Ingezonden persbericht

Leidschendam, 29 mei 2008

Kritiek RND op de SER: alleen Europese aanpak kinderarbeid werkt

De Sociaal Economische Raad (SER) wil dat Nederlandse bedrijven zich in hun jaarverslag verantwoorden over hun bijdrage aan het verbeteren van de sociale omstandigheden in producerende landen. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) begrijpt hier niets van. De detailhandel die overal ter wereld producten koopt en laat maken, zocht en vond de oplossing voor het aanpakken van kinderarbeid op Europees niveau. Nederland is geen eiland in Europa, een nationale aanpak zoals de SER wil leidt tot niets. 'Europese krachtenbundeling, door samenwerking met andere Europese bedrijven, geeft meer invloed.'

Natuurlijk hebben Nederlandse bedrijven hun medeverantwoordelijkheid voor betere werkomstandigheden in producerende landen. Daarbij is een harde voorwaarde voor succes om dit samen met Europese collega's te doen. 'Realiteit is dat de achterstand in de lage lonen landen niet in een klap ingelopen kan worden. Het is een proces dat gecontroleerd, maar vooral gestimuleerd moet worden', aldus Linda Herkemij, secretaris MVO van de RND. 'Door dit Europees aan te pakken, kunnen wij onze boodschap bundelen en meer kracht bijzetten.'

Wanneer de bedrijven in de producerende landen te maken krijgen met voorwaarden die worden opgesteld door de Europese opdrachtgevers, moet wel geluisterd worden. 'Als alleen Nederland de eisen stelt, dan worden de producten gewoon aan andere Europese landen verkocht', aldus Herkemij. 'Daarover rapporteren zoals de SER wil leidt tot niets.'

De RND pleit net als minister Verhagen van Buitenlandse Zaken voor een de Europese aanpak in samenwerking met de Business Social Compliance Initiative (BSCI). Een steeds groter deel van de Nederlandse detailhandel sluit zich aan bij de BSCI. Deze Europese organisatie, met meer dan 150 deelnemers in 11 Europese landen, controleert niet alleen de omstandigheden in producerende landen, maar geeft bedrijven ook training en begeleiding hoe zij dit het beste aan kunnen pakken. De BSCI rapporteert ieder jaar namens haar leden over acties, maatregelen en resultaten.

Om goedgekeurd te worden door de BSCI, moeten leveranciers een 'Code of Contact' ondertekenen waarin onder meer de International Labour Organization (ILO) normen zijn opgenomen. Om kennisoverdracht en samenwerking te bevorderen worden 'Round tables' opgezet. Hierin zijn verschillende stakeholders vertegenwoordigd.

'Wanneer de bedrijven in de producerende landen te maken krijgen met voorwaarden die worden opgesteld door de Europese opdrachtgevers is het van belang dat ook aangegeven wordt hoe de voorwaarden in praktijk gebracht moeten worden. De voorwaarden moeten ook te realiseren zijn. Er is vooruitgang te bemerken in de situatie bij de leveranciers. Een volgende stap om ook de alle toeleveranciers bij het proces te betrekken, is een doel waar hard aan wordt gewerkt. Maar voor nu nog niet realistisch', besluit Herkemij.

BSCI rapporteert namens haar leden over activiteiten en resultaten, de RND vindt dat het mogelijk moet zijn dat er collectief wordt gerapporteerd over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het boeken van goede resultaten moet prevaleren boven het verplicht maken van een nationaal jaarverslag van individuele ondernemingen.

----------
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht