De bewoners waren er snel uit. De brandweer bluste het vuur.

Dronrijp: zes aanhoudingen voor openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagochtend zes knapen van 17 tot 21 jaar uit Wommels, Hidaard, Easterein en Tirns aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Getuigen hadden gezien dat ze op de luifel van een winkel aan de Bregebuorren hadden staan springen en dat een aantal plantenbakken waren vernield. Ze waren daarna weggelopen naar de Dubelestreek. Daar trof de politie de groep aan. Ze zijn aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 54-jarige automobilist uit Woudsend. De politie kwam de man op het spoor na tips van getuigen dat hij slingerend reed vanaf Sondel naar Balk. Op de Suderseewei werd de auto aangetroffen. De bestuurder had inderdaad gedronken. Aan het bureau blies hij 780 ug/l. Naast de invordering kreeg hij een rijverbod en wordt er proces-verbaal opgemaakt.
Zaterdagavond werd eveneens het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Warns. Hij reed op de Rijksweg A7 ter hoogte van IJsbrechtum 50 km/u te snel. Ook kreeg hij een proces-verbaal.
Zaterdagnachtis een 29-jarige man uit Sneek betrapt op het rijden onder invloed. De man reed slingerend met zijn auto over het midden van de rijbaan van de Hettingawei. Bij controle bleek hij flink onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 815 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van tien uren, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt.
In Dokkum raakte een 28-jarige inwoner van Anjum,het roze document kwijt. Hij werd met zijn auto gecontroleerd op de Strobosserweg. Hij blies 650 ug/l, kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Politie bezoekt 470 veroordeelden ivm openstaande straffen De politie in Groningen, Fryslân en Drenthe heeft op 31 mei weer een grote interregionale executieactie gehouden. Door medewerkers van de parketpolitie van de drie korpsen werden 470 adressen bezocht. In totaal werd 38.682,- aan openstaande boetes geïnd en moeten 57 veroordeelden gevangenisstraf of hechtenis uitzitten. Verder zijn 57 vonnissen aangezegd aan veroordeelden en is één voertuig buiten gebruik gesteld.

Alles uit de kast om straf te ontlopen
Enkele veroordeelden haalden alles uit de kast om aan hun straf te ontkomen. Op een adres in Drenthe probeerde iemand met een "houdini"-achtige act aan zijn straf te ontkomen. Hij kroop vanuit zijn bed in een bijzonder kleine kast. Zijn echtgenote vertelde dat hij er niet was maar wist de politikmensen niet bte overtuigen; het gehele bed was nog warm. De reden van het verstoppen: hij moest 34929 betalen of 343 dagen zitten. Hij koos voor het laatste. In Frriesland trachtte iemand aan een half jaar gevangenisstraf te ontkomen door via de achter te vluchten en de gracht in te springen. Een getuige had hem in de gaten en belde 1-1-2. Het was daarna niet zo moeilijk de natte klant te herkennen en in te rekenen.

Eens per jaar gezamenlijke acties
Eens per jaar houden de drie korpsen een gezamenlijke actie waarin wordt samengewerkt met de verschillende teams van de basispolitiezorg, de Dienst Vervoer & Ondersteuning van het Ministerie van Justitie, het Landelijk Coördinatie Centrum Arrestatiebevelen (LCA) van het CJIB en de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie. Het doel van deze acties is om een flinke hoeveelheid
executieopdrachten (nog openstaande vonnissen zoals boetes, hechtenis en gevangenisstraf), afkomstig van het CJIB, af te handelen. Hopelijk wordt daardoor het betalingsgedrag van de betrokkenen beïnvloed. De acties laten zien dat het menens is en dat veroordelingen en het niet (tijdig) betalen uiteindelijk lijdt tot aanhouding en/of gijzeling. De resultaten stemmen evenals vorig jaar tot tevredenheid. Toen werden er bijna 70 personen aangehouden. Door de acties is er veel publiciteit en er wordt veel betaald. Ook in de dagen na de acties is dit nog merkbaar aan de loketten van de parketpolitie.

Friese acties
Naast deze interregionale actie houdt de Friese parketpolitie, onderdeel van het team Arrestantenverzorging en Justitiele Ondersteuning (AJO), samen met hun Groninger en Drenthse collegas drie keer per jaar (in elke provincie één) gezamenlijk acties. Het Friese team gaat verder ongeveer eens per vier weken in Fryslân regelmatig op pad in samenwerking met de lokale politieteams. Naast deze acties zijn de AJO-medewerkers zes dagen in de week op pad met executieopdrachten.

Taken AJO-team
Het Friese team AJO heeft vijf hoofdtaken:

· verzorging van arrestanten (Leeuwarden en Drachten en de rechtbank en het gerechtshof)

· vervoer van arrestanten

· betekenen van gerechtelijke stukken

· ordehandhaving bij de verschillende zittingen (o.a. kantonrechter, rechtbank en gerechtshof) en

· uitvoeren van executieopdrachten.
Verder is het team AJO vaak actief bij evenementen zoals
risicowedstrijden, PC Franeker, housepartys enzovoorts. Daarbij ondersteunt ze voornamelijk met arrestantenzorg en het
arrestantentransport.