Ingezonden persbericht
Amsterdam 25 maart 2008
Excursie 1 Juni 13.00 uur Onbekend maakt onbemind.
De Chinese gemeenschap in Amsterdam
Het ontstaan van Chinese leefgemeenschappen overal ter wereld rond de eeuwwisseling van de 19e en 20ste eeuw, vindt zijn oorsprong in wanhoop en armoede in het moederland China, en nieuwe wanhoop en isolement in de landen van aankomst. In 1911 werden Chinezen met honderden tegelijk door de stoombootmaatschappijen naar de havens van Amsterdam en Rotterdam gehaald om als stoker de plaats van Nederlandse zeelieden in te nemen. Geliefd waren de Chinezen niet. En ook later, na de tweede wereldoorlog, toen de Chinese restaurants een bloeitijd doormaakten, bleef het een besloten, mysterieuze en onbeminde migrantengroep met alle vooroordelen van dien.
Drs. Mariska Stevens beschrijft deze vorm van xenofobie en analyseert de wijze waarop het zogenaamde 'gele gevaar' vele decennia later nog steeds de internationale politiek domineert.
Mariska Stevens is linguïstisch cultureel antropoloog. Zij is directeur van de Blue Water Dragon Foundation, een non-profitorganisatie die projecten ontwikkelt ten behoeve van voorlichting, interculturele communicatie en samenwerking.
Aansluitend kunt u deelnemen aan een wandeling over de Zeedijk en omtrek waar u nader kennis kunt maken met de Amsterdamse Chinese gemeenschap. Uw gids daarbij is Angeline Joordens.
Prijs ? 12,50 NB de excursie start om 13 uur met de inleidende lezing in De Burcht
Reserveren gewenst
Stadswandeling 8 juni 14.00 uur Project West: De Baarsjes
In dit deel van de gordel '20 - '40 bekijken we de Mercator- en Postjesbuurt, die samen het resultaat zijn van het 6000-Woningenplan van de gemeente in de jaren 1920. Beide buurten vormen één groot museum van de sobere variant van de latere Amsterdamse School, die hier nog tot in de jaren 1930 dominant was. Elke grote naam uit die tijd is vertegenwoordigd, maar het Mercatorplein van Berlage is uiteraard het meest bekend. Ook de langgerekte gevels van Wijdeveld en de creaties van Kropholler en Kramer geven de buurt een herkenbare aanblik.
En tenslotte wandelen we langs monumenten als Het Voorbeeld en de Chassékerk.
Prijs ? 10,- Startpunt: Mercatorplein Reserveren gewenst
Stadswandeling 15 juni 14.00 uur Napoleontisch Amsterdam
Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat Amsterdam tot hoofdstad van het land werd. In 1795 waren de Franse troepen ons land binnengetrokken: De Oranjes maakten plaats voor de Bataafse Republiek en later voor de monarchie met Koning Lodewijk Napoleon aan het hoofd. De relatief korte Franse tijd bracht grote en blijvende veranderingen teweeg in ons staatsbestel, maar liet ook zijn sporen na in het stadsbeeld. De wandeling voert van de Muiderpoort naar De Dam, via de Oranje-Nassaukazerne (ooit gebouwd voor Napoleons soldaten), Entrepotdok (het Entrepot was een Frans systeem), Wertheimpark, Hortus Botanicus, Synagogen, het Trippenhuis en hotel The Grand.In 1808 werd het stadhuis op De Dam tot koninklijk Paleis en werd het stadhuis verplaatst naar wat nu The Grand is.
Prijs ? 10,- Startpunt: De Muiderpoort nabij het Tropenmuseum. Reserveren gewenst
Muziek 22 juni 14.00 uur The Strauss/Warschauer Duo "Dem Fideles Neshome: the Soul of the Fiddle"
Violiste Deborah Strauss en gitarist Jeff Warschauer zijn twee van de bekendste en populairste uitvoerenden en leermeesters in de internationale Jiddishe en klezmer muziekscène. Ze zijn beiden lid geweest van de legendarische Klezmer Conservatory Band en hebben o.a. opgetreden met violist Itzhak Perlman. Als het Strauss/Warschauer Duo hebben zij met veel succes opgetreden op o.a. het Philidelphia Folk Festival, het Joods Cultureel Festival in Krakau, het Folksbiene Yiddish Theater in New York, en, met Theodor Bikel, in The Art of Yiddish in Los Angeles. Zij leiden workshops door geheel Noord-Amerika en Europa, waren deel van de faculteit van KlezKamp, KlezKanada en KlezFest aan de Universiteit van London en zijn tevens curators van de Columbia University Series on Klezmer Music and Yiddish Song.
Bijna iedere liefhebber van het Jiddish is bekend met Rozhinkes mit mandlen, Alle brider en Di Jiddishe Mame: Jiddishe liederen uit het Europa van voor de oorlog. Tegelijkertijd wordt in New York het lied Dona, dona (of Dos kelbl), over de vrijheid van een vogel, geschreven. Het Jiddish is in die tijd een wijd verspreide taal en cultuur van Europa (de bakermat van het Jiddish) tot Noord-Amerika. Zoals Amsterdam het centrum van deze taal en cultuur was in de 18e eeuw, zo is dat New York nu. Het New Yorkse Strauss-Warschauer Duo is opzoek naar nieuw en onbekend materiaal, daar staan zij om bekend in de wereld van de klezmer-muziek. Zij componeren nieuwe muziek op zowel nieuwe als oude gedichten. Een selectie van hun werk krijgt u te horen.
De Stichting Mokum Alef organiseert ook workshops met het Duo Strauss Warschauer, zie: www.mokumalef.nl
Toegang: ? 15,- Reserveren gewenst
Stadswandeling 29 juni 14.00 uur Diamantwandeling (1)
Maatschappelijke positie van de arbeiders
De conjunctuurgevoelige diamantindustrie heeft korte periodes van grote bloei gekend die steevast werden gevolgd door dramatisch verval. Voor de grote groep diamantbewerkers betekende dit een onzeker bestaan. Het is dan ook niet verrassend dat vanuit deze beroepsgroep de eerste grote vakbond is ontstaan. In de negentiende eeuw leidde toenemend maatschappelijk bewustzijn tot de introductie van sociale woningbouw en publieke sanitaire voorzieningen (o.a. badhuizen). De wandendeling voert over het eiland Uilenburg waar de eerste stadssanering plaatsvond en waar tegenwoordig nog één van de grootste diamantfabrieken staat. Ook het maatschappelijke leven van de Joodse diamantarbeiders uit deze buurt komt tijdens de wandeling aan bod.
Prijs ? 10,- Startpunt: De Burcht Reserveren gewenst
Voor nadere inlichtingen kunt u contact met mij opnemen (020-6241166)
Met vriendelijke groet, Jos Baars
De Burcht
Henri Polaklaan 9
1018 CP Amsterdam
020-6241166
www.deburcht.org
---- --