Universiteit Leiden
Premier Balkenende bezoekt Fenestra
Fotobijschrift:
Het kabinet onder leiding van premier Jan Peter Balkenende maakt er werk van de belemmeringen voor studenten met een functiebeperking weg te doen nemen.
Op donderdag 29 mei bezoekt premier Balkenende Fenestra Disability Centre, het Leidse informatie- en servicecen-trum, voor studenten met een functiebe-perking. Ervaringsdeskundigen bespre-ken met hem de belemmeringen die deze studenten ondervinden op weg naar een baan.
Optimale omstandigheden
Sinds de oprichting van Fenestra begint in de Leidse universiteit door te dringen dat studenten met een functiebeperking recht hebben op optimaal onderwijs, optimale omstandigheden tijdens de examinering, en op de voorzieningen die daarvoor nodig zijn. Ook al kost dit extra geld of moeite. Fenestra helpt studenten hun weg te vinden en aan de juiste voorzieningen te komen, en ondersteunt studie-adviseurs en andere medewerkers die vragen hebben.
Hulpmiddelen te leen
In Plexus is een bescheiden informatiecentrum ingericht, waar studenten te woord gestaan kunnen worden. Er is veel informatie te vinden over allerlei aspecten van leven met een functiebeperking, waaronder wonen, en er kunnen hulpmiddelen worden geleend, zoals laptops en speciale software.
Fotobijschrift: Balkenende gaat op stap met Mis(s) Reni, Leids studente Kunstgeschiedenis.
Samen met 'Mis(s) Reni'
Het bezoek van Balkenende is het laatste deel van een ochtendprogramma dat hij samen met Reni de Boer doorloopt. De Boer, Leids student kunstgeschiedenis, werd vorig jaar gekozen tot Mis(s) Onbeperkt Nederland en is een jaar lang ambassadrice voor mensen met een functiebeperking. Het was haar idee om Balkenende in contact te brengen met de soms harde praktijk van leven met een beperking.
Arbeidsmarkt
Balkenende en 'Mis(s) Reni' komen vanuit Zoetermeer waar ze onder meer de toegankelijkheid van gebouwen (school, woning, winkel) voor rolstoelers onderzoeken. Nu in het onderwijs de zaken voor studenten met een functiebeperking steeds beter worden geregeld, verlegt de aandacht van de studenten zich naar de fase waar hen ook nog de nodige hobbels wachten: de arbeidsmarkt. Hier zal het gesprek met Balkenende dan ook over gaan.
Subsidies voor projecten
Het ministerie van Onderwijs stimuleert het oplossen van knelpunten voor studenten met een functiebeperking en heeft daartoe het Plan van aanpak terugdringing belemmeringen in het HO voor studenten met een functiebeperking gepresenteerd. In het kader daarvan zijn subsidies ter beschikking gesteld.
Eind 2006 kreeg de Universiteit Leiden 180.00 euro om op drie punten de positie van studenten met een functiebeperking te verbeteren:
* Meer bekendheid geven onder studenten aan regelingen en faciliteiten. (Hiertoe is Fenestra, het Disability Centre in Plexus opgezet.)
* Het bevorderen van de expertise bij studentbegeleiders in het ondersteunen van studenten met een psychische beperking.
* Verbetering van de tentamenfaciliteiten.
Het realiseren van deze verbeteringen zal enkele jaren vergen.
Impuls Digitaal Project
Een subsidie 16.000 euro kreeg de Leidse universiteit in het kader van het zogenoemde Impuls Digitaal Project. Dit behelst digitale oplossingen te zoeken voor barrières waar studenten met een functiebeperking op stuiten. De leiding van dit project, dat in de afrondingsfase is, ligt bij het ICLON.
----------
* Lees het artikel over Fenestra in de Nieuwsbrief van 5 februari 2008
* Lees het interview met Reni de Boer tijdens haar campagne om de titel Mis(s) Nederland Onbeperkt te verkrijgen, wat haar inderdaad lukte.
(27 mei 2008/CH)