Openbare bibliotheek Amsterdam


Juni - Maand van het Spannende Boek

26 mei 2008 - 15:31
Juni_maand-van-het-spannende-boek-2008
De maand juni staat in het teken van het spannende boek. Dit genre is het bestverkocht en ook het meest geleend. Ontzettend populair dus. Opvallend is dat de markt vooral gedomineerd wordt door vrouwelijke schrijfsters, zoals Nicci French, Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Saskia Noort. Bij de OBA worden diverse activiteiten georganiseerd in het kader van dit thema.

Zondag 22 juni, 15.00 uur,
Kinderlaboratorium, jeugdetage, Centrale Bibliotheek Kunstworkshop voor kinderen o.l.v. Atelier Sanne Kom in het kader van de maand van het spannende boek een super spannende griezel maken!
Voor kinderen van 7-9 jaar.
Schrijf je tijdig in, want er zijn maar beperkt plaatsen! Toegang: EUR 7,50. Met OBA-pas of Stadspas: EUR 5,00 (inclusief materiaal) (Max 16 deelnemers)

Zondag 29 juni, 15.00 uur,
Kinderlaboratorium, jeugdetage, Centrale Bibliotheek Kunstworkshop voor kinderen o.l.v. Atelier Sanne Kom in het kader van de maand van het spannende boek een super spannende griezel maken!
Voor kinderen van 10-12 jaar
Schrijf je tijdig in, want er zijn maar beperkt plaatsen! Toegang: EUR 7,50. Met OBA-pas of Stadspas: EUR 5,00 (inclusief materiaal) (Max 16 deelnemers)

Zondag 29 juni, 15.00 uur,
Theater van 't Woord, Centrale Bibliotheek
IDFA in de OBA: The Champagne Spy
Regisseur: Nadav Schirman
Film in het kader van Maand van het Spannende Boek. `The champagne spy', van Nadav Schirman, is het verhaal van de Israëlische Udi, een man die ontdekt dat zijn vader in het begin van de jaren `60 Duitse wetenschappers bespioneerde die in Caïro nucleaire wapens ontwikkelden voor de Egyptische overheid. Oded is een man van in de vijftig. Jarenlang heeft hij gezwegen over zijn jeugdjaren, maar nu verbreekt hij het stilzwijgen en vertelt hij zijn verhaal. In het begin van de jaren zestig woonde hij als tiener met zijn joodse vader en moeder in Parijs. Op zijn twaalfde jaar werd hij door zijn vader in vertrouwen genomen: vader werkte als spion voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Hij bracht lange periodes in Egypte door, waar hij bekend stond als Wolfgang Lotz, een rijke paardenfokker van Duitse afkomst, die omging met allerlei hoogwaardigheidsbekleders. In werkelijkheid probeerde Lotz informatie te verzamelen en de ontwikkeling van anti-Israëlische wapens door Duitse wetenschappers te saboteren. Voor Oded is het een spannende tijd. Hij is trots op zijn vader, totdat deze wordt gearresteerd en blijkt dat hij een echt dubbelleven leidde, inclusief een nieuwe geliefde, met wie hij in Egypte trouwde. Die ontdekking betekent een enorme klap voor Oded en zijn moeder.
De verhalen van Oded en andere betrokkenen geven een fascinerend beeld van een waargebeurde spionagethriller met een ontluisterende schaduwzijde. Zoals de zoon over zijn vader zegt: 'Iedereen die hem nabij was, werd door hem gekwetst.'
Met dank aan Films Transit International
Engels ondertiteld.
Toegang: gratis

Vrijdag 13 juni, 20.00 uur, Bibliotheek Diemen en Donderdag 19 juni, 19.30 uur, Bibliotheek Indische Buurt Spannende boekverfilmingen (the making of)
Boekverfilmingen zijn al populair sinds de jaren `30 van de vorige eeuw. Allerlei soorten boeken worden tot film (of tv-serie) gemaakt, zelfs boeken die in eerste instantie `onverfilmbaar' lijken. Ook spannende boeken worden vaak verfilmd; van Hitchcocks Daphne Du Maurier-verfilming tot de recente Da Vinci Code. Maar hoe zorg je ervoor dat je film nog interessant is, als de kijker toch al weet wie het gedaan heeft? Of maakt dat misschien wel helemaal niet uit? Aan de hand van diverse filmfragmenten en voorbeelden legt Jedidjah Julia Noomen de ins en outs van het maken van een spannende boekverfilming uit, met als leidraad de verfilming van Het Gouden Ei van Tim Krabbe. Jedidjah Julia Noomen (1976), is zelf scenarioschrijver en daarnaast actief als producent en beleidsmaker op het gebied van film en media. Zij trad verder onlangs toe tot de net nieuw geïnstalleerde cultuurcommissie Zeeburg
Lezing en film in het kader van de maand van het spannende boek met als motto Knappe koppen, harde bewijzen..
Toegang: EUR 5,00. Met OBA-pas of Stadspas: EUR 3,75