Ingezonden persbericht


Bouwbranche: strenge energienormen slecht voor binnenmilieu

Volgens meer dan de helft van de bouwbranche (55%) leiden steeds scherper wordende energienormen tot een verslechtering van het binnenmilieu. Vooral aannemers en voorschrijvers zijn het (zeer) eens met de stelling 'De steeds scherper wordende energienormen zorgen voor een verslechtering van het binnenmilieu'. Respectievelijk 66% en 64% is het zeer eens met de stelling. Een kwart van de bouwbranche is het hier (zeer) mee oneens. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis ten behoeve van het Jaarrapport 2008/2009.

Opvallend weinig installateurs denken dat het binnenklimaat lijdt onder strenge energienormen (37%). Zij zijn ook de beroepsgroep met het hoogste percentage (zeer) oneens: 33%. Dit is wellicht te verklaren doordat zij zelf in de praktijk veel werken aan het binnenmilieu. De aannemers scoren, behalve het hoogste percentage (zeer) eens, ook het laagste percentage (zeer) oneens: 19%.

De steeds scherper wordende energienormen zorgen voor een verslechtering van het binnenmilieu (in %) Opdrachtgevers Voorschrijvers Aannemers Installateurs Zeer mee eens 6 7 10 6 Mee eens 47 57 56 31 Neutraal 20 12 14 25 Mee oneens 22 19 15 28 Zeer mee oneens 2 4 4 5 Weet niet/geen mening 3 1 1 5 Bron: BouwKennis, februari 2008

Subsidies krijgen momenteel veel minder aandacht dan energienormen. De EPC-norm ligt nu op 0.8 en zal de komende jaren geleidelijk lager worden. De bouwbranche ziet daar weinig heil in. Bijna twee derde (63%) van de bouwbranche is ervan overtuigd dat de woningvoorraad alleen energiezuiniger wordt als er subsidies op energiebesparende producten komen.

De bedrijfstak die het meest in aanraking komt met energiebesparende maatregelen, de installateurs, zijn iets minder enthousiast over financiële prikkels. Van hen is 61% het (zeer) eens met de stelling 'De woningvoorraad wordt alleen energiezuiniger als er subsidies op energiebesparende producten komen'. Wellicht hebben installateurs meer vertrouwen in energienormen als methode om tot energiebesparing te komen.

Grote invloed subsidies
In Duitsland leidt subsidie tot een hoge vlucht van de toepassing van energiebesparende producten. Tot enkele jaren geleden was dit ook in Nederland het geval. Door de massale toepassing van gesubsidieerde energiebesparende maatregelen werden deze maatregelen te duur voor het Rijk. Daarom is de regeling afgeschaft. Een stagnatie in de toepassing van deze maatregelen door consumenten was het gevolg.

De consument moet weer gesubsidieerd worden bij toepassing van energiebesparende producten, vindt de bouwbranche. Bijna driekwart van de aannemers (72%) is het hiermee eens. Opdrachtgevers, zoals projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten zien er relatief minder heil in. Maar met ruim meer dan de helft (53%) staat ook deze marktpartij positief tegenover een dergelijk initiatief.

De woningvoorraad wordt alleen energiezuiniger als er subsidies op energiebesparende producten komen (in %) Opdrachtgevers Voorschrijvers Aannemers Installateurs zeer mee eens 8 10 9 9 mee eens 45 57 63 52 Neutraal 20 15 13 18 mee oneens 25 16 13 13 zeer mee oneens 1 1 1 5 Weet niet/geen mening 1 1 1 3 Bron: BouwKennis, februari 2008

Striktere energienormen hebben volgens veel partijen in de bouwbranche een slechte invloed op het binnenmilieu. De EPC-norm wordt echter steeds vaker behaald met complexe innovatieve installaties. Wellicht blijkt in de toekomst dat een mix van strenge energienormen en subsidies de beste resultaten oplevert.

BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009 Eind augustus verschijnt het nieuwe BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009. Het Jaarrapport geeft een compleet overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de komende jaren in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Een must voor iedere beleidsmaker. Voor dit rapport worden ten minste 2.000 geslaagde enquêtes afgenomen onder verschillende doelgroepen binnen de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Voor meer informatie omtrent het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009 kunt u contact opnemen met Paul Waldekker (010 2066996, waldekker@bouwkennis.nl).

Pe


Ingezonden persbericht