UMC Utrecht


Nieuw aanknopingspunt auto-immuunziekte

In haar proefschrift laat Loes Kuijk zien dat zogenaamde Rac1 remmers mogelijk interessant zijn als nieuw medicijn tegen de ziekte mevalonaat kinase deficiëntie (MKD).

Dit is een zogenaamde auto-inflammatoire aandoening waarbij patiënten regelmatig (elke drie tot zes weken) aanvallen krijgen van koorts, huiduitslag, gewrichtspijn, hoofdpijn, overgeven en diarree. De koortsaanvallen in MKD worden veroorzaakt door het spontaan uitscheiden van een signaalstof, genaamd interleukine-1beta, door witte bloedcellen van patiënten. Deze signaalstof, als eenmaal aanwezig in de bloedbaan, initieert de ontstekingsreactie die resulteert in koorts en de andere symptomen.

Kuijk ontdekte dat de spontane uitscheiding van IL-1beta wordt veroorzaakt doordat de witte bloedcellen van patiënten een continu actief enzym genaamd caspase-1 hebben. Dit enzym zet de inactieve pro-vorm van IL-1beta om in de actieve variant die uitgescheiden wordt. Hyperactiviteit van caspase-1 wordt weer veroorzaakt doordat een klein molecuul genaamd Rac1 overactief is. Rac1 bleek een belangrijke rol te vervullen bij het activeren van caspase-1 en het uitscheiden van IL-1beta, want stoffen die de functie van Rac1 remmen konden de spontane secretie van IL-1beta door witte bloedcellen van patiënten sterk verminderen.

Loes Kuijk promoveert op 29 mei aan de Universiteit Utrecht. donderdag 29 mei 2008