Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 mei 2008

Extra controle op inzameling huishoudelijk afval binnenstad

De klachten over zwerfvuil uit vuilniszakken nemen de laatste tijd flink toe. Vooral in de binnenstad zetten inwoners hun vuilniszakken veel te vroeg aan de straat. Daarom maken de inspecteurs van Stadstoezicht vanaf zondag 1 juni extra ronden in de buurt. Overtredingen worden beboet met tenminste ¤ 60,-.

De gemeente spant zich in voor een schoon en veilig Alkmaar. Voortdurend blijkt dat Alkmaarders hieraan grote waarde hechten. Het lukt de gemeente echter de laatste tijd minder goed om de binnenstad schoon te houden. Dit komt onder andere doordat de vuilniszakken met het huisvuil veel te vroeg aan de straat staan.

Vandalisme

Vervuiling en vandalisme zijn terugkerende ergernissen. Vuilniszakken die lang op straat staan, worden opengescheurd door krijsende meeuwen of huisdieren. Daarnaast zijn de zakken regelmatig doelwit van vandalisme. Dit kan mogelijk ernstige gevolgen hebben; denk bijvoorbeeld aan brandstichting.

Medewerking

De gemeente Alkmaar roept haar inwoners op om de binnenstad schoon en veilig te houden. Zet het huisvuil pas op de inzameldag buiten en spreek anderen, die hun vuilniszak te vroeg buiten zetten erop aan. Ook kunnen inwoners overtredingen melden bij het gemeentelijke meldingsnummer (072) 548 9444.

Aanbiedregels

Om vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen heeft de gemeente een aantal aanbiedregels voor het huisvuil opgesteld:
* Zet de huisvuilzakken op de inzameldag tussen 6.00 uur en 7.45 uur buiten;
* Gebruik alleen vuilniszakken met KOMO-keur of vergelijkbare zakken van hoge kwaliteit;
* Plaats geen grofvuil en overig afval bij het huisvuil. Maak hiervoor een afspraak via www.alkmaar.nl/digitaalloket of bel (072) 548 9444;
* Raadpleeg rondom feestdagen de afvalkalender voor gewijzigde inzameldagen.

Papier en karton horen niet thuis in het huisvuil. Maak gebruik van de maandelijkse inzamelronde (zie afvalkalender). Inwoners kunnen papier ook wegbrengen naar de papierbakken in de milieustraten bij de supermarkt (bijvoorbeeld Paardenmarkt en Doelenveld). Daar staan tevens containers voor glas en textiel.

Noot voor de pers:

Chantal Kolleman

Medior Communicatieadviseur

Gemeente Alkmaar

T 072 - 548 8986

www.alkmaar.nl

aanwezig op: ma-di-wo-do-vr