Ingezonden persbericht

cid:660400716@28112006-2E87

Everest 55 jaar

Precies 55 jaar geleden op 29 Mei 1953 bereikten Ed Hillary en Tenzing Norgay voor de eerste maal de top van de hoogste berg ter wereld: de 8848 meter hoge Mount Everest. De berg is genoemd naar George Everest, Surveyor general bij de Great Trigonometric Survey of India van 1830-1843.
'Peak XV' werd als hoogste berg ter wereld door zijn opvolger Andrew Waugh ontdekt en later als eerbetoon aan Sir George omgedoopt tot Mount Everest.

edmundhillary300 (Custom).jpg

-- Hillary --

In het Nepalees heet de berg Sagarmatha, in het Tibetaans Chomolumgma. De berg ligt precies op de grens tussen Tibet (China) en Nepal. De Chinezen hebben begin Mei de Olympische vlam de berg opgedragen, hetgeen met name in Nepal tot grote protesten leidde. Lang tevoren geplande expedities mochten zelfs aan de Nepalese zijde de berg niet op wegens de Chinese vrees dat vlaggen met 'Free Tibet' op de top zouden wapperen.

Vlag in top

Werd vijf jaar geleden 'een halve eeuw Everest' in Nepal nog met groot vertoon gevierd onder toeziend oog van de toen al zeer oude Sir Edmund zelf (Hillary overleed op 11 Januari 2008, Tenzing op 9 Mei 1986), nu zijn de feestelijkheden vooral gericht voor de republiek en tegen de koning. De mensen lopen te hoop op Durbar Marg en eisen dat zijne ex-majesteit zijn koffers pakt - en wel nu direct.
Onder druk van de oprukkende menigte is ook de nationale vlag gehesen op het paleis. Het gebeurd om 19:40 uur vanavond (15:55 uur Nederlandse tijd) in het donker, zonder enige ceremonie, om de menigte tot bedaren te brengen.

Het kabinet, in beraad bijeen, heeft besloten om vrijdagochtend een brief aan het paleis te bezorgen met een aankondiging tot ontruiming. Uiterlijk over twee weken moet de koning weg zijn.
Dat zal nog wel wat ijver en personele inzet vereisen want de talloze ruimtes staan boordenvol met parafernalia die aan de staat zullen toevallen volgens de maoistische minister voor communicatie Krishna Bahadur Mahara: "We also decided to form a committee headed by Secretary at the Ministry of General Administration to record the properties and assets of the palace and take them under the government control."

Het cadeau van Prins Willem Alexander tijdens zijn bezoek aan Nepal in Januari 1997 was een tuin vol tulpen - die zullen wel blijven staan. Het cadeau van Transavia aan kroonprins Dipendra ter ere van de eerste vlucht naar Nepal in 1997 zal ook geen bron van onenigheid kunnen vormen: de peperdure, draadloos bestuurbare helikopter van aanzienlijke afmetingen heeft precies twee minuten gevlogen, waarna de roekeloze kroonprins hem liet crashen tegen een boom.

Zie een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=y5QjvgHeqJk&eurl=http://www.nepalnews.com/archive/2008/may/may29/news08.php demonstraties rond het paleis.

Vorige nieuwsbrieven: zie het Nepal Nieuws Archief
Informatie, aanmelden of afzeggen: nieuws@nepal.nl