Toespraak bij het honderdjarig bestaan van de Nationale Tuinbouwraad
Toespraak | 29-05-2008
Toespraak door mevrouw ir. A.M. Burger, namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, bij het 100 jarig bestaan van de Nationale Tuinbouwraad op 29 mei in Den Haag.
Dames en heren,
Ook ik feliciteer u graag van harte met uw honderd jarig bestaan. Ik breng u mijn felicitaties voor deze mijlpaal- eigenlijk eeuwpaal- over namens minister Verburg. Zij had hier vanmiddag graag willen zijn, maar zij staat momenteel op een podium in het buitenland. Om daar te spreken over een ander thema, zeg maar de alleroudste kiem van uw sector, namelijk biodiversiteit.
Iemand die de eeuw is gepasseerd zal het meestal rustig aan doen. Hopen dat hij of zij het einde in goede gezondheid haalt. Maar aan u is dat niet besteed. Daarvoor heeft u in het verleden iets te veel successen geboekt. Met als resultaat dat de Nederlandse tuinbouw al vele jaren aan de top staat. Met vechtlust en ondernemersgeest heeft u er een paradepaardje voor de landbouw van kunnen maken. De kwaliteit en de klasse van uw producten straalt bovendien op Nederland af. U gaat vast bewijzen, dat het gezegde dat successen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, onwaar is. Daar hebben we met de film zojuist al een voorproefje van gehad.
In de toekomst die ik zie is 'duurzaamheid' het leidend principe. Het wordt dè toetsteen voor innovatie en groei. We stevenen namelijk af op een groene revolutie. Voor ieder van u betekent dat wat. U zult zich de komende jaren vaker de vraag stellen hoe uw activiteiten uitpakken. Kunnen de generaties na ons ervan leven? Is het goed voor People, Planet en Profit? De energieleverende kas - de minister president zei het al- is exemplarisch voor de post revolutionaire houding.
De groene revolutie betekent ook iets voor de overheid. Wij zullen 'duurzaamheid' vaker als criterium hanteren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de uitspoeling van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen. Op dit terrein zijn er verplichtingen. Zoals de Kaderrichtlijn Water. Maar het is ook een kans om op termijn een voorsprong te hebben. Een kans om de goede kwaliteit van het water, waar we in ons dichtbevolkte land zo trots op zijn, te helpen behouden.
Dan de openbare ruimte. Zelf woon ik in Gouda en ik reis regelmatig naar Den Haag over de A12. Ik ben niet de enige. Langs die weg staan florerende glastuinbouwbedrijven. Het kan een beroepsdeformatie zijn, maar persoonlijk zie ik er schoonheid in. Toch zien anderen dat soms anders. Omwonenden bijvoorbeeld. Zij percipiëren niet de zichtbare trots van Nederland, maar 'lichtpaleizen', energieslurpers. Glazen blokkendozen. Daarom vind ik het pilotproject 'zichtbare kassen' ook zo'n gedurfd initiatief. Dit project gaat over de 'aankleding' van de kas in het landschap. Een bewijs dat u midden in de maatschappij wilt staan. U zult er uw draagvlak zeker mee vergroten.
Ik denk dat u nog meer duurzame stappen kunt zetten. Als de relaties die u mondiaal aangaat, duurzame relaties zijn. De mogelijkheden zitten 'm waarschijnlijk niet in bulk- of standaardproductie. Maar in onderscheidende producten en diensten. Met name de infrastructurele organisatie is nog ongeëvenaard in de wereld. Ook qua kennis is het buitenland jaloers op u. Als Nederlandse tuinbouw moet u het hebben van kwaliteit. Niches. Slimme logistiek.
U zult in uw streven soms worden geconfronteerd met handelsbelemmeringen. Fytosanitaire soms. Importerende landen stellen stringente eisen aan uw producten. Ze controleren ook, met strikte toetsmethodieken. Maar ook hier is mijn advies weer: zie het als kans. Kans om de concurrentie voor te blijven en kans om u duurzaam te blijven onderscheiden. Ik zal u van mijn kant ondersteunen bij de aanpak van deze belemmeringen. Uw sector is immers van groot belang voor de Nederlandse economie.
Dames en heren,
Ook de komende 100 jaar zult u uw vermogens nodig hebben. En dan heb ik het over innovatievermogen en inzicht in de samenleving van de toekomst. Wat niet hetzelfde is als anticiperen: plant wortels in januari, en je zult nooit meer wortels hoeven eten. Het vermogen positie te houden op de wereldmarkt. Ondernemersgeest. Pioniersmentaliteit. Daarmee kunt u zich tijdens de groene revolutie onderscheiden. Ik kan daar maar één conclusie uit trekken: deze honderdjarige heeft een uitstekende conditie. Hij zal zijn leven voorlopig niet in ruste slijten.
Dank u wel.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit