UMC Utrecht


Stamcellen tegen acuut leverfalen

Mesenchymale stamcellen (MSC) zijn veelbelovend voor de behandeling van acuut leverfalen. Dat concludeert Daan van Poll in zijn proefschrift.

Deze stamcellen zijn makkelijk uit het beenmerg maar bijvoorbeeld ook uit liposuctie-vet te verkrijgen. Van Poll wekte in ratten acuut leverfalen op door een bepaalde gifstof in te spuiten. Zonder behandeling overleed 85-90% van de dieren. Vervolgens behandelde hij de ratten op verschillende manieren. In eerste instantie werden de dieren via bloedvaten in hun hals aangesloten aan een "bio-artificiële lever". In dit geval werd deze alleen niet gevuld met levercellen om de leverfunctie over te nemen, maar met MSC om de lever te "genezen". Na deze MSC-behandeling overleefde meer dan 70% van de dieren, en overleed slechts een kleine 30%, significant minder dan zonder behandeling.

In volgende experimenten werd bewezen dat de "bio-artificiële lever" niet nodig was om de dieren te genezen. Een injectie in de bloedbaan met een oplossing van de MSC zelf was vrijwel net zo effectief. Zelfs het injecteren van alleen de stoffen die de MSC uitscheiden was voldoende om een therapeutisch effect te bereiken. Deze behandelingsmethode zou in een klinische setting veel makkelijker haalbaar zijn, des te meer omdat de uitgescheiden stoffen waarschijnlijk bewaard kunnen worden en vergelijkbaar met gangbare medicijnen als "shots" toegediend zouden kunnen worden.

Daan van Poll promoveert op 5 juni aan de Universiteit Utrecht. donderdag 5 juni 2008